Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 2
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-01-08

Egy új, randomizált, ellenőrzött klinikai vizsgálat szerint a benzodiazepin-rezisztens status epilepticusban leggyakrabban alkalmazott három antikonvulzív szer hatása megegyezik.

#2
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle VIII. évf.3. szám
OTSZ Online
2003-06-01
Bemutatás Egy 5 hónapos afroamerikai fiút egy téli napon csillapíthatatlan sírás, étvágytalanság, köhögés és az elmúlt napokban fokozódó nehézlégzés miatt hoznak a sürgősségi osztályra. Szövődménymentesen, időre született, még 2 héttel ezelőtt is kizárólag szopott, tápszert nem kapott. Fizikális vizsgálata során tiszta orrváladék ürülése észlelhető, a légzésszám 40/perc, a bordaközök mérsékelt behúzódásával. Reaktív légúti betegség gyanúja miatt porlasztott albuterolt alkalmaznak, mely némileg javítja a légzési státust. A beteget felveszik a kórházba. A mellkasi röntgenfelvétel alveolaris beszűrődést mutat a bal felső tüdőlebenyben. Antibiotikum-kezelés kezdődik. Másnap a csecsemő légzése rosszabbodik. Az EKG első fokú AV-blokkot mutat, és a QT-szakasz megnyúlását jelzi. Ennek alapján vért küldenek vizsgálatra a klinikai kémiai laboratóriumba. A minta vizsgálata alatt a csecsemőnél hirtelen apnoe és opisthotonus jelentkezik, melyet egy percen át tartó generalizált merevség, majd ernyedt állapot követ. Pozitív nyomású lélegeztetést alkalmaznak oxigénnel körülbelül 3 percen keresztül, melynek során a szívfrekvencia 80–90/perc. A beteg intravénás lorazepamot, majd fosphenytoint kap. A laboratóriumból értesítés érkezik, hogy az ionizált kalcium szintje 2,0 mg/dl (0,5 mmol/l) (normálérték 4,9–5,5 mg/dl [1,23–1,38 mmol/l]).

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.