hirdetés

Zolbetuximab a gyomorrák kezelésében

Az Astellas fázis III. SPOTLIGHT klinikai vizsgálatában a zolbetuximab teljesítette az elsődleges végpontot gyomorrák kezelésében.

hirdetés

Az Astellas Pharma Inc. november 17-én hozta nyilvánosságra a fázis III. SPOTLIGHT klinikai vizsgálat köztes elemzéséből származó eredményeit, amelyek szerint a zolbetuximab vizsgálati hatóanyag teljesítette az elsődleges végpontot (progressziómentes túlélés), és több fontos másodlagos végpontot is. A vizsgálati hatóanyag hatásosságát és biztonságosságát Claudin (CLDN) 18.2 pozitív, HER2-negítv gyomorrák, illetve gastroesophagealis junctio (GEJ) adenokarcinóma első vonalbeli kezelésében értékelték. A gyomorrákot a jelenlegi klinikai gyakorlatban gyakran már előrehaladott vagy áttétes stádiumban diagnosztizálják, és az ötéves relatív túlélési arány az áttétes stádiumban lévő betegek esetében körülbelül hat százalék. Az Astellas egy másik fázis III. klinikai vizsgálatot is folytat (GLOW vizsgálat, NCT03653507), amelyben a zolbetuximabot CAPOX (capecitabin és oxaliplatin) terápiával együtt alkalmazzák a SOPTLIGHT vizsgálatban értékelt két indikációban – az 507 beteg bevonásával zajló, 2018-ban indított GLOW vizsgálat várható végleges befejezésének időpontja 2024. augusztus 31.

 

A vizsgálati hatóanyagról (zolbetuximab)

A zolbetuximab egy saját gyógyszerosztályt teremtő monoklonális antitest, amely hatásmechanizmusa szerint a gyomor elrákosodott hámsejtjeinek felszínén található CLDN18.2 receptorhoz kötődik, és két különböző immunológiai útvonal - az antitest-függő és a komplement-függő citotoxicitás - aktiválásával a rákos sejtek halálát eredményezi.

 

A SPOTLIGHT klinikai vizsgálatról

A SPOTLIGHT (NCT03504397) egy folyamatban lévő globális, multicentrikus, kettős-vak, randomizált fázis III. klinikai vizsgálat, amelyet összesen 566 beteg bevonásával végeztek, és amelyben a zolbetuximab vizsgálati hatóanyag hatásosságát és biztonságosságát értékelték Claudin (CLDN) 18.2 pozitív, HER2-negatív, lokálisan előrehaladott irreszekábilis vagy metasztatikus gyomorrák, vagy gastroesophagealis junctio (GEJ) adenokarcinóma első vonalbeli terápiájában. A vizsgálatban a betegeket két karra randomizálták, amelyeken a betegek mFOLFOX6 terápiát (intravénásan adagolt oxaliplatin, folsav, fluorouracil) kaptak, az egyik karon zolbetuximabbal, a másikon placebóval kiegészítve. Az elsődleges végpont a progressziómentes túlélés (PFS; progression free survival) volt, a progressziót a RECIST 1.1 kritériumrendszere alapján a radiológiai leletek értékelésével állapította meg egy független bizottság. Az összesen 15 másodlagos végpont között a teljes túlélés (OS, overall survival), az objektív válasz arány (ORR, objective response rate), a klinikai válasz időtartama (DOR, duration of response), valamint biztonságossági és egyéb laboratóriumi paraméterek szerepeltek.

A SPOTLIGHT klinikai vizsgálat az Astellas előzetes tervei szerint 2025-ben zárul le véglegesen. A mostani, köztes eredményeken alapuló elemzés szerint a vizsgálat elérte elsődleges végpontját, azaz a zolbetuximab plusz mFOLFOX6-tal kezelt betegek progressziómentes túlélése (PFS) statisztikai szignifikanciát mutatott a placebo plusz mFOLFOX6-hoz képest. Emellett a vizsgálat teljesített több másodlagos végpontot is, így a teljes túlélést (OS), amely statisztikai szignifikanciát mutatott a kontrolhoz képest. A kezelt karra randomizált betegeknél a leggyakoribb kezeléssel járó mellékhatások (TEAE-k, treatment-emergent adverse events) a hányinger, a hányás és az étvágycsökkenés voltak. A részletes eredményeket egy későbbi tudományos kongresszuson fogják bemutatni, illetve publikálásra benyújtani.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Astellas Announces Zolbetuximab Meets Primary Endpoint in Phase 3 SPOTLIGHT Trial as First-Line Treatment in Claudin 18.2 Positive, HER2-Negative Locally Advanced or Metastatic Gastric and Gastroesophageal Junction (GEJ) Cancers

A Phase 3 Efficacy, Safety and Tolerability Study of Zolbetuximab (Experimental Drug) Plus mFOLFOX6 Chemotherapy Compared to Placebo Plus mFOLFOX6 as Treatment for Gastric and Gastroesophageal Junction (GEJ) Cancer (Spotlight)

A Study of Zolbetuximab (IMAB362) Plus CAPOX Compared With Placebo Plus CAPOX as First-line Treatment of Subjects With Claudin (CLDN) 18.2-Positive, HER2-Negative, Locally Advanced Unresectable or Metastatic Gastric or Gastroesophageal Junction (GEJ) Adenocarcinoma (GLOW)

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.