Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 30
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-02-26

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2019 januárjában az alábbi új készítmények forgalomba hozatalát engedélyezte.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2019-02-25

Az acalabrutinib hatékony és biztonságos kezelés lehet relabáló vagy refrakter köpenysejtes lymphoma esetén.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-12-11

A daganatos betegségek leküzdésére egyre több gyógyszer, illetve gyógy­szeres kezelési protokoll áll rendelkezésre. Nem biztos ugyanakkor, hogy minden új kezelési módszer alkalmazható az idős betegeknél is; a bősé­ges kezelési kínálat akár e páciensek „túlkezelésével” is járhat. Előfordul­hat, hogy bizonyos gyógyszerek és kezelési protokollok szerinti eljárások időskorban kevésbé hatásosak, vagy pedig az idős emberek rosszabbul tolerálják őket, mint a fiatalok. A cikk összefoglalja, hogy előrehaladott életkorban mely gyógyszerek alkalmazása nélkülözhető, és melyek azok, amelyeket egyáltalán nem lenne szabad használni.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-11-28

A decemberi amerikai kongresszus várható bejelentései módosíthatják több betegség eddigi kezelési gyakorlatát.

#5
Lymphoma Mozaik Lymphoma Mozaik 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle >> Lymphoma Mozaik
2018-11-19

BEVEZETÉS
A Waldenström macroglobulinaemia ritka, gyógyíthatatlan limfoproliferatív betegség, amely a csontvelőben és más szövetekben az IgM-termelő limfoplazmacitoid tumorsejtek megjelenésével jár. A MYD88 génben felfedezett visszatérő, a Waldenström macroglobulinaemiában szenvedő betegek mintegy 90%-ában kimutatható L265P pontmutáció és a MYD88 közvetítette jelátvitel jobb biológiai megismerése új, a szignálútvonalat célzó új terápiák lehetőségével kecsegtet.

#6
Lymphoma Mozaik Lymphoma Mozaik 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle >> Lymphoma Mozaik
2018-10-18

BEVEZETÉS
Az elmúlt években a CLL kezelésében olyan új típusú szerek jelentek meg, melyek igen hatékonyak és kevésbé toxikusak, mint a hagyományos kemoimmunoterápia. A bővülő terápiás lehetőségek mellett felmerült a kérdés, hogy pontosan mely betegeknél és milyen sorrendben alkalmazzuk az új szereket, illetve a hagyományos immunkemoterápiát.

 

#7
Hematológia Mozaik Hematológiai Mozaik 9. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle >> Hematológia Mozaik
2018-02-26

Összefoglalás
A köpenysejtes lymphoma (MCL) egy heterogén betegség, így a terápiás lehetőségeket számos betegség, illetve betegspecifikus tényező határozza meg. Jelen összefoglaló ismerteti a terápiás lehetőségek legfontosabb ismérveit, illetve az újabb gyógyszereket. Számos prognosztikai markert, a minimális reziduális betegséget (MRD) és toxicitási mutatót ma is alkalmaznak már vizsgálatokban, de a közeli jövőben ezek a klinikai rutin részeként a terápiás stratégia elbírálásának részévé válhatnak.

#8
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Gyógyszergyári közlemény
2018-02-24

Az AbbVie hivatalos sajtóközleményben jelentette be, hogy a VENCLYXTO™ (venetoklax) és rituximab kombinációjával krónikus limfoid leukémiában (CLL-ben) végzett III. fázisú klinikai vizsgálat elsődleges végpontja teljesült.

#9
Hematológia Mozaik Hematológiai Mozaik 9. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle >> Hematológia Mozaik
2018-02-12

Bevezetés
Az újonnan felfedezett follikuláris lymphoma kezelésében a hagyományos kemoterápia CD20-ellenes monoklonális antitest rituximabbal való kiegészítése jelentősen javította a terápiás eredményeket. Az indukciót követő rituximab fenntartó terápia kapcsán 6–8 éves progressziómentes túlélés, valamint 6 év után 87,4% összesített túlélés észlelhető. Az obinutuzumab egy glikozilált II-es típusú CD20 ellenes monoklonális antitest, mely a rituximabbal összehasonlítva enyhébb komplementdependens citotoxicitást, de erősebb antitestdependens celluláris citotoxicitást, phagocytosist és direkt B-sejt-ölő hatást váltott ki. A GALLIUM klinikai vizsgálatban rituximab bázisú indukciós immunokemoterápiás és fenntartó kezelések kapcsán elért progressziómentes túlélést vetették össze obinutuzumabot tartalmazó azonos kezelésekkel.

#10
Magyar Onkológia 61. évf. 1. szám
OTSZ Online
2017-03-29

A limfómák kezelése az elmúlt 10 évben soha nem látott fejlődésen ment keresztül. A klasszikus kemoterápiás gyógyszerek után megjelentek a célzott kezelések. Ezek hatékonysága sokszor felülmúlja a kemoterápiás kezelések eredményeit jelentősen kisebb toxicitás mellett, a beteg a kezelést sokkal jobban tolerálja. Az új kezelési lehetőségek a korábbi kezelésekre nem reagáló betegek esetén is lehetőséget adnak a betegség féken tartására. A szerző ismerteti a legfontosabb új gyógyszereket. A kemoterápiás szerek közül a pixantron és bendamustin alkalmazását ismerteti. A monoklonális antitestek közül megemlíti a rituximab-, ofatumumab-, obinotuzumabkezeléssel elért eredményeket és bemutatja a brentuximab vedotin, inotuzumab ozogamicin toxinnal konjugált antitesteket. Az immunválasz befolyásolása révén ható bispecifikus antitest, a blinatumomab hatása bemutatásra kerül és az immunellenőrzőpont-gátló gyógyszerek új csoportját (pembrolizumab, nivolumab) is bemutatja. Az epigenetikus szabályozás, mint terápiás target egyre jelentősebb hatással bír, számos eredmény van abexinostat, vorinostat, belinostat, panobinostat alkalmazásával. Az immunmoduláns hatású thalidomid, lenalidomid is ígéretes monoterápiában és kombinációban is. Ugyancsak fontos új terápiás célpont a proteaszómagátlás, ahol a bortezomid, carfilzomib és ixazomib alkalmazásával vannak adatok. Mindezen kezelések megjelenése számos új lehetőséget adott a kezelőorvosnak a limfómák kezelése során. Magy Onkol 61:89–96, 2017

Kulcsszavak: limfóma, proteaszóma, immunmoduláns, antitest, hiszton-deacetiláz

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.