Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-10-16

Az Európai Bizottság rheumatoid arthritis és arthritis psoriatica mellett most már colitis ulcerosa ellen is engedélyezte a tofacitinib (Xeljanz) alkalmazását.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-07-09

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) engedélyt adott az első orálisan szedhető, középsúlyos-súlyos colitis ulcerosa kezelésére szolgáló készítményre (Xeljanz, tofacitinib).

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> E-medicina
2017-10-15

Sokhelyütt arra tanítják a betegeket, hogy fontos egészségügyi döntés előtt kérjenek második orvosi véleményt is. De lassan ott tartunk, hogy dr. Google után az orvos véleménye marad a „second opinion”. Szerintem ez így nincs jól. Megoldásként lehetségesnek látom, hogy proaktívan olyan, okostelefonon alapuló, betegséggondozást támogató eszközt ajánljunk, ami valid, segíti az orvos munkáját, bizalmat kelt a betegben. A betegek azért szeretik az okostelefonjukat az egészségük érdekében is használni, mert titkos, autonómiát ad, és a beteg még meg is tudja osztani a közösség­gel a tapasztalatait. Mindezt gasztroenterológiai megbetegedések kapcsán mutatom be.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2017-06-12

A biohasonlók olyan biológiai gyógyszerek, amelyek az originális készítmé­nyek szabadalmi védettségének lejártát követően kerülnek forgalomba. Az Európai Gyógyszerügynökség szigorú szabályozása alapján a forgalomba kerülő biohasonlók a minőség, a hatásosság és a biztonságosság tekinte­tében a referenciakészítménytől klinikailag jelentősen nem térhetnek el. 

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2016-09-19

A fertőzések növelik a gyulladásos bélbetegségek (IBD) morbiditását és mor talitását. Az IBD-ben fellépő opportunista fertőzések fő kockázati tényezői az alultápláltság, a kísérő betegségek, az idős kor és az immunszuppresszió. A kortikoszteroidok, tiopurinok és anti-TNF-α ellenanyagok infekciókra hajlamosító hatása egyértelműen tisztázódott, a szelektíven a bélre ható anti integrin ellenanyagoké kevésbé. A klinikai gyakorlatban igen fontos a fertőzések szűrése immunszuppresszív kezelés előtt és az IBD fellángo­lásainak elkülönítése a fertőzéses szövődményektől. 

#6
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Biosimilar
2013-03-19

A biológiai terápiás szerek az immunrendszer által mediált gyulladásos betegségek hagyományos szerekre rezisztens középsúlyos és súlyos formáiban már alapvető kellékei terápiás eszköztárunknak. Az első szabadalmak lejártával várható a biohasonló követő molekulák klinikai gyakorlatba történő bevezetése.

#7
European Journal of Gastroenterology & Hepatology Magyar Kiadás XII. évf.1. szám
OTSZ Online
2008-01-01
   Lázzal járó Neutropenia    X. Nemzetközi Szimpózium, 2008. február 8–9., Brüsszel, Belgium. A konferenciát kifejezetten onkológusok, infektológusok, irradiációval foglalkozó szakemberek és más olyan kollégák számára szervezik, akik a lázzal járó neutropeniás beteg kezelésében részt vesznek. A résztvevő nemzetközi szaktekintélyek segítségével áttekintik a kórállapot etiológiájának, diagnosztikájának és korszerű ellátásának leglényegesebb aspektusait.    Regisztráció: 2008. január 29-ig a www.imedex.com honlapon, vagy a +1 (678) 242-0906 telefonszámon.    Részvételi díj: 2007. december 6-ig történő kifizetés esetén 550 euró, január 29-éig történő kifizetés esetén 625 euró, január 29. után vagy a helyszínen 695 euró. Nővérek, rezidensek, orvostanhallgatók számára 200 euró. Absztraktok 2007. november 29-éig a www.imedex.com honlapon az „Abstract”-ra kattintva küldhetők be.   Inflammatory Bowel Diseases 2008   2008. február 28–március 1. Cité, Centre de Congrčs, Lyon, Franciaország. Az ECCO (European Crohn’s Disease and Colitis Organisation) 3. kongresszusa. Információ: www.ecco-ibd.eu. Absztraktok beküdési és korai regisztráció határideje: 2007. december 1. A regisztráció végső határideje: 2008. február 13.
#8
Orvostovábbképző Szemle X. évf.6. szám
OTSZ Online
2003-06-01
Az elmúlt évtizedben jelentős fejlődés ment végbe a gyulladásos bélbetegségek (inflammatory bowel diseases, IBD) kezelésében; megjelentek a kedvezőbb mellékhatásprofilú 5-amino-szalicilsav- (5-ASA-) készítmények, az új, gyorsan metabolizálódó kortikoszteroidok, valamint a terápiával szemben refrakter és a szövődményes IBD kezelését célzó új hatóanyagok. A szerzők azt tárgyalják, miként alkalmazhatók ezek a készítmények és a hagyományos gyógyszerek Crohn-colitisben és colitis ulcerosában, s hangsúlyozzák a személyre szabott gyógykezelés fontosságát. A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa a krónikus gyulladásos bélbetegségek (IBD) két leggyakoribb formája. A colitis ulcerosa a rectum és a colon területén fordul elő, a Crohn-betegség pedig érintheti ugyan mind a vékony-, mind a vastagbelet, de az esetek 15–25%-ában a vastagbélre korlátozódik. Mindkét betegség lefolyására jellemző, hogy az aktív betegség váltakozik a remisszió időszakaival, és nagyon változó a kezelésre adott válasz is. Az aktív szakban levő betegség kezelése és a remisszió fenntartása nem könnyű feladat. A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa kezelése hasonló; a kezelési stratégiát többnyire a betegség súlyosságához igazítjuk. Ebben a cikkben a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa hagyományos és újabb gyógymódjait foglaljuk össze.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.