Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 11
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2021-05-17

Az eozinofil gastroenteritis (EGE) viszonylag ritka betegség, amelyet a gyomor-bél traktus eltérő mélységű eozinofil infiltrációja, ennek követ­keztében létrejövő krónikus gyulladás és heterogén gasztrointesztinális tünetegyüttes jellemez. A diagnózis a panaszok, a laboratóriumi leletek, a képalkotók és a szövettan eredménye alapján állítható fel. 

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-04-27

Súlyos asztmában, komorbid atópiában, obesitásban és depresszióban/szorongásban kevesebb évenkénti fellángolás következik be, és csökken a kortikoszteroid igény, ha a beteg mepolizumab kezelés alatt áll.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-09-06

A Nature Communication-ban 2019. július 30-án online megjelent tanulmány szerint a gyomorsav lekötő gyógyszereket szedő betegeknél növekszik az allergiás megbetegedések kockázata.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2019-05-16

Kedves Olvasó, Kedves Kolléga!

„A május a természet bocsánatkérése a feb­ruár miatt.”  Mi nem bocsánatot, hanem fi­gyelmet kérünk és tartalmas olvasnivalót ajánlunk a megérdemelt pihenés hasznos eltöltéséhez. Az Orvostovábbképző Szem­le legújabb száma a gasztroenterológia témaköréből választ aktualitásokat, me­lyeket nagy tapasztalatú hazai szakem­berek kommentálnak.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2019-05-16

Az eozinofil nyelőcsőgyulladás gyermekek és felnőttek olyan krónikus, helyi, immunmediált nyelőcsőbetegsége, melyet klinikailag a nyelőcső disz­funkciója, szövettanilag pedig dominálóan eozinofil sejteket tartalmazó gyulladása jellemez. Kezeletlen eseteiben nyelőcsőszűkület kialakulásához vezethet. Kezelése elsősorban protonpumpagátlókkal, diétával és helyi szteroid medikációval történik.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-05-23

Az eozinofil özofagitisz a második leggyakoribb gyulladásos nyelőcső-megbetege­dés a gasztroözofageális reflux betegség után. Vezető tünete felnőttek esetében a nyelési nehezítettség és a falatelakadás. A kezeletlen betegség nagy százalékban nyelőcsőszűkülethez vezet.

 

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-04-07

A „kinőtt” ételallergia után néhány évvel ugyanaz a táplálék eosinophil oesophagitist okozhat.

#8
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XVIII. évf. 2. szám
OTSZ Online
2013-05-07

Az eosinophil oesophagitis fontos gyógymódja a nem gyógyszeres terápia. Egy retrospektív vizsgálat szerint az elementális diéta alkalmasabb a szövettani remisszió elérésére a hat fő ételallergén eliminációjánál és a bőrteszten alapuló diétánál.

#9
Orvostovábbképző Szemle XV. évf.11. szám
OTSZ Online >> Allergológia, immunológia
2008-11-01

A családorvosoknak döntő szerepük van az IgE által közvetített ételallergiák felismerésében, de fontos az is, hogy a beteg által allergiának tulajdonított tünetek kivizsgálását a helyes irányba tereljék. 

#10
European Journal of Gastroenterology & Hepatology Magyar Kiadás XI. évf.2. szám
OTSZ Online
2007-03-01
Különböző hisztopatológiai jelenségek és az endoszkópos kép kapcsolata felnőttek eosinophil oesophagitisében (Histopathologic variability and endoscopic correlates in adults with eosinophilic esophagitis) Gonsalves N, Policarpio-Nicolas M, Zhang Q, Rao MS, Hirano I Háttér. Az eosinophil oesophagitist (EO), melyet a közelmúlt óta tekintünk a felnőttek esetében észlelt dysphagia és a falat elakadásának lényeges okának, hisztológiai jelek, a nyálkahártya nagyszámú eosinophil sejtje alapján ismerhetjük fel. Cél. EO-ban szenvedő felnőttek nyelőcsöve kórszövettani jellemzőit és azok variabilitását vizsgáltuk abból a célból, hogy a diagnózis felállításához szükséges biopsziák optimális számára és lokalizációjára vonatkozó ajánlást tehessünk.  A vizsgálat felépítése. Hetvennégy olyan beteg dokumentációját vizsgáltuk át, akiknél a nagy nagyítású mikroszkópos vizsgálattal legalább 15 eosinophil sejtet találva (eos/hpf ), EO-t állapítottak meg. A biopsziás mintákat az eosinophilia mértéke, az EO hisztopatológiai jellemzői irányában prospektív módon analizáltuk. Alcsoport-analízist végeztünk azon betegek körében, akiknél a nyelőcső proximális és disztális részéről is rendelkezésünkre állt szövetminta. Az EO-s betegekből származó biopsziás mintákat Schatzkigyűrűből származó mintákkal vetettük össze.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.