Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 691
#1
Magyar Onkológia 62. évf. 2. szám
OTSZ Online
2018-07-19

A gyermekkori fizikai és szexuális traumák kérdése népegészségügyi probléma. A halmozott gyermekkori traumatizáció következményei az egyén egész életútját végigkísérik, meghatározóak az idegfejlődés, a szociális, az érzelmi és a kognitív funkciók működésében is, és további egészségkockázati magatartásformák kialakulásához, illetve korai halálhoz vezethetnek. Az egészségügyben megforduló betegek 22–44%-a szenvedett el gyerekkori traumát. A daganatos betegeknél ennek előfordulási gyakorisága nagyobb. A traumatizált onkológiai betegekre jellemző, hogy az észlelhető panaszok ellenére is halogatják a vizsgálatokat, előfordul, hogy a kezelést is visszautasítják. A nemzetközi szakirodalom ajánlása szerint a gyerekkori szexuális bántalmazásra irányuló kérdéseknek be kell kerülniük a rutin betegvizsgálatba, azonban szűrésük kifejezett kihívást jelent az egészségügyi ellátórendszernek, főként a téma érzékenysége miatt. A tanulmányom konkrét esetbemutatások kapcsán igyekszik feltárni a betegellátásban előforduló traumatizált páciensek gyakori problémáit az onkológiai ellátásban azért, hogy ez a kifejezetten veszélyeztetett betegcsoport közelebb kerülhessen a segítséghez, és főként a mélyebb megértéshez. Magy Onkol 62:129–132, 2018

Kulcsszavak: szexuális abúzus, rák, pszichoonkológia, compliance

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-07-11

Az ASCO egyik előadása szerint az emojik használata javítja a daganatos betegek életminőségét.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-07-03

Közvetlenül a műtét előtti és utáni vörösvértest-transzfúzió növeli a vérrögképződés kockázatát.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-06-29

Az utóbbi évtizedben a rákos megbetegedések - ezen belül is leginkább a tüdő-, a kolorektális- és a bőrrákok - gyakorisága világszerte növekedett, pedig e daganatok jelentős része megelőzhető lenne. 

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-06-27

Az akut leukémia a fejlett országokban élő gyermekek leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése, amelynek kialakulásában a túlzott higiéne is szerepet játszhat.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-06-15

Egy most megjelent tanulmány szerint a korai emlőrákban szenvedő nőbetegek jelentős részének nem szükséges adjuváns kemoterápiát adni.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-06-11

Dr. David J. Kerr az  Annals of Oncology főszerkesztője néhány a témával kapcsolatos fontos előadásra hívja fel a figyelmet a 2018-as ASCO-n.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-06-04

Egy nemzetközi kutatásban igazolták, hogy az immun-ellenőrzőpont gátlók kétszer olyan hatásosak a férfiak szolid daganataiban, mint a nők azonos típusú daganatai esetén.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-06-04

Az Amerikai Egyesült Államokban dolgozó onkológus orvosok többsége megtárgyalja betegeivel a marihuana orvosi alkalmazásának (MM) kérdését.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-05-24

A kezelés előtt vagy a kezelés után rendszeres fizikai aktivitást végző daganatos betegeknek 40%-kal nő a túlélési esélye a nem mozgó betegekéhez képest.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.