hirdetés

Zenei hallucináció, memória és felejtés

A memória, az elraktározott emlékek, a tudatosan elérhető és a már elfeledettnek, elveszettnek vélt információk kerülhetnek új megvilágításba a zenét hallucináló betegek vizsgálatával. 

hirdetés

Egy éjszaka, épp mielőtt álomba merült volna, egy 60 éves hölgy hirtelen zenét kezdett hallani, mintha rádió szólt volna a fejében.  A dalok népszerű darabok voltak, így a férje felismerte, amikor elénekelte vagy eldúdolta őket. Ő azonban képtelen volt felismerni a dalokat. Ez az első ismert eset, amikor valaki olyan zenét hallucinál, hogy a környezetében élők képesek felismerni a műveket, ő maga azonban nem.

Az eset újabb érdekes kérdéseket vet fel, a memóriát, a felejtést és az elveszett emlékekhez való hozzáférést illetően. A zenei hallucinációk egyfajta hallási hallucinációk. A páciens dalokat, instrumentális zenét vagy dallamokat hall, pedig nem szól zene hallótávon belül. A legtöbb betegnek feltűnik, hogy hallucinál és esetenként a zenét kifejezetten tolakodónak, kellemetlennek találja. Nincs ellenszere.

A zenei hallucinációk jellemzően idősebb emberekben fordulnak elő. Rengeteg kiváltó oka lehet, például halláskárosodás, agysérülés, epilepszia, mérgezés és pszichiátriai rendellenességek: depresszió, szkizofrénia, obszesszív-kompulzív megbetegedés (más néven kényszerbetegség). Leggyakrabban halláskárosodás áll a háttérben, de önmagában még nem elég arra, hogy valaki hallucináljon.

Vitorovic és Biller egy olyan esetről számoltak be, ahol a beteg elalvás előtt zenét hallucinált. Négy hónap elteltével már egész nap zenét hallott. A beteg egyetlen dalt hallott újra és újra három héten keresztül, majd egy másikat kezdett hallani. A hangerő soha nem változott, így a hallucináció közben is tudott társalogni. A pácienst az epilepszia kezelésében használatos egyik szerrel, carbamazepinnel kezelték, a kezelés hatására a tünetei javultak. A legkülönösebb az volt, hogy képes volt a hallott dallamokat eldúdolni, néha még a dalszöveg egyes részleteire is vissza tudott emlékezni, ugyanakkor a dalokat nem ismerte fel. Feltehetően a hallucinált dalok el vannak ásva a memóriájába, csakhogy ő nem képes normál esetben visszaemlékezni rájuk. Viszont amikor hallucinál, ezek az emlékek előjönnek.

A felejtés mechanizmusát feltáró további vizsgálatok egyik nagy, nyitott kérdése: az elfeledett információ elveszett örökre, vagy csak jelenleg nem elérhető?

Forrás: Frontiers in Neurology

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.