>   Aktuális   |   >   Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság hírei   |   >   Szimpózium   |   >   Rövid közlemény   |   >   Ránézek és megmondom   |   >   Cikkreferátum
 
f.png

Fordítókat keresünk

Cseh és szlovák anyanyelvű orvoskollegákat keresünk RÖVID  angol és magyar orvosi szöveg cseh

illetve szlovák nyelvre történő értő és megbizható fordításához.

A jelentkezéseket a nagy.judit@pphmedia.hu címre várjuk.

-
a.png

Aktuális

>

HPV-vakcináció: nem mindegy, mikor oltunk

A hatásosság érdekében 21 éves kor alatt be kell adni a három adagból álló HPV elleni védőoltást.

>

Jó kardiorespiratorikus állapot: hosszú élet

Egy új kutatás szerint az ergométeres kerékpáros méréssel kimutatott jó kardiorespiratorikus állapot középkorú férfiak esetén hosszabb élettartamot jelezhet.

>

Terhesség alatti gluténbevitel és az utód 1-es típusú cukorbetegsége

A terhesség alatti gluténfogyasztás összefüggésben állhat a magzat később kifejlődő 1-es típusú cukorbetegségével – derül ki egy nemrég megjelent dán kohorsz vizsgálatból.

>

Pszichogén halál

Azért is meghalhat valaki, mert úgy érzi, visszavonhatatlan vereséget szenvedett, és nincs miért életben maradnia. A pszichogén halál a tünetek jelentkezése után három héten belül bekövetkezhet.

>

Adjunk-e kórházi hazabocsátást követően rivaroxabant?

Egy randomizált vizsgálat eredményei szerint a kórháziból történő hazabocsájtás után alkalmazott rivaroxaban kezelés szignifikáns mértékben nem csökkenti a vénás tromboembóliákat és a halálozást.

>

A kolorektális daganatok szűrése az USÁ-ban

Az USÁ-ban a fiatalkori kolorektális rákgyakoriság növekedése okán azt javasolják, hogy a szűrés ne csak a fokozott kockázatú személyeknél, hanem mindenkinél kezdődjön 45 éves korban.
-
f.png

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság hírei

>

Tretinoin hatóanyagú oldatos készítmény akné kezelésére

Az FDA  akné kezelésére alkalmazható, oldatos tretinoin készítményt engedélyezett (Altreno, 0,05% tretinoin) 9 éves vagy idősebb betegeknél történő alkalmazásra.

>

Új szer herediter angioödéma kezelésére

Az FDA 2018. augusztus 23-án engedélyezte a Takhzyro (lanadelumab) alkalmazását 12 éves illetve ennél idősebb betegek herediter angioödémájának kezelésére.
-
sz.png

Szimpózium

>

Az endometriózis felismerése és kezelése

Jelen közleményben a szerző megkísérli összefoglalni az endometriózis fel­ismerésének nehézségeit, a detekciós ráta javításának lehetséges módjait, valamint a kezelés fő irányvonalait. Szintén említésre kerülnek a kezelés potenciális szövődményei és a megelőzés jelenlegi lehetőségei.
-
r.png

Rövid közlemény

>

Az influenzavakcinával szemben támasztott helyes elvárások

A védőoltással megelőzhető megbetegedések közül az influenza váltja ki a legtöbb vitát. Az influenza elleni vakcina ugyan nem tartozik a leghaté­konyabb védőoltások élmezőnyébe, alkalmazása mégis számos előnnyel jár, amint az a cikkből kiderül. Az influenza megelőzésének jelenleg ismert leghatékonyabb módja a védőoltás.
-
r.png

Ránézek és megmondom

>

Afrikai származású férfi visszatérő szájüregi fekélyei

Egy 41 éves afrikai bevándorló 6 hónapja fennálló, visszatérő fájdalmas szájüregi fekélyek miatt fordult orvoshoz. A fekélyek az Egyesült Államokba való beutazása előtt jelentkeztek. Kezdetben a kortikoszteroidok javulást hoztak, de a kezelés után 1 hónap­pal a fekélyek ismét megjelentek. A feké­lyek mellett a beteg eritémáról, vérzésről, nyelészavarról, fájdalmas nyelésről, anore­xiáról, hasi fájdalomról és végbélvérzésről számolt be. Kórelőzményében hepatitisz B okozta cirrózis, kezelt szifilisz, latens tuber­kulózis, Candida okozta nyelőcsőgyulladás, skisztoszomiázis és rektális vérzés szerepelt.
-
c.png

Cikkreferátum

>

A szívfrekvenciával kapcsolatos adherencia csökkent ejekciós frakcióval jellemzett szívelégtelenségben: a HR-HF vizsgálat eredményei

Stabil HF-ben szenvedő betegek bevonásával végzett prospektív vizsgálat­ban szuboptimális HR-kontrollt figyeltek meg szinuszritmussal kísért HFrEF eseteiben, függetlenül a béta-blokkolók alkalmazásától. Az eredmények aláhúzzák, hogy ebben a betegcsoportban nagyobb figyelmet kell fordítani a szívfrekvencia kontrolljára. Clinical Research in Cardiology, 2017. augusztus
-
v.png

Van egy kérdésem

>

Hatásosak-e az elülső keresztszalag sérülésének prevencióját célzó programok?

