hirdetés

Visszatérő felső gasztrointesztinális vérzés achalasiával járó oesophagealis non-Hodgkin lymphomában

Esettanulmány

A 77 éves nőbeteget haematemesissel és melaenával, illetve ezeket követő, rövid ideig tartó syncopéval járó betegség miatt vettük fel kórházunkba. A betegnél 40 évvel korábban achalasiát kórisméztek, és nemrégiben egy másik kórházban vértranszfúzióban részesült, három, egymást követően jelentkező felső gasztrointesztinális vérzéses epizód következtében kialakult súlyos anaemia miatt. Az egy hónappal ezelőtt elvégzett urgens gasztroszkópia hatalmas megaoesophagust és a disztális nyelőcsőszakasz diffúz kifekélyesedését mutatta. A beteg kórelőzményében szövődménymentes peptikus fekély is szerepelt. Felvételekor hypotonia (vérnyomás 80/50 Hgmm), tachycardia (szívfrekvencia 105/perc), sápadtság és gyenge perifériás keringés volt észlelhető. A laboratóriumi vizsgálatok a következő eredményeket adták: hemoglobin 7,8 g/dl; fehérvérsejtszám 19530/mm3 (neutrophiliával); thrombocyta-szám 78000/mm3; karbamid-nitrogén 50 mg/dl; kreatinin 0,92 mg/dl. A mellkasi röntgenfelvételen kiterjedt megaoesophagus látszott, mely teljes egészében elfoglalta a jobb mellkasfelet. Proximális szakaszán izolált levegő–folyadék nívó ábrázolódott, kisméretű csúszásos („sliding”) típusú hiatus hernia mellett, mely a cardialis stenosistól disztálisan helyezkedett el. A beteg hemodinamikai stabilizációját és nasogastricus leszívását követően endoszkópiát végeztünk, melynek során kiterjedt, megcsavarodott, megaoesophagust találtunk, melyet a cardia vizualizációját akadályozó véralvadékok borítottak. A báriumos oesophagogram (1. ábra) táplálékmaradványokkal teli, igen tág nyelőcsövet ábrázolt, mely csőrszerű szűkületben végződött, utóbbin keresztül a kontrasztanyag a gyomorba jutott. A kép achalasiára utalt. A thoraco-abdominalis régió CT-vizsgálata megerősítette az achalasiára utaló, disztális szűkülettel járó nyelőcső-tágulatot (2. ábra), emellett számos 1 cm átmérőjű nyirokcsomót mutatott ki a hasi nyirokcsomóláncok mentén. A felvételkor a parenterális táplálást megelőző kivizsgálást végeztünk, melynek során amoxicillin–klavulánsav kombinációra érzékeny Enterococcus faecalis bacteriaemiára derült fény. Végül a nyelőcső disztális szakaszát (10 cm) kimetszették, majd cardialis anastomosist és részleges fundoplicatiót végeztek. Az eltávolított nyelőcső súlyos fibrosist, granulatiót, erythemát és bevérzést mutató hátsó falán kifekélyesedést észleltek. A műtéti preparátum mikroszkópos vizsgálata során jól differenciált kissejtes non-Hodgkin lymphomára utaló lymphoproliferativ folyamat ábrázolódott.

A szövettani vizsgálatkor fali epithelium nélküli simaizom-fragmentumok látszottak, melyeket sűrűn elhelyezkedő lymphoid sejtcsoportok infiltráltak. A lymphoid sejtek szabálytalan csoportokban helyezkedtek el, melyek elsősorban az ép lymphocytáknál valamivel nagyobb érett sejtekből álltak, ezeket pedig nagyobb, prolymphocytákra jellemző morfológiai tulajdonságokat mutató sejtek vettek körül. Immuntipizálással CD20+, CD5-re, CD23-ra és CD43-ra reaktív érett B-lymphocytákat lehetett kimutatni, elvétve prolymphocytás alakokkal. A mitotikus aktivitás a daganatos sejtpopulációban (Ki67) nem érte el az 5%-ot, p53 reaktivitást nem lehetett kimutatni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Andrés J. del Pozo García, Luisa Garcia Buey, Ignacio Llorca, Teresa Iscar, Montserrat Barxias, José Cantero Perona és José M. Pajares
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.