Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 35
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-01-26

A tudomány gyors fejlődése nyomán sokan jövendölnek világvégét.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-01-11

Az intelligenciaszint és a képzettség olyan rizikófaktorok, amelyek egyes genetikai variánsok esetén egyértelműen befolyásolják az Alzheimer kór kialakulását, magasabb szintjük védő hatású. 

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-12-21

A visszatérő epilepsziás rohamok fő kockázati tényezői a