>   Aktuális   |   >   Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság hírei   |   >   Szimpózium   |   >   Rövid közlemény   |   >   Betegtájékoztató   |   >   Cikkreferátum
 
a.png

Aktuális

>

Miben más az alkoholisták agya?

Egy nagy jelentőségű kísérletsorozatban sikerült megtalálni, milyen agyi molekuláris mechanizmus a felelős annak a sérülékeny kisebbségnek a kialakulásáért, akik az alkoholfogyasztók közül függővé válnak.

>

A sebészek kimerülésének veszélye

Egy szakfolyóirat szerkesztőségi véleménye szerint a veszélyes tévedések elkerülése érdekében korlátozni kellene a sebészek munkaidejét.

>

Kipróbálás alatt álló új szer az endometriózis okozta fájdalomra

Az endometriózis első, szájon át alkalmazható új gyógyszere, az elagolix az egy éves követés után is hatásosnak és jól tolerálhatónak bizonyult.

>

D-vitaminszint és kolorektális rák kockázat

Egy új, nagy meta-analízis szerint a 40 ng/ml fölötti 25-hidroxivitamin D szint esetén szignifikánsan kisebb a kolorektális rák kockázata nőkben, és bár nem szignifikánsan, de kisebb férfiakban is. 

>

A tonsillectomia és adenotomia késői következményei

A gyermekkori garat- és orrmandula eltávolítás után megnő a légúti fertőzéses és allergiás megbetegedések kockázata egészen 30 éves korig.

>

Az aromatázgátlók okozta ízületi fájdalmak csökkentése

Egy új retrospektív analízis szerint az aromatázgátlókat szedő túlsúlyos emlőrákos nők ízületi fájdalmait az omega-3 zsírsavak jelentősen csökkentik.

>

Műtét és trombózis kockázat

Közvetlenül a műtét előtti és utáni vörösvértest-transzfúzió növeli a vérrögképződés kockázatát.
-
f.png

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság hírei

>

Új szer a colitis ulcerosa kezelésére

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) engedélyt adott az első orálisan szedhető, középsúlyos-súlyos colitis ulcerosa kezelésére szolgáló készítményre (Xeljanz, tofacitinib).
-
sz.png

Szimpózium

>

A terhesség és a gyulladásos reumatológiai kórképek

Az új, hatásos terápiák megjelenésével a gyulladásos reumatológiai kórké­pek kimenetele jelentősen javult az utóbbi években. Kisebb az irreverzibilis szervkárosodás, a mozgáskorlátozottság aránya, a betegségek hosszabb távon remisszióban tarthatók. Emiatt több beteg vállalhat gyermeket, és megfelelően kontrollált betegség, gondosan megválasztott gyógyszeres kezelés mellett csökkenthető a terhességgel kapcsolatos anyai és magzati kockázat. A feladat mindenképpen multidiszciplináris, a gondozó orvos, a társszakmák képviselői és a beteg szoros együttműködése a siker záloga.
-
r.png

Rövid közlemény

>

Immunglobulin G4 asszociált betegség

Az IgG4-asszociált betegség felismerése kiemelten fontos, hiszen a kórkép számos egyéb, részben sokkal agresszívabb, részben ártalmatlanabb be­tegség tüneteit utánozhatja. Kritikus jelentősége lehet annak, hogy a ke­zelőorvosban egyáltalán felmerül-e ez a differenciáldiagnosztikai opció. Ismeretlen eredetű pankreatitisz, szklerotizáló kolangitisz, kétoldali nyál­mirigy- vagy könnymirigy-megnagyobbodás, retroperitoneális fibrózis min­denképpen fel kell hogy vessék az IgG4-asszociált betegség lehetőségét.
-
b.png

Betegtájékoztató

>

Szisztémás szklerózis (szkleroderma)

A szisztémás szklerózis autoimmun betegség, mely részben a bőrt, részben a belső szerveket érinti. A betegség alapja, hogy az immunrendszer a szer­vezet saját szerveit, szöveteit idegenként ismeri fel, és immunreakciót indít velük szemben.
-
c.png

Cikkreferátum

>

Multimodális analgézia közepesen erős és erős fájdalom csillapítására dexketoprofen és tramadol fix dózisú kombinációjával

