Gasztroenterológia

Vékonybél-divertikulumok: kórisme és szövődmények

A. G. Bach, C. Lübbert, C. Behrmann és A. Surov - Dr. Altorjay István kommentárjával

A vékonybél szerzett gurdélyai viszonylag gyakoriak, becsült prevalenciájuk 1–5%, az életkorral egyre nő. Rendszerint tünetmentesek, de okozhatnak nem specifikus hasi panaszokat (hasfájás, émelygés), és néha súlyos, sebészeti beavatkozást igénylő szövődményeik is lehetnek (gyulladás, vérzés, elzáródás, átfúródás). Leggyakrabban a duodenumban és a jejunum proximális részén helyezkednek el. Diagnosztikájukban ma már az endoszkópos eljárások állnak az első helyen. A tünetmentes divertikulumok nem szorulnak kezelésre. A diszbakteriózis kezelése összetett és individualizált. Az antibiotikumok közül a rifaximin alkalmazásával kapcsolatban gyűlt össze a legtöbb tapasztalat. A szerzők saját retrospektív vizsgálatuk adataival illusztrálják a betegség epidemiológiájának, diagnosztikájának, kóroktanának, tünettanának és kezelésének áttekintését.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
A. G. Bach
a szerző cikkei

C. Lübbert
a szerző cikkei

C. Behrmann
a szerző cikkei

A. Surov
a szerző cikkei

Dr. Altorjay István
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[101481] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.