BIZONYÍTÉKON ALAPULÓ VÁLASZ Az elülső keresztszalag (ligamentum cruciatum anterius, CLA) sérülésének megelőzését célzó programok hatására több sportágban legalább 50%-kal csökkent az ilyen típusú sérülések incidenciája, ezért minden sporto­lónál alkalmazni kellene ezeket. Nincs bizonyíték arra, hogy bármelyik program vagy annak valamelyik eleme eredményesebb lenne a többinél (A szintű ajánlás, véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgálatok és kohorszvizsgálatok metaanalízisei alapján).
-
t.png

Tallózás

>

Az áttétes hólyagdaganat korszerű kezelése: fókuszban az atezolizumab

Az áttétes hólyagrák hatásos második vonalbeli terápiája évtizedek óta várat magára. A programozott sejthalál-1/ligand-1 (PD-1/PD-L1) gátlókkal végzett immunterápia áttörést jelent az áttétes uroteliális karcinómában szenvedő betegek számára is. Az anti-PD-1/PD-L1 monoklonális antitestek hatásosságát és biztonságosságát tesztelő klinikai vizsgálatok lefedik az uroteliális karcinóma kórlefolyásának minden szakaszát. Az anti-PD-L1 an­titest atezolizumab volt az első immunellenőrzőpont-inhibitor, amelynek használatát az FDA 2016 májusában engedélyezte metasztatikus uroteliális karcinómában.
-
a.png

Antikoaguláns Továbbképző Szemle

>

5 mg és 2,5 mg apixaban hatékonyságának és biztonságosságának vizsgálata warfarinnal összehasonlítva nonvalvuláris pitvarfibrillációban szenvedő betegek stroke-prevenciójában

Bár korábbi való élet vizsgálatok igazolták, hogy az apixabanterápia warfarinnal összehasonlítva alacsonyabb major vérzéssel, és stroke/SE rizikóval jár, kevés hatékonysági és biztonságossági összehasonlító vizsgálat történt az apixaban különböző dózisai tekintetében. Jelen vizsgálatban 4 nagy amerikai gyógyszerfelírási adatbázis összesített elemzésére került sor. Warfarinnal összehasonlítva a napi kétszeri 5 mg („normál”) dózis esetén alacsonyabb stroke/SE rizikót észleltek (HR: 0,70, 95% CI: 0,60±0,81) és alacsonyabb volt a major vérzések száma is (HR: 0,59, 95% CI: 0,53±0,66). Warfarinnal összehasonlítva a napi kétszer 2,5 mg („alacsony”) dózis alkalmazása alacsonyabb stroke/SE rizikóval társult (HR: 0,63, 95% CI: 0,49±0,81), ugyancsak alacsonyabb volt a major vérzések aránya is (HR: 0,59, 95% CI: 0,49±0,71). PLoS One, 2018
-
l.png

Lymphoma Mozaik

>

Az immunglobulin gén szekvenciaanalízise és a fluoreszcens in situ hibridizáció használatának kérdése krónikus lymphocytás leukaemiában

BEVEZETÉS A krónikus lymphocytás leukaemia (CLL) a leggyakoribb non-Hodgkin lymphoma (NHL), mintegy 16 000 újonnan diagnosztizált esettel évente az Egyesült Államokban. A betegség lefolyásában jelentős klinikai heterogenitást mutat, egyes betegek esetében indolens a betegség, terápia nélkül is évtizedekig követhetők, míg más betegek esetében rapidan progrediáló, kifejezetten malignus kórlefolyást látunk. A különféle prognosztikai csoportok közti különbségtétel ma is kihívást jelentő feladat.
-

Kapcsolat

KIADÓ:

Professional Publishing Hungary Kft.
1037 Budapest, Montevideo u. 3. 
Telefon: +36-1-430-4500 
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: szerkesztoseg@medical-tribune.hu

Főszerkesztő:  

Dr. Nagy Judit 
Tel: +36-1-430-4511
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: nagy.judit@pphmedia.hu

Szerkesztő:

Dr. Simonfalvi Ildikó
Tel: +36-1-430-4520
Fax: +36-1-430-4519

Ügyfélkapcsolat:

Pécsi Andrea
Tel: +36-1-430-4516
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: pecsi.andrea@pphmedia.hu

Nagy Zsófia
Tel: +36-1-430-4513
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: nagy.zsofia@pphmedia.hu

A hírlevéllel kapcsolatos technikai ügyintézés:

Nagy Tímea
Tel: +36-1-430-4520
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: nagy.timea@pphmedia.hu

-
© 2009 - 2019, OTSZ Online
 A PPH Media adatkezelési tájékoztatóját ITT olvashatja.