A fájdalom globális közegészségügyi probléma, az orvosi konzultációk és kórházi felvételek leggyakoribb oka. A nem megfelelően kontrollált fájdalom szövődményekhez vezethet, rontja a betegek elégedettségét, növeli a krónikus fájdalomba való átmenet esélyét. A multimodális terápia az eltérő hatásmechanizmusok ötvözésével jobb fájdalomcsillapító ha­tást biztosít, mint bármelyik komponens önmagában. A dexketoprofen és a tramadol fix dózisú kombinációja az akut fájdalmak különböző formáiban alkalmazható eredményesen. Current Medical Research and Opinion, 2017. június
-
h.png

Hematológiai Mozaik

>

Ibrutinibterápia után progrediáló krónikus lymphoid leukaemiás betegek kezelése venetoclaxszal

BEVEZETÉS Az ibrutinibkezelésre refrakterré váló vagy a kezelést követően progrediáló krónikus lymphoid leukaemiás (CLL) betegek prognózisa igen kedvezőtlen, többek közt a hatékony alternatív kezelés hiánya következtében. Relabált/refrakter CLL-es betegek körében az orálisan alkalmazható, szelektív Bcl-2-inhibitor venetoclaxkezelésre a betegek 80%-a válaszolt az ibrutinibterápiát követően is. A magas válaszadásra tekintettel az FDA engedélyezte a használatát olyan 17p delécióval rendelkező CLL-es betegek esetében, akik már legalább egy korábbi kezelést kaptak. Az Európai Unióban azoknak is adható, akik nem alkalmasak a BCR-inhibitor-kezelésre, vagy akik mutációs státusztól függetlenül kemoimmunoterápiára vagy BCR-inhibitor-kezelésre refrakterek. Azonban az előbb említett vizsgálatban kevés volt a betegszám ahhoz, hogy a klinikai aktivitást ténylegesen meg lehessen ítélni. Továbbá nem vizsgálták azt sem, hogy a venetoclaxkezelés mellett eliminálódnak-e az ibrutinibrezisztenciát okozó klónok. A bemutatásra kerülő vizsgálat célja, hogy a kedvező korai eredményeket követően nagyobb betegszámon vizsgálja a szer hatékonyságát és biztonságosságát.
-
s.png

Sclerosis multiplex lapszemle

>

Sclerosis multiplex kezelésében alkalmazott fingolimod és dimetilfumarát-kezelés összehasonlítása

Bevezetés A sclerosis multiplex (SM) kezelésében forradalmi változást hoztak létre az úgynevezett betegségmódosító terápiák (disease-modifying therapies, DMTs). A hosszú távú, hatékony DMT csökkenti a relapszusok számát, a betegség progresszióját és növeli a betegelégedettséget is. A gyógyszerek tolerálhatósága, a terápiahűség és a terápia korai megszakítása befolyásolja a betegség kimenetelét. A terápiás palettán már régóta megtalálható, egyértelműen hatásos és biztonságos injekciós készítmények mellett az utóbbi években per os terápiák is bevezetésre kerültek.
-

Kapcsolat

KIADÓ:

Professional Publishing Hungary Kft.
1037 Budapest, Montevideo u. 3. 
Telefon: +36-1-430-4500 
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: szerkesztoseg@medical-tribune.hu

Főszerkesztő:  

Dr. Nagy Judit 
Tel: +36-1-430-4511
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: nagy.judit@pphmedia.hu

Szerkesztő:

Dr. Simonfalvi Ildikó
Tel: +36-1-430-4520
Fax: +36-1-430-4519

Ügyfélkapcsolat:

Pécsi Andrea
Tel: +36-1-430-4516
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: pecsi.andrea@pphmedia.hu

Nagy Zsófia
Tel: +36-1-430-4513
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: nagy.zsofia@pphmedia.hu

A hírlevéllel kapcsolatos technikai ügyintézés:

Nagy Tímea
Tel: +36-1-430-4520
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: nagy.timea@pphmedia.hu

-
© 2009 - 2019, OTSZ Online
 A PPH Media adatkezelési tájékoztatóját ITT olvashatja.