Fenofibrát COVID-19 fertőzésben

A Birmingham Egyetem vizsgálata szerint a már engedéllyel rendelkező fenofibrát hatóanyag hasznos lehet a COVID-19 fertőzés kezelésében, csökkentheti a fertőzés súlyosságát.

A Birmingham Egyetem és a Keele Egyetem közös kutatócsoportjának vizsgálati eredményei szerint a diszlipidémia és hiperlipoproteinémia különböző formáinak kezelésére már engedélyezett, orálisan szedhető fenofibrát (illetve aktív formája, a fenofibrinsav) laboratóriumi körülmények között jelentősen csökkentette emberi sejtek COVID-19 fertőzöttségét. A vizsgálatban a fenofibrát biztonságos, standard klinikai dózis formájában is elérhető adagjait használták, és a készítmény képes volt akár 70%-kal csökkenteni a fertőzést.

A vizsgálatban a kutatók a jelenleg engedélyezett gyógyszerek egy csoportját - köztük a fenofibrátot - elemezték, hogy megtalálják azokat a potenciális gyógyszerjelölteket, amelyek képesek megszakítani az angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) és a koronavírus tüskefehérjéje közötti interakciót. A fenofibrát hatását az emberi szervezetben feltételezhetően a koronavírus-fertőzéshez kötődő citokinek káros túltermelésének gátlásával, valamint a légúti gyulladás kezelésével fejti ki. További tulajdonságai megakadályozhatják a vérrögképződést, amelyet a betegség késői stádiumában a COVID-19-es betegek jelentős százalékánál megfigyeltek.

A fenofibrátot még a tavaly izolált SARS-CoV-2 eredeti törzsek felhasználásával választották ki. További, egyelőre nem publikált eredmények ráadásul azt mutatták, hogy a gyógyszer az újonnan felbukkanó SARS-CoV-2 változatok, például az alfa- és béta-változatok ellen is hat, és az egyetem szerint további kutatások folynak a gyógyszer hatékonyságának elemzésére a delta variáns ellen.

Dr. Farhat Khanim, a Birmingham Egyetem Biomedicina-tudományi Iskolájának kutatási igazgatója elmondta: "A SARS-CoV-2 új, fertőzőképesebb változatainak kialakulása a fertőzési arányok és a halálesetek gyors növekedését eredményezte a világ számos országában, különösen az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Európában. Miközben a vakcinaprogramok hosszabb távon remélhetőleg csökkenteni fogják a fertőzési arányokat és a vírus terjedését, továbbra is sürgősen szükség van a SARS-CoV-2-pozitív betegek kezelésére szolgáló gyógyszerarzenálunk bővítésére.

A kutatócsoport egyelőre hospitalizált betegeken történő alkalmazásra tervezi klinikai vizsgálat indítását a fenofibrát értékelésére.

Dr. Alan Richardson, a Keele Egyetemen dolgozó társszerző szerint: "Míg egyes országokban az oltási programok gyors ütemben haladnak, a vakcinák felvételi aránya változó, és a legtöbb alacsony, közepes jövedelmű országban a lakosság jelentős része 2022-ig valószínűleg nem lesz beoltva. Továbbá, bár a vakcinázás bizonyítottan csökkenti a fertőzési arányt és a betegség súlyosságát, egyelőre nem tudjuk, hogy milyen erős és tartós a válaszreakció. Továbbra is sürgősen szükség van terápiákra a tünetekkel küzdő vagy kórházi kezelést igénylő COVID-19-es betegek kezeléséhez."

Dr. Elisa Vicenzi, a milánói San Raffaele Tudományos Intézetben dolgozó társszerzője elmondta: "Adataink azt jelzik, hogy a fenofibrát képes lehet csökkenteni a COVID-19 tüneteinek súlyosságát és a vírus terjedését is. Tekintettel arra, hogy a fenofibrát egy szájon át szedhető gyógyszer, amely nagyon olcsó és világszerte elérhető, valamint arra, hogy széles körben alkalmazott és jó biztonságossági profillal rendelkezik, adatainknak globális jelentőségük van - különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban és azoknál az egyéneknél, akik számára a vakcinák nem ajánlottak vagy nem alkalmasak, mint például a gyermekek, az immunbetegségben szenvedők és az immunszuppresszánsokat szedő betegek."

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study finds fenofibrate’s ability to reduce Covid-19 infection

Fenofibrate could reduce COVID-19 infection by 70%

Licensed drug could reduce SARS-CoV-2 infection by up to 70 per cent, reveals study

Cholesterol drug cuts coronavirus infection by 70%, researchers find

Anti-cholesterol medicine reduces COVID-19 infection by up to 70%, says study

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.