Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 12
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-05-03

Az FDA 2019. március 29-én a Mayzent után egy újabb szert, a Mavenclad nevű készítményt engedélyezte a sclerosis multiplex bizonyos formáinak kezelésére.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-04-15

Egy új vizsgálat eredményei szerint a kakaó fogyasztása hatásosan enyhíti a fáradékonyságot relapszáló remittáló sclerosis multiplexben.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-03-29

Az FDA 2019. március 26-án engedélyezte a sclerosis multiplex több formájának kezelésére javallott Mayzent (sziponimod) nevű készítményt.

#4
Sclerosis multiplex lapszemle 3. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle >> Sclerosis multiplex lapszemle
2018-08-06

Bevezetés
Az elmúlt 10 évben jelentős változások történtek a sclerosis multiplex (SM) kezelésében, mint például a diagnosztikus kritériumok megváltozása, az első orális szerek engedélyezése, három új injekciós készítmény bevezetése, a progresszív multifokális leukoencephalopathia (PML) megjelenése mint súlyos mellékhatás, valamint a betegség fenotípusainak meghatározása. Ezek a messzemenő változások jelentős hatást gyakoroltak a klinikusok szemléletére mind a diagnózis felállításában, mind a kezelés megválasztásában, valamint a betegek komplex menedzselésében.

#5
Sclerosis multiplex lapszemle 3. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle >> Sclerosis multiplex lapszemle
2018-06-25

Az ADVANCE egy kétéves, kettős vak, egyéves placebokontrollos időszakkal járó vizsgálat, amely a kéthetente, illetve négyhetente szubkután adott 125 mikrogramm peginterferon béta-1a hatásosságát és biztonságosságát értékelte RRSM-betegeknél. A kéthetente adott peginterferon béta-1a lényegesen hatékonyabb volt mind a relapszusok, mind az MR-végpontok tekintetében.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-01-17

A kanadai Calgary Egyetem kutatói szerint az antidepresszáns clomipramin alkalmas lehet a progresszív sclerosis multiplex kezelésére.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-07-11

Az ASCEND vizsgálat eredményei szerint a natalizumab (Tysabri, Biogen) nem lassítja a szekunder progresszív sclerosis multiplex (SPMS) progresszióját. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Gyógyszergyári közlemény
2016-01-29

A multifokális motoros neuropátia (MMN) ritka immunmediált neuropátia, mely egyes esetekben más autoimmun betegséggel is társulhat. Klinikán­kon két nőbetegnél diagnosztizáltuk az MMN és sclerosis multiplex (SM) együttes megjelenését. Az ő esetük hívta fel a figyelmünket a differenciáldiagnosztikai nehézségekre és a terápiás kihívásra. Jelen összefoglaló­ban az MMN és az SM koincidenciájára vagy komorbiditására és a két immunmediált kórkép kezelésében várható átfedésre, ellentmondásokra hívjuk fel a figyelmet, az MMN klinikumát és kezelését helyezve előtérbe. 

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-02-17

Egy most megjelent közlemény szerint a nagydózisú immunkezelés autológ hematopoietikus sejtátültetéssel kombinálva jelentősen képes elnyomni a gyulladásos aktivitást sclerosis multiplexben, és ezzel lassítani a betegség progresszióját.  

 

#10
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-11-12

A sclerosis multiplex a központi idegrendszer krónikus gyulladásos megbetegedése, amely lefolyása szerint három típus valamelyikébe sorolható. A diagnosztikában a módosított McDonald-kritériumok az irányadók. Az agy és a gerincvelő MR-vizsgálatának szerepe a diagnózisban fontos, de távolról sem kizárólagos. Az immunmodulációs bázisterápia alapjai továbbra is az IFNβ-készítmények és a glatiramer-acetát. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.