Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 21
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-02-05

A Dermavant Sciences fázis II klinikai vizsgálatában a vitiligo kezelésére szánt cerdulatinibet értékelik, ez lehet az első készítmény, melyet a bőrbetegség kezelésére engedélyeznek.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Ránézek és megmondom
2020-02-04

Egy 68 éves, elhízott férfi idült beteg­sége miatt jelentkezett kontrollvizs­gálatra. Egyedül a 3 héttel korábban az alsó végtagjain kialakult elszíneződés ag­gasztotta őt. Más bőrterületek nem voltak érintettek, fájdalomról vagy viszketésről nem számolt be a beteg. 

#3
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2018-08-22

Korai petefészek-kimerülés esetén az ovariumok 40 éves kor előtt elvesztik működőképességüket. Ez magas morbiditással és mortalitással jár. A tü­szőhormon termelésének csökkenése miatt a menopauza szindróma tü­netei, elsősorban a hőhullámok gyakrabban és erősebben jelentkeznek, meddőség alakul ki. Károsodik az endoteliális működés, nő az iszkémiás szívbetegség, az iszkémiás stroke, valamint a csontritkulás okozta törési kockázat. 

#4
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-02-27

A B12-vitamin hiánya megaloblasztos anémiát és változatos neuropszichiátriai kórképeket okozhat. A hiány igazolásához vérképvizsgálat mellett a szérum B12-szintjének, esetenként a metil-malonsav szintjének mérése is szüksé­ges. Szűrővizsgálat a hiány szempontjából nagy kockázatú betegeknek ajánlható, pl. gyomor- vagy kiterjedt vékonybél-reszekción átesetteknek, gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek, tartósan metformint, proton­pumpa- vagy hisztamin H2 blokkolót szedőknek, vegetáriánus/vegán étren­det követőknek, 75 évesnél idősebbeknek. A preventív célú B12-bevitel vita­minkészítményekkel és dúsított ételekkel, a hiányállapot kezelése enterális, súlyos esetekben intramuszkuláris formában történhet.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-05-06

A mellékvese-elégtelenség kezelésére a megfelelő hatóanyag régóta rendel­kezésünkre áll, de ma is kutatások tárgya, hogy milyen készítménnyel, milyen adagolási sémákkal lehet a legbiztosabban elkerülni a kritikus kortizolhiányt (mellékvesekrízist). A hagyományos lehetőségek mellett a legújabb próbál­kozásokat is ismertetik a würzburgi endokrinológus szerzők.

#6
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XX. évf. 2. szám
OTSZ Online
2015-05-07

A szerző ismerteti a gyermekkori 1-es típusú diabétesz leggyakoribb autoimmun társbetegségeinek − az autoimmun pajzsmirigy-betegségeknek, a coeliakiának és az Addison-kórnak − az epidemiológiáját, a betegségek kialakulásának patomechanizmusát. Leírja az autoimmun társbetegségek szűrésének lehetőségeit.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Ránézek és megmondom
2014-11-25

A 62 éves nő a mindkét felső végtagján 4 hete fennálló ödéma és a bőr pigmentációjának megváltozása miatt fordult orvosához. A hajas fejbőrön hom­loktájon alopécia alakult ki. Terhelésre nehézlégzést panaszolt, mely az elmúlt hetekben súlyosbodott. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-06-25

A primer mellékvesekéreg-elégtelenség okai közül az autoimmun mellék­vesekéreg-gyulladás a leggyakoribb. A következmény a glükokortikoidok, a mineralokortikoidok és a mellékvesében képződő androgének hiánya. Fon­tos, hogy gondoljunk a betegség lehetőségére és felismerjük az életveszélyes Addison-krízist, figyeljünk az azt megelőző enyhe tünetekre is. Ha felmerül a gya­nú, cosyntropin stimulációs teszttel igazolhatjuk a diagnózist. A primer mellékvese­kéreg-elégtelenség kezelése a glükokortikoidok és a mineralokortikoidok pótlását jelenti. Az autoimmun mellékvesekéreg gyulladáshoz sokszor egyéb autoimmun gyulladás is társul.

#9
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-11-18

A mellékpajzsmirigy betegségei főként a szérumkalciumszint eltéréseivel hívják fel magukra a figyelmet. A primer hiperparatireózis tünetmentes lehet, vagy csont­betegség, vesekövesség, váz-izom rendszeri tünetek képében jelentkezhet. A ve­sebetegek szekunder hiperparatireózisa az ásványianyag-háztartás zavaraihoz és csontrendszeri eltérésekhez vezethet. A tüneteket okozó primer hiperparatireózis terápiája sebészi. Tünetmentes primer hiperparatireózisban rendszeresen mér­ni kell a szérum kalcium- és kreatininszintjét, a csont ásványianyag-sűrűségét. Hipoparatireózisban a követés mellett D-vitamin-pótlásra is szükség van.

#10
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-11-18

A manifeszt vagy szubklinikus primer hipotireózis a leggyakoribb endokrin betegség. A hipotireózis diagnózisa nem nehéz, de vitatott kérdés, hogy szubklinikus hipotireózisban mikor kell szubsztitúciós kezelést indítani. A hormonpótlásra leggyakrabban használt levotiroxin a szervezetben trijódtironinná aktiválódik. Ha a beteg közérze­te tiroxinszedés mellett nem kielégítő, a trijódtironinnal kiegészített kezelés eredmé­nye összefügghet a 2-es típusú dejodináz polimorfizmusával. A levotiroxinnal kezelt nők tiroxinszükséglete terhesség idején nagyobb. Figyelembe kell venni a levotiroxin felszívódásának a gyomorsavtermeléstől való függését. Differenciált pajzsmirigyrák miatt végzett tireoidektómia után nem mindig szükséges a TSH-szuppresszió.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.