Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 17
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-05-25

A Bristol Myers Squibb bejelentette, hogy az FDA által igényelt „jelentős módosításnak” minősülő információpótlás miatt három hónapot késik a diffúz nagy B-sejtes limfóma elleni biológia készítményük (liso-cel) engedélyezése.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-11-05

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az akut limfoblasztos leukémia kezelésére szolgáló Ivozall (klofarabin) generikus készítményt.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-10-04

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszereinek bizottsága (CHMP) 2019 szeptember 16-19-i ülésén az alábbi készítményeket véleményezte.

#4
Magyar Onkológia 62. évf. 4. szám
OTSZ Online
2018-12-20

Az akut limfoblasztos leukémia (ALL) a leggyakoribb gyermekkori rosszindulatú megbetegedés. Magyarországon évente 60-70 új betegség kerül felismerésre. A fejlett országokban jelenleg alkalmazott terápiás protokollokkal gyógyulása 85−90%. A legnagyobb, a betegek egynegyedét magába foglaló citogenetikai alcsoport a magasan hiperdiploid ALL: a limfoblasztok a normális diploid kromoszómakészlet helyett 51−67 kromoszómát tartalmaznak. Prognózisa nagyon jó, bár a betegek ~15%-ánál később relapszus lép fel, és vannak a csoport heterogenitása melletti adatok is. Közleményünkben összefoglaljuk ezen alcsoport citogenetikai, klinikai, epidemiológiai és prognosztikai jellemzőit. Bemutatjuk saját kutatási eredményeinket, melyben 168 prekurzor B-sejtes leukémiával diagnosztizált gyermek csontvelőmintájának sejtszintű analízise során vizsgáltuk a nyolc leggyakrabban érintett teljes kromoszóma (4, 6, 10, 14, 17, 18, 21 és X) kópiaszám-növekedési mintázatát. A 48 magas hiperdiploiditású beteg adatait elemezve a magas modális kromoszómaszám (>55) és bizonyos triszómiák és kombinációik (+4, +4/+6, +4/+17, +4/+18) jelenléte kimagaslóan kedvező kimenetelű alcsoportot határoztak meg. Magy Onkol 62:214–221, 2018

Kulcsszavak: akut limfoblasztos leukémia, magasan hiperdiploid

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-11-28

A decemberi amerikai kongresszus várható bejelentései módosíthatják több betegség eddigi kezelési gyakorlatát.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-09-07

Egy új kutatás szerint a csontvelőtranszplantáción átesett gyermekeknél a korai elhalálozás megnövekedett kockázata a beavatkozás után legalább 25 évig fennáll.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-06-27

Az akut leukémia a fejlett országokban élő gyermekek leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése, amelynek kialakulásában a túlzott higiéne is szerepet játszhat.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-10-09

A levofloxacin antibiotikum igen hatásosan csökkentette az akut limfoblasztos leukémia (ALL) miatt kemoterápiás kezelés alatt álló gyermekekben a fertőzés kockázatát.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-12-29

Az időszakos éhezés segíthet megküzdeni a gyermekkori leukaemiák egyik gyakori formájával, a limfoblasztos leukaemiával − írja egy friss kutatás kapcsán a Nature Medicine című lap.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-08-15

Az EMA PRIME programja a ritka betegségek gyógyszereinek és a nagy terápiás előnnyel rendelkező szereknek gyors piacra kerülését segíti. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.