Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 179
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-05-18

A Fierce Pharma minden évben összeállítja a legnagyobb árbevételű gyógyszeripari vállalatok listáját. A mostani sorrend a 2021-es teljes év forgalmi adatain alapul, melyet a korábbi évekhez képest COVID-19 járvány alaposan felforgatott.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-05-17

Az egyik eddigi legnagyobb vizsgálat szerint a Pfizer és a Moderna COVID-19 védőoltásai után egyaránt növekszik fiatal férfiakban a szívizomgyulladás kockázata, de a Moderna vakcina után nagyobb mértékben.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-05-11

A Fierce Pharma minden évben összeállítja a legnagyobb árbevételű gyógyszeripari vállalatok listáját. A mostani sorrend a 2021-es teljes év forgalmi adatain alapul, melyet a korábbi évekhez képest COVID-19 járvány alaposan felforgatott.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-05-09

A Semmelweis Egyetem az ország minden pontjáról várja háziorvosok jelentkezését a COVID-19 védőoltások eredményességét vizsgáló epidemiológiai kutatáshoz.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-04-27

Az Egészségügyi Világszervezet vizsgálja a COVID-19 elleni oltásokkal - elsősorban a Pfizer-BioNTech vakcinákkal - összefüggő halláskárosodás és egyéb hallászavarok ritka eseteit.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-04-21

A napokban a Nature Medicine-ben megjelent tanulmányban közölték az első „humán challenge” vizsgálat eredményét, melynek során egy koronavírust tartalmazó folyadékcseppel fertőztek meg fiatal, egészséges önkénteseket.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-04-14

Német tüdőgyógyászok javasolják az ukrán menekültek Tbc szűrését, tekintve, hogy míg Németországban évente 100 ezer lakosonként átlagosan 5 tuberculosisos TB-s esetet lehet kimutatni, addig Ukrajnában 73-mat.

#8
Magyar Onkológia 66. évf. 1. szám
OTSZ Online
2022-03-24

A Covid-19-pandémia jelentős akadályok elé állította a rendszeres kórházi ellátást igénylő daganatos betegek kezelését, mivel körükben a koronavírus-fertőzés szignifikánsan megnöveli a súlyos, akár halálos kimenetelű szövődmények kialakulásának esélyét. Esetbemutatásunkban szereplő középkorú, disszeminált melanómás betegünknél több mint egy év pembrolizumabkezelést követően, immunmediált pankreatitisz alakult ki. Terápiaváltáskor a betegnél koronavírus- fertőzést diagnosztizáltak, ami közel egy hónapos kórházi kezeléssel és rehabilitációval járt, felfüggesztve így az aktív onkoterápiás kezelést. A szakszerű egészségügyi ellátásnak köszönhető, hogy a fertőzés okozta súlyos Covid-19-pneumóniából a betegünk sikeresen felgyógyult koronavírus elleni védőoltás hiányában is. A felépülést követően két Pfizer-BioNTech oltásban részesült 2021. augusztusban és szeptemberben, a kontroll CT-vizsgálaton csaknem komplett remisszió igazolódott. Tekintettel a beteg panaszmentességére és a két reziduális tüdőgócon kívüli tumormentességére, a továbbiakban obszerváltuk. A koronavírus elleni vakcináció elérhetővé válásával és alkalmazásával a fertőzésre fogékony immunszupprimált daganatos betegek infekciója megelőzhető, a túlélés sikeressége növelhető, és a hosszú távú szövődményráta bizonyítottan csökkenthető. Betegünk még a védőoltások bevezetése előtt került súlyos állapotba, de a szakszerű orvosi ellátásnak köszönhetően felépült.

#9
Magyar Onkológia 66. évf. 1. szám
OTSZ Online
2022-03-24

A Covid-19-pandémia jelentős kihívások elé állította az egészségügyi ellátórendszert világszerte. A daganatos, különösen a tüdőrákos betegek magas kockázatú csoportnak minősülnek a Covid-19 megbetegedés szempontjából, ugyanis ezen betegek fogékonyabbak a fertőzésre, és nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk súlyos megbetegedés. Az ellátórendszer kapacitásainak átcsoportosítása, a különböző iránymutatások és ajánlások kidolgozása és a lakosság növekvő mértékű átoltottsága ugyanakkor lehetővé tette az onkológiai ellátásban részesülő betegek fokozott védelmét és a terápia folytonosságát. A Covid-19-fertőzött daganatos betegek jellemzőinek feltérképezése hozzájárult személyre szabott kezelési stratégiák kidolgozásához malignus mellkasi daganatok esetén. Mindezek alapján megállapítható, hogy az ECOG performance státusz, a C-reaktív protein, a neutrofilés a prokalcitonin-értékek, valamint a tumor stádiuma és a tüdőgyulladás jelenléte támpontul szolgálhat a betegség kimenetelének előrejelzésében. A Covid-19 elleni vakcinák biztonságosan alkalmazhatók tüdőrák esetén, és a megfelelő immunválasz elérése érdekében javasolt az emlékeztető dózis beadatása.

#10
Magyar Onkológia 66. évf. 1. szám
OTSZ Online
2022-03-24

A Covid-19-pandémiának világszerte igen jelentős következményei voltak, azonban valószínűleg egy betegcsoportot sem érintett olyan hatással, mint az onkológiai pácienseket. Szignifikánsan emelkedett morbiditás és mortalitás igazolódott Covid-19-fertőzésben daganatos betegeknél, mely főként az idős, bizonyos társbetegségekkel bíró páciensek esetében, illetve egyes malignitásokban és kezelések mellett volt jellemző. Emellett a daganatos betegeket gondozó ellátórendszer globálisan sok kompromisszumra kényszerült, valamint drasztikusan csökkent a szűrővizsgálatok és az ezek által kiemelt új betegek száma, mely jelentős visszaesést okozhat a szakterület közelmúltban elért fejlődésében. A Covid- 19-ellenes vakcinák, illetve a folyamatosan megjelenő új terápiás lehetőségek térnyerésével még a leginkább immunszupprimált betegek esetében is csökkent a klinikailag súlyos lefolyás rizikója. Új antivirális és egyéb terápiás készítmények jelentősen mérséklik az infekció lefolyásának súlyosságát, mely reményt ad arra, hogy optimalizálhatjuk az onkológiai betegek ellátását még egy aktívan zajló pandémia mellett is.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.