Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 27
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-07-11

Fiatalkori diabeteszben a jelenlegi kezelések nem lassítják a béta-sejtek funkcióromlását.

#2
Diabetológia Mozaik Diabetológiai Mozaik 10. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Diabetológia Mozaik
2018-05-07

A diabetes mellitus (DM) és a demencia – ezen belül különösképpen az Alzheimer-betegség (AD, Alzheimer’s disease) − prevalenciája az életkor előrehaladtával szerte a világon emelkedik. Egyre több adat bizonyítja a DM szerepét az időskorú betegek kognitív funkcióinak károsodásában; epidemiológiai vizsgálatok arra utalnak, hogy a DM − a vaszkuláris kockázati tényezőktől függetlenül − kétszeresére növeli az AD kialakulásának esélyét az egészséges kontrollszemélyekhez viszonyítva.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2018-03-30

A hipertónia – a felnőttkorban leggyakoribb kardiovaszkuláris beteg­ség – gyakran szövődik diabetes mellitusszal. A diabéteszben kialakuló patofiziológiai (endokrin, kardiovaszkuláris, renális, neurális) eltérések hozzájárulnak a vérnyomás emelkedéséhez és gátolhatják a vérnyomás­csökkentő szerek hatását, ezért ilyenkor gyakran alakul ki terápiarezisztens hipertónia. A közlemény a terápiarezisztens hipertóniára vonatkozó legfon­tosabb ismereteket tekinti át, különös tekintettel a diabéteszes betegekre.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2017-05-07

A krónikus szívelégtelenség gyakran előforduló, nagy morbiditású és mor­talitású betegség. Sok páciens a szívelégtelenség mellett veseelégtelen­ségben vagy diabetes mellitusban is szenved. A betegek életminősége szempontjából döntő fontosságú a standardizált, evidenciákon alapuló terápiák alkalmazása. A tanulmány a témakörben közreadott legújabb ismereteket taglalja.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-05-04

A MEST szövettani pontrendszer javította az IgA-nefropátia prognózisának becslé­sét. Gyermekkori nefrózis szindrómában rituximabbal meghosszabbítható a reci dívamentes időszak. Lupusznefritiszben eddig nem sikerült igazolni az abatacept terápiás válaszarányt javító hatását. Sjögren szindrómában a glomerulonefritisz je­lentkezése időbeli összefüggést mutat a limfómák kialakulásával. 

#6
Diabetológia Mozaik Diabetológiai Mozaik 7. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Diabetológia Mozaik
2015-03-13

A kalcium nemcsak a csontok mineralizációjában játszik szerepet, hanem az utóbbi években bebizonyosodott, hogy az inzulinrezisztencia és az inzulinszekréció is összefüggésben áll a kalciumhomeosztázissal. A vércukorszint emelkedésére válaszul beinduló inzulinszekréció Ca2+-dependens folyamat. Az inzulinszekréció zavarai részt vesznek a glükózhomeosztázis zavarainak kialakulásában, és a citoszol kalciumszintjének emelkedése összefüggést mutat a GLUT4-transzporterek fokozott expressziójával a myocytákban, ami viszont fokozza az inzulin által stimulált glükóztranszport-aktivitást ezekben a sejtekben. Tekintettel arra, hogy az inzulinszekréció és az inzulinműködés zavara egyaránt összefügg a 2-es típusú diabetes mellitus (T2DM) kialakulásával, a kóros kalciumhomeosztázis várhatóan fontos szerepet játszik a T2DM létrejöttében.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2015-03-04

A trimetazidin a szívizomsejt-metabolizmus módosításával, a hemodinamikai jellemzők megváltoztatása nélkül fejti ki antiiszkémiás hatását. Az iszkémiás szívbetegség kezelésében hagyományosan alkalmazott vazodilatátor ACE-gátlókkal, nitrátkészítményekkel, valamint a nem dihidropiridin típusú kalciumcsatorna-blokkolókkal, az első szelektív szinusz csomó If-csatorna blokkoló ivabradinnal és a béta-blokkolókkal szemben a trimetazidinnak nincs közvetlen hatása a vérnyomásra és a szívfrekvenciára. Stabil angina pectorisban, ahol terheléskor az energia-egyensúly a felhasználás felé billen, különösen kedvező egy olyan szer használata, amely javítja az energiatermelés hatásfokát és más gyógyszerekkel jól kombinálható.

#8
OTSZ Online >> PR cikkek
2015-02-23
#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-12-08

Egy japán vizsgálatban azt találták, hogy a kisdózisú aszpirin szedése nem hatékony a betegek kardiovaszkuláris eseményeinek primér prevenciójában. Az újabb európai és amerikai vizsgálatok eredményei még váratnak magukra. 

#10
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Új gyógyszerekről röviden
2014-09-15

A 2-es típusú diabétesz patomechanizmusával kapcsolatos ismereteink folyama­tosan bővültek a közelmúltban, s új ada­tok váltak ismertté napjainkban is. Ezzel összefüggésben új hatásmechanizmusú antidiabetikumok láttak napvilágot. A gyógyszeripar érdeklődése töretlen, a ku­tatás, gyógyszerfejlesztés eredményes. En­nek legújabb példája, a dapagliflozin merő­ben új hatásmechanizmussal, a glükozúria fokozásával csökkenti a vércukorszintet. Örvendetes, hogy nem sokkal az euró­pai regisztrációt követően a hazai betegek számára is hozzáférhetővé vált az új orális antidiabetikum, amely társadalombiztosítási támogatást élvez, s 2014. augusztus 1-jétől elérhető a gyógyszertári forgalomban.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.