hirdetés

Vírusfertőzések és neurológiai megbetegedések

Egy új elemzés szerint a vírusos fertőzések, például influenza miatt kórházba került betegekben a későbbiekben nagyobb valószínűséggel fordulnak elő neurodegeneratív állapotok, például Alzheimer-kór vagy Parkinson-kór.

hirdetés

A Neuron folyóiratban megjelent tanulmány szerzői kutatók 22 összefüggést találtak a vírusok és az idősebb embereknél gyakran előforduló neurológiai állapotok között. Az egy vagy több neurodegeneratív állapottal, például az Alzheimer-kórral, a Parkinson-kórral, az amiotrófiás laterális szklerózissal (ALS), a demenciával és a sclerosis multiplex-szel kapcsolatba hozható vírusok közé tartozott az influenza, az agyvelőgyulladás, a herpesz, a hepatitis, a tüdőgyulladás, az agyhártyagyulladás és az övsömör kialakulásáért felelős kórokozó. Dr. Andrew B. Singleton (National Institute of Health) és szerzőtársai arra figyelmeztettek, hogy eredményeik nem azt bizonyítják, hogy ezek a vírusok okozzák az említett neurodegeneratív rendellenességeket.

"A neurodegeneratív rendellenességekre nagyon kevés hatékony kezeléssel rendelkezünk, viszont mindegyik esetén nagyon sok kockázati tényezőt ismerünk." – mondják. "Eredményeink alátámasztják azt az elképzelést, hogy a vírusfertőzések és a kapcsolódó idegrendszeri gyulladások gyakori – és esetleg elkerülhető – kockázati tényezői lehetnek az ilyen típusú rendellenességeknek."

A tanulmányban összesen 800.000 orvosi kartont tartalmazó két adatsort elemeztek egyet Finnországból és egyet az Egyesült Királyságból. A COVID-19 miatt kórházba került betegek adatait nem vették be az elemzésbe.

A legtöbb vírusfertőzés kapcsolatba volt hozható a generalizált demencia kialakulásával. A vírusos agyvelőgyulladás kórokozójának kitett embereknél 20-szor nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak Alzheimer-kórt, mint azoknál, akiket nem fertőzött meg ez a vírus. Mind az influenza, mind a tüdőgyulladás vírusa összefüggésbe volt hozható - a sclerosis multiplex kivételével- az összes vizsgált neurodegeneratív rendellenességgel. A súlyos influenzás esetek jelentettek a legnagyobb kockázatot a legtöbb betegség esetén.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy az általuk elemzett betegek nem egyszerű megfázástól szenvedtek, fertőzéseik annyira súlyosak voltak, hogy kórházi kezelésre szorultak. "Mindazonáltal az a tény, hogy az általánosan használt vakcinák csökkentik a tanulmányban megfigyelt számos vírusos betegség kockázatát vagy súlyosságát, felveti annak lehetőségét, hogy az oltások hatására a neurodegeneratív rendellenességek kockázata is mérséklődik" mondta Dr. Michael Nalls, a tanulmány társszerzője.

A vírusfertőzöttség és a neurodegeneratív rendellenesség diagnózisa között eltelt idő vonatkozásában azt tapasztalták, hogy legtöbb vírus esetén a fertőzést követő 1 éven belül volt magas a neurodegeneratív rendellenesség kialakulásának kockázata. De hat olyan vírus-betegség kapcsolat volt, ahol a fertőzés után 5-15 év múlva alakult ki a betegség.

Azok a védőoltások, amelyek a vizsgált vírusok némelyikével szemben rendelkezésre állnak, mindenképp csökkenthetik az e vírusfertőzések nyomán kialakuló neurodegeneratív betegségek kockázatát.

 

Források

Levine K. S., Leonard H.L., Blauwendraat C. et al:  Virus exposure and neurodegenerative disease risk across national biobanks. Neuron January 19, 2023 DOI:https://doi.org/10.1016/j.neuron.2022.12.029

National Institutes of Health: "Could a viral illness increase chances of developing Alzheimer's or other neurodegenerative disease?"

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.