>   Aktuális   |   >   Az Európai Gyógyszerügynökség hírei   |   >   Szimpózium   |   >   Összefoglaló közlemény   |   >   Cikkreferátum
 
a.png

Aktuális

>

A fültisztító pálcikák veszélye

Az Amerikai Egyesült Államok sürgősségi osztályainak kórlapjai alapján kijelenthető, hogy a fültisztító  pálcika a legkiválóbb eszköz a dobhártya átszúrására.

>

Nincs áttörés az epilepszia kezelésében

Annak ellenére, hogy az utóbbi két évtizedben számos új antiepileptikum jelent meg, a betegség kimenetele lényegében nem javult. 

>

Adenoid cysticus carcinoma terápiája

Az igen kedvezőtlen klinikai lefolyást mutató nyálmirigydaganat, az adenoid cysticus carcinoma új potenciális terápiás célpontjai az elváltozás őssejt populációi lehetnek.

>

HPV-vakcina - védjük vele a fiúkat is!

Az első HPV-elleni védőoltás 11 éve elérhető. A lányok átoltottsága örvendetesen növekszik, de a szakemberek fontosnak tartják, hogy a fiúkat is védjük az oltással. 
-
e.png

Az Európai Gyógyszerügynökség hírei

>

Az EMA 2017 decemberében véleményezett készítményei

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszereinek bizottsága (CHMP) 2017 december 11-14-i ülésén az alábbi készítményeket véleményezte. 
-
sz.png

Szimpózium

>

A hajhullás leggyakoribb formáinak patomechanizmusa és kezelése

A fokozott hajhullás hátterében genetikai, hormonális, pszichés faktorok, illetve külső környezeti tényezők is állhatnak. Az elmúlt évtizedekben az immunológia és a genetika robbanásszerű fejlődésének eredményeként a fokozott hajhullás leggyakoribb formáinak hátterében álló genetikai, immunológiai eltérések feltérképezésében is óriási előrelépések történtek. 
-
ooo.png

Összefoglaló közlemény

>

Célok és eszközök az urátcsökkentő terápiában

A súlyos és progresszív betegségként kezelendő köszvény terápiájában je­lentős változások léptek életbe. A tartós urátcsökkentő kezelést meghatáro­zott célérték alapján (súlyosságtól függően 360 vagy 300 μmol/l) végezzük, melynek része a rendszeres laboratóriumi monitorozás és szükség szerint a terápia módosítása. A jelenleg rendelkezésre álló és a patomechanizmus jobb megértése nyomán a jövőben várható gyógyszeres terápiák érdemi áttörést jelenthetnek a sokszor alulkezelt betegségben mind mozgásszervi szempontból, mind a komorbiditások terén.

>

Adenovírus-fertőzések újonnan felismert vonatkozásai

Adenovírusok élethossziglan lappanganak az immunsejtekben, külső vagy belső hatásokra aktiválódnak, tünetmentesen ürülnek, generalizált halá­los opportunista fertőzéseket okozhatnak. Kockázati tényező pl. a HIV-fertőzés és a terápiás immunszuppresszió. Génterápia céljára vektorként használhatók.
-
c.png

Cikkreferátum

>

Mit tudunk az eozinofil nyelőcsőgyulladásról?

Az eozinofil nyelőcsőgyulladás növekvő incidenciájú betegség, és a kezelé­se a mai napig kihívást jelent. Egy új összefoglaló tanulmány a betegséggel kapcsolatos legújabb ismereteket összegzi. BMJ, 2017. november
-
b.png

Betegtájékoztató

>

Körömágygyulladás

A körömágygyulladás a körmöt közvetlenül határoló bőr (körömredő) és az alatta fekvő szövetek gyulladása. A gyulladt terület megduzzad, kipiro­sodik, nyomásérzékennyé válik, máskor genny szivárog vagy nyomható ki belőle. A gyulladás a körömre is ráterjedhet.
-
a.png

Antikoaguláns Továbbképző Szemle

>

Rekurráló VTE és vérzés apixaban, valamint LMWH/KVA kezelés korai szakában

A vénás tromboembóliáknál (VTE) alkalmazandó alvadásgátlás során az első hetekben a legmagasabb a rekurrencia és a vérzés veszélye. Az AMPLIFY vizsgálat ezen előre meghatározott alcsoportelemzésében a vizsgálati karoknál (apixaban vs. LMWH/KVA) a terápia elején nézték a hatékonyságot és biztonságosságot, mely azért is fontos, mert az apixabant LMWH bevezetés nélkül alkalmazták. A vizsgált 7, 21 és 90 nap során hatékonyság szempontjából az apixaban noninferiornak bizonyult; ezen korai időszakban apixabannal már megfigyelhető a csökkenő vérzéses rizikó is. Thrombosis and Haemostasis, 2016. április
-
s.png

Sclerosis multiplex lapszemle

>

Az immunmoduláló kezelés befejezése sclerosis multiplexben – klinikai eredmények és prognosztikai tényezők

Az elmúlt két évtizedben több betegségmódosító terápiáról bizonyosodott be, hogy relapszáló sclerosis multiplexben csökkentik a relapszusok számát, az MR-aktivitást és valamelyest a rokkantság progresszióját is. Progresszív SM-ben azonban az eredmények korlátozottak. A betegek általában a meglévő, vagy a lehetséges mellékhatások kockázata, valamint a hatástalanság miatt döntenek a terápia befejezése mellett. A terápia megszakítását egyébként is meg kell fontolni a szekunder progresszív formába történő átmenetnél. A betegség természetes lefolyásából adódóan a gyulladásos folyamat aktivitása idővel lecsökken, így hosszas stabil időszakot követően az orvosokban is felmerülhet a kezelés megszakításának gondolata. Természetesen a megerősítő adatok hiányosak, és a terápia idő előtti megszakítása relapszushoz és újabb maradványtünetekhez vezethet. A vizsgálat célja az volt, hogy meghatározza a betegek állapotát a betegségmódosító kezelés felfüggesztését követően, illetve meghatározza azokat a tényezőket, amelyek ezt befolyásolják.
-

Kapcsolat

KIADÓ:

Professional Publishing Hungary Kft.
1037 Budapest, Montevideo u. 3. 
Telefon: +36-1-430-4500 
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: szerkesztoseg@medical-tribune.hu

Főszerkesztő:  

Dr. Nagy Judit 
Tel: +36-1-430-4511
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: nagy.judit@pphmedia.hu

Szerkesztő:

Dr. Simonfalvi Ildikó
Tel: +36-1-430-4520
Fax: +36-1-430-4519

Ügyfélkapcsolat:

Pécsi Andrea
Tel: +36-1-430-4516
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: pecsi.andrea@pphmedia.hu

Nagy Zsófia
Tel: +36-1-430-4513
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: nagy.zsofia@pphmedia.hu

A hírlevéllel kapcsolatos technikai ügyintézés:

Nagy Tímea
Tel: +36-1-430-4520
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: nagy.timea@pphmedia.hu

-
© 2009 - 2018, OTSZ Online
 A PPH Media adatkezelési tájékoztatóját ITT olvashatja.