Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 16
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-01-10

Egy új pontrendszer segítségével meg lehet jósolni, hogy a Barrett-oesophagusban szenvedő betegek közül kiket veszélyeztet a rák. 

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Tallózás
2016-02-27

A patinás bostoni New England Journal of Medicine mellett más fontos orvosi folyóiratokban is tallózó NEJM Journal Watch több szakterületen összegyűjtötte az elmúlt év legnagyobb szakmai visszhangot keltő orvosi közleményeit. Ezúttal az elmúlt év gasztroenterológiai „slágereit” tekinti át Dr. Nagykálnai Tamás.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2014-05-26

A nyelőcső nem igazi emésztőszerv, de az emésztőrendszer része, „beszállítója”. Nyálkahártyájának gyulladásai, fekélyei, rákelőző állapotai és daganatos elváltozásai kellemetlen tünetekkel és súlyos következményekkel járhatnak.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-05-23

A Barrett-nyelőcső rákelőző állapot, leggyakrabban krónikus refluxos tünetek ta­laján alakul ki. Ma is vitatott kérdés a kezelés módja, az endoszkópos szűrő- és el­lenőrző vizsgálatok szükségessége. Valószínűbb a nyelőcsőrák kialakulása, ha a diszplázia súlyos fokú, vagy ha a Barrett-nyelőcső hosszú szakaszt érint. Endoszkó­pos szűrést kell mérlegelnünk, ha több kockázati tényező is jelen van. 

#5
OTSZ Online >> PR cikkek
2013-10-14

A rádiófrekvenciás abláció (RFA) 91 százalékban remissziót eredményez a diszpláziás Barrett oesophagus eseteiben – számolt be Clinical Gastroenterology and Hepatology című lap legfrissebb száma.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-06-29

Sikerült azonosítani a méhnyak azon sejtjeit, melyek felelősek a humán papillómavírussal (HPV) összefüggő méhnyakrákok kialakulásáért – hozták nyilvánosságra a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című lapban.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2011-11-19

A járóbeteg-ellátásban és a sürgősségi osztályokon a mellkasi fájdalom az egyik leggyakoribb akut panasz. A betegek izgatottsága, félelme lehet az instabilitás jele, de kritikus állapot előhírnöke is. 

#8
European Journal of Gastroenterology & Hepatology Magyar Kiadás XII. évf.5. szám
OTSZ Online
2008-09-01
A korai Barrett-carcinoma kezelése: az endoszkópos kezelés és az oesophagectomia eredményeinek összehasonlítása (Treatment of Barrett’s esophagus with early neoplasia: a comparison of endoscopic therapy and esophagectomy) Schembre DB, Huang JL, Lin OS, Cantone N, Low DE A korai Barrett-neoplasia hatékony kezelése lépcsőzetes, körkörös és fokális ablációval a HALO rendszer segítségével (Effective treatment of early Barrett’s neoplasia with stepwise circumferential and focal ablation using the HALO system) Gondrie J, Pouw RE, Sondermeijer CMT, Peters FP, Curvers WL, Rosmolen WD, Ten Kate F, Fockens P, Bergman JJ Az acetil-szalicilsav a ciklooxigenáz 2 jelátviteli úton keresztül gátolja a hepatitis C vírus RNSés fehérjeexpresszióját (Acetylsalicylic acid inhibits hepatitis C virus RNA and protein expression through cyclooxygenase 2 signaling pathways) Trujillo-Murillo K, Rincón-Sánchez AR, Martínez-Rodríguez H, Bosques-Padilla F, Ramos-Jiménez J, Barrera- Saldańa HA, Rojkind M, Rivas-Estilla AM Helicobacter pylori fertőzés és a Barrett-nyelőcső kialakulásának kockázata: populációs vizsgálat (Helicobacter pylori infection and the risk of Barrett’s oesophagus: a community-based study) Corley DA, Kubo A, Levin TR, Block G, Habel L, Zhao W, Leighton P, Rumore G, Quesenberry C, Buffler P, Parsonnet J
#9
European Journal of Gastroenterology & Hepatology Magyar Kiadás XII. évf.1. szám
OTSZ Online
2008-01-01
  Következtetés.   Eredményeink arra utalnak, hogy a NASH aktivitási jeleinek mérséklődése csak tartós pioglitazonkezeléssel tartható fenn, de a terápia alatt bekövetkező testsúlynövekedés korlátozhatja a szer jótékony hatásait.  Hepatology 2007 August; 46:424–429.    Centrális elhízás és a Barrett-nyelőcső kialakulásának kockázata (Central adiposity and risk factor of Barrett’s esophagus) Edelstein ZR, Farrow DC, Bronner MP, Rosen SN, Vaughan TL   Háttér és célok.   A Barrett-oesophagus (BE) etiológiája a krónikus refluxtól eltekintve nagyrészt ismeretlen. Esetkontrollált tanulmányunkban a testtömegindex (body mass index [BMI]), a centrális elhízás és a dohányzás BE-kockázatra gyakorolt hatását vizsgáltuk.   Módszerek.   Gasztroenterológiai ambulanciákon vett négy biopsziás mintából legalább egyben frissen igazolt specializált intesztinális metaplasiás (esetszám [n=193]) washingtoni lakosokat hasonlítottunk össze illesztett populációs kontrollszemélyekkel (n=211). A betegek közt megkülönböztettük azt az alcsoportot, melyben a columnaris epithelium felismerhető volt (látható BE) és azt, amelyben legalább 2 cm hosszúságú columnaris epithelium volt látható (hosszú szegmens BE [LSBE]). A vizsgálatot végzők személyes interjúkat készítettek és antropometriás méréseket végeztek.
#10
European Journal of Gastroenterology & Hepatology Magyar Kiadás XI. évf.1. szám
OTSZ Online
2007-01-01
EAGE posztgraduális kurzusok 2007 első félévében Január 25., Milánó – Barrett oesophagus Május 3., Isztambul – GORB Május 11–12., Bled – A gasztrointesztinális rendszer tumorainak korai felismerése és kezelése Június 15., Varsó – Ellentmondások a gasztroenterológiában Bővebb információ és letölthető regisztrációs lap awww.eage.at honlapon. A Mayo klinika továbbképzése Gasztroenterológia és hepatológia 2007 címmel szervez kreditpontos továbbképzést a Mayo Klinika február 5–9. között The Westin at our Lucaya-n, a Bahama-szigeteken. Szó esik többek között a krónikus vírus-hepatitis kezeléséről, a máj-cirrhosis komplikációiról, gyulladásos bélbetegségek kezeléséről, elhízott betegek gasztrointesztinális tüneteinek értékeléséről. Élő endoszkópos bemutatókra is sor kerül. Regisztráció, elérhetőségek és további információ awww.mayo.edu/cme honlapon.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.