hirdetés

Virológusok önként felfüggesztették a madárinfluenza emlősökben való terjedésével kapcsolatos kutatásaikat

Az elmúlt hónapokban két kutatócsoportnak is sikerült előállítania emlősökben terjedni képes mutáns madárinfluenza vírust. Ha ezek a mutánsok véletlenül kikerülnének a laboratóriumokból, rendkívül pusztító járványt indíthatnának el. A Science és a Nature január 20-án közölte 39 virológus levelét arról, hogy elővigyázatossági intézkedésként 60 napra felfüggesztik a madárinfluenza vírus emlősökben való terjedésével kapcsolatos kutatásaikat. Íme a levél magyarul.

hirdetés

"Az influenza pándémia (világjárvány) állandó fenyegetése az egyik legnagyobb közegészségügyi kihívás. Tudjuk, hogy az influenza pándémiákat olyan vírusok okozzák, amelyek állati rezervoárokból, pl. madarakból vagy sertésből kiindulva fejlődnek tovább, és olyan genetikai változásokon mehetnek át, amelyek képessé teszik őket arra, hogy emberről emberre terjedjenek. Világszerte pándémia-készültségi terveket foganatosítottak az ilyen influenza világjárványok következményeinek csökkentésére. Az influenza pándémiák megelőzésének egyik fő akadálya, hogy keveset tudunk arról, mitől válik képessé egy vírus az emberben való terjedésre. Ebből adódóan az állatok sok különböző influenzavírusával kapcsolatos potenciális pándémiás kockázatot sem tudjuk biztonsággal megítélni.

Áttörést jelentő újabb kutatási eredményeknek köszönhetően vadászgörényen (ferret) sikerült azonosítani a H5N1 influenzavírus átvitelének determinánsait. Szerte a világon számos laboratóriumban folytatnak az influenzavírus átvitelével kapcsolatos felelősségteljes kutatásokat, a biológiai biztonság (biosafety) és biológiai elhárítás (biosecurity) legmagasabb szintű nemzetközi szabványainak megfelelő gyakorlat szerint, amelyek hatékonyan előzik meg az átvihető vírusoknak a laboratóriumokból való kijutását. Ezeket a szabványokat az illetékes hatóságok szorosan szabályozzák és monitorozzák. A jelen állásfoglalást ezeknek a laboratóriumoknak a vezető kutatói jegyzik.

Két, egymástól független vizsgálatban két vezető influenzalaboratórium (Wisconsini Egyetem – Madison, USA és Erasmus Orvosi Központ, Rotterdam, Hollandia) bebizonyította, hogy az erősen patogén madár H5N1 influenzavírusok hemagglutinin (HA) fehérjéjét hordozó vírusok vadászgörényben képessé válhatnak a továbbterjedésre. Ez kulcsfontosságú információ, amely előreviszi az influenza átvitelével kapcsolatos tudásunkat. Ugyanakkor további kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy a természetben az influenzavírusok hogyan válnak humán pándémia elindításával fenyegető patogénekké, hogy megakadályozhassuk a terjedésüket, mielőtt átadódhatnának emberről emberre, vagy hogy megfelelő ellenintézkedéseket foganatosíthassunk, ha az emberhez való adaptáció bekövetkezik.

Annak ellenére, hogy közegészségügyi szempontból haszonnal kecsegtető vizsgálatokról van szó, az attól való félelem, hogy a vadászgörényben átvihetővé tett H5HA vírusok kiszabadulhatnak a laboratóriumokból, oda vezetett, hogy a médiában élénk vita kezdődött az ilyen típusú kutatásokból származó előnyökről és esetleges károkról. Szeretnénk megnyugtatni a közvéleményt afelől, hogy ezek a kutatások megfelelő felügyelet mellett zajlottak, zárt térben, igen gyakorlott és felelősségteljes személyzet közreműködésével, minimalizálva a vírusok véletlenszerű kiszabadulásának kockázatát.

Tudjuk: nekünk és az egész tudományos közösségnek világos magyarázatot kell adnunk arra, hogy ez a fontos kutatómunka milyen előnyöket ígér, és hogy a lehetséges kockázatok minimalizálása érdekében milyen intézkedésekre van szükség. Azt javasoljuk, hogy ez egy nemzetkzi fórum keretében történjen meg, ahol a tudományos közösség megvitatja ezeket a kérdéseket és megvívja a maga ütközeteit. Belátjuk: a világ szervezeteinek és kormányainak idő kell ahhoz, hogy megtalálják a legjobb válaszokat a munkából fakadó lehetőségekre és kihívásokra. Hogy legyen idő lefolytatni ezeket a megbeszéléseket, abban állapodtunk meg, hogy 60 napra önként felfüggesztjük azokat a nagymértékben patogén H5N1 influenzavírusokkal folytatott kutatásainkat, amelyek emlősökben könnyebben továbbadódó vírusok kialakulásához vezethetnek. Emellett ez idő alatt nem végzünk semmilyen kísérletet olyan élő H5N1 vagy H5HA reasszortáns vírusokkal, amelyekről már tudjuk, hogy vadászgörényben képesek továbbterjedni. Eközben azonban változatlanul folytatjuk a természetben keletkező és az emberi egészségre állandó fenyegetést jelentő H5N1 influenzavírusok átvihetőségének értékelését."

A levél és az aláírók listája a Nature-ben itt és itt, a Science-ben itt olvasható.

Figyelmükbe ajánljuk a Science-ben megjelent interjút, amelyben Ron Fouchier a kutatások felfüggesztéséről és az USA Országos Biológiai Elhárítási Tudományos Tanácsának (National Science Advisory Board for Biosecurity, NSABB) figyelmeztetéséről nyilatkozik, valamint társoldalunk, a Medical Online cikkét Fouchier csoportjának eredményeiről és az NSABB aggályairól.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.