Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 377
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-05-20

Az egyéb antidiabetikus kezelésekhez adott dapagliflozin a hemoglobin A1c szintek javításával segíthet a 2-es típusú diabetesben szenvedő gyermekeknek, serdülőknek és fiatal felnőtteknek.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-05-06

Egy új kínai vizsgálatban kiderült, hogy a kalóriabevitel korlátozásával végzett intermittáló koplalással nem lehet több kilót leadni, mint a kalóriabevitel korlátozásával.   

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-05-02

Egy új, kiterjedt megfigyeléses vizsgálat eredményei szerint még az idős korban elvégzett bariátriai műtétek is csökkentik a későbbi kardiovaszkuláris kockázatot.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Hypothyreosis
2022-04-21

32 éves nőbeteg jelentkezik endokrinológiai vizsgálatra, „mert magas lett a TSH értéke” és a családorvosa azt mondta, „hogy endokrin szakvélemény hiányában, ő nem kezdheti el a kezelést”.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-04-18

Egy nagy, randomizált klinikai vizsgálat szerint a mérsékelt hipertóniában szenvedő várandósok vérnyomáscsökkentő kezelésével csökkenthetők az anya és az újszülött nemkívánatos eseményei.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-04-15

Azt kutatták, mi a legmegfelelőbb stratégia a thrombózisok megelőzésére a nagy csípő-, vagy térdízületi helyreállító műtétek után.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-04-08

Egy új japán kutatás szerint a rostokban – különösen az oldható rostokban – gazdag táplálkozás csökkenti az időskori demencia kockázatát.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-04-07

Az átlagosnál több mesterséges édesítőszert fogyasztó egyéneknél 8 év múltán a daganatos megbetegedések kockázatának 13%-os növekedését figyelték meg egy francia vizsgálatban.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-03-25

Még mindig kevés az ismeretünk a zsírszövet működése és a testtömeg alakulása között ahhoz, hogy ezt az elhízás megakadályozása érdekében eredményesen használhassuk.

#10
Magyar Onkológia 66. évf. 1. szám
OTSZ Online
2022-03-24

Onkológiai kezelések során a testtömegindex (BMI) és a testtömegcsökkenés (WL) fontos prognosztikus tényező, ami azonban táplálásterápiával befolyásolható. A multicentrikus, retrospektív vizsgálat célja adatgyűjtés volt a tüdőtumoros betegek túlélésére ható BMI és WL prediktorokra, valamint az ezeket befolyásoló táplálásterápia alkalmazására. Az adatgyűjtés 1616 beteg bevonásával, 51 kérdést tartalmazó kérdőívvel, a statisztikai analízis leíró és többváltozós statisztikai módszerekkel, IBM SPSS Statistics 20 szoftverrel történt. Martin és munkatársai módszere szerint a BMI és WL alapján 0-tól 4-ig terjedő skálán besorolásra kerültek a betegek (0 grade 24,9%; 1. grade 20,7%; 2. grade 14,9%; 3. grade 22,4%; 4. grade 17,0%), ami alapján az alacsony BMI és a WL 75,1%-ban befolyásolhatja negatívan a betegek túlélését. Ezzel szemben csupán a betegek 37,6%-a részesült táplálásterápiában, 47-féle stratégia alapján. A BMI/WL prognosztikus mátrixba behelyettesített adatok azt mutatják, hogy a testtömegcsökkenés megrövidítheti a betegek életét. A 47-féle stratégia pedig arra utal, hogy nem konzekvens a táplálásterápia alkalmazása ebben a betegcsoportban.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.