Új COVID fehérje-alegység vakcina vizsgálata Iránban

Az iráni CinnaGen és az ausztrál Vaxine új oltóanyagának fázis III vizsgálati eredményei két hónapon belül rendelkezésre fognak állni – az új vakcina a Novavax készítményéhez hasonlít leginkább.

Iránban várhatóan két hónapon belül, azaz legkésőbb november végére fejeződhet be az a fázis III klinikai vizsgálat, amelyben egy iráni-ausztrál együttműködésben készült új koronavírus vakcina hatásosságát értékelik. A vezető fejlesztő, Nyikolaj Petrovszkij nyilatkozata szerint a napokban adták be a készítményből a második oltást a csaknem 18 ezer résztvevőnek, ezért november végére már az eredmények összesítésével, elemzésével is elkészülhetnek.

A SpikoGen elnevezésű oltóanyagot az ausztráliai (Adelaide) székhelyű Vaxine fejlesztette ki, a CinnaGen pedig székhelyén, az iráni Teheránban szponzorálta a fázis III vizsgálatot. Petrovszkij egyben a Vaxine elnöke is, amely a vizsgálatban együttműködő félként szerepel. A SpikoGen a SARS-CoV-2 tüskefehérjét és a Vaxine saját Advax-SM vivőanyagát tartalmazza. Jelenleg a hasonló készítmények közül a Novavax NVX-CoV2373 fehérje alegység vakcinája a legismertebb, ám még sehol sem rendelkezik engedéllyel.

Petrovszkij elmondta, hogy a SpikoGen III. fázisú vizsgálatánál négy hét alatt sikerül elvégezni a résztvevők bevonását, és megjegyezte, hogy az oltóanyag két adagját 21 napos időközzel adták be. A vizsgálat első résztvevőjét augusztus 7-én léptették be, ezért nagy szó, hogy mára csaknem 18 ezren kapták meg az oltást. A Vaxine felmérése szerint a hagyományos technológiákat alkalmazó vakcinák, mint a SpikoGen iránt nagyobb az érdeklődés, amint az olyan újabb elven működő oltóanyagokkal szemben, mint az mRNS és az adenovírus-vakcinák - jegyezte meg Petrovszkij.

A placebo-kontrollos SpikoGen vizsgálatban az elsődleges társvégpontok a tüneteket okozó COVID-19 illetve a súlyos COVID-19 előfordulását vizsgálják, mindkét végpont eredményeit két héttel a második adag beadását követően határozzák meg. A kutatók szerint, ha valamivel kevesebb, mint 100 megbetegedés történik a vizsgálati populációban, az már elégséges lehet a hatásosság bizonyításához. A fertőzési nyomás egyre erősebb az országban: szeptember 14-én 22361 új, megerősített COVID-19 esetet jelentettek Iránban. Ez már a harmadikat igen szorosan követő negyedik hullám lesz, mivel a fertőzés augusztus 17-én 39795 új napi esettel tetőzött harmadik alkalommal. A második hullám vége május közepén volt, az első, legkisebb hullámot pedig tavaly november és január között regisztrálták, ami azt jelenti, hogy Iránba csak 2020 végén jutott el a fertőzés.

A fázis III vizsgálatban a résztvevőket 3:1 arányban randomizálták SpikoGen-re vagy placebóra. A résztvevőket két csoportra osztották, az elsőbe 18-40 éves önkénteseket, a másodikba pedig 40-50 éveseket vettek fel.

 

A Novavax vakcina aktuális helyzetéről röviden

A Novavax NVX-CoV2373 fehérje alegység (protein subunit) vakcinája egyelőre egyetlen országban sem rendelkezik engedéllyel, ráadásul gyártása is bonyolultabb az mRNS alapú oltóanyagokhoz képest. Tovább rontja helyzetét, hogy nem teljesen tisztázott a biztonságossági profilja sem, legalábbis a már több száz millió embernek beadott versenytárs készítményekhez képest. Előnye viszont, hogy a többiekétől eltérő hatásmechanizmusa miatt kiváló booster vakcina lehet, a cégnél ebben látják a legreménykeltőbb piaci lehetőséget. További előny, hogy a vakcina 2-8°C közötti hőmérsékleten, azaz hűtött körülmények között stabil, és azonnal felhasználható folyékony formában kerül kiszállításra, így a már meglévő oltóanyag-ellátási láncokon keresztül szállítható, nem igényel különleges szállítási vagy tárolási eljárásokat. A készítményről és a kapcsolódó klinikai vizsgálatokról részletesebben ebben a cikkünkben számoltunk be: Tudnivalók a Novavax COVID-19 vakcinájáról.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

CinnaGen protein subunit Covid-19 vaccine Phase III results likely within two months

Novavax Covid-19 vaccine booster: safety and manufacturing questions remain

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.