Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 6
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-06-23

Egy vizsgálat alatt álló tau-gátló, hidrometiltionin a frontotemporális demencia viselkedési variánsában a betegek felében csökkentette a klinikai leromlást és az agyi atrófiát.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-06-05

Az FDA május 28-án engedélyezte az Eli Lilly Alzheimer-kór kimutatására használható Tauvid radioaktív diagnosztikai készítményét.

#3
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Esettanulmány
2013-02-15

Az általános orvosi gyakorlatban is gyakran találkozunk mozgásában meglassult, merev, járászavarban szenvedő Parkinson-szindrómás beteggel. A Parkinson-szindrómák leggyakoribb oka maga a Parkinson-kór, ahol az alaptünetek (bradi-/hipokinézis, tremor, rigor, tartási instabilitás) mellett számos járulékos tünet figyelhető meg, míg a Parkinson pluszként is említett, elsősorban degeneratív eredetű betegségekben jellegzetes társuló alaptünetek segítik a diagnózist. Ilyen degeneratív Parkinson-szindróma a progresszív szupranukleáris parézis (PSP), mely a Parkinson-kór után a degeneratív Parkinson-szindrómák második-harmadik leggyakoribb oka.

#4
OTSZ Online >> PR cikkek
2013-02-11

Bizonyos demenciákban a genetikai kód normálisan néma területeinek megfelelő, nagyon szokatlan tulajdonságú fehérjék keletkeznek. A mostani kutatásban azonosított fehérjéknek tulajdonképpen nem szabadna létezniük.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-05-08

Az utóbbi évek kutatásai meghökkentő érintkezési pontokat találtak a frontotemporális demencia (FTD) és az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) között. Cikkszemlénk második részében az FTD-ben és/vagy ALS-ben megnyilvánuló, a C9ORF72 gén mutációjával összefüggő kórforma megkülönböztető jegyeit keressük.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-04-17

Az utóbbi évek kutatásai meghökkentő genetikai és patogenetikai érintkezési pontokat találtak két rettegett neurodegeneratív betegség, a frontotemporális demencia és az amiotrófiás laterálszklerózis között. Két részben szemlézzük a legizgalmasabb új közleményeket, kiindulópontunk a 9-es kromoszóma és a C9ORF72-mutáció.

 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.