Gasztroenterológia, genetika, onkológia

A gasztrointesztinális strómatumorok diagnosztikája és konzervatív kezelése

Gasztrointesztinális strómatumornak (GIST) az immunhisztokémiai módszerrel bizonyíthatóan CD117-et (c-KIT) expresszáló orsó- és/vagy epitheloid sejtes mesenchymalis eredetű gasztrointesztinális tumorokat nevezzük. A GIST-ek a tirozin-kinázok genetikai megváltozása – ligandtól független aktivációja – nyomán jönnek létre.  A gasztrointesztinális strómatumorok leggyakrabban a gyomorban vagy a vékonybélben fordulnak elő, ritkábban a vastagbélben/végbélben vagy extragasztrointesztinálisan jelentkeznek. A klinikai képet az elsődleges daganat elhelyezkedése és nagysága határozza meg.  A betegség diagnózisának felállításához nélkülözhetetlen az endoszonográfia és a perkután ultrahangvizsgálat. A sebészi módszerrel potenciálisan gyógyítható daganatok esetében nem kell biopsziát végezni.  A betegség prognózisát és kezelését a daganat pato- és hisztomorfológiai jellemzői határozzák meg. Lokálisan előrehaladott vagy áttétes GIST esetén hosszú távú imatinib-kezelésre van szükség, amelyet progresszió esetén fenn kell tartani.   Az immunhisztokémiai módszerrel bizonyíthatóan CD117-et (c-KIT) expresszáló, orsóés/ vagy epitheloid sejtes, mesenchymalis eredetű gasztrointesztinális tumorokat gasztrointesztinális strómatumoroknak (GIST) nevezzük. A CD117 mellett a GIST-ek 60–70%-a a hemopoetikus őssejtekre jellemző CD34 receptort is termeli.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
P. Buchner-Steudel , W. E. Fleig
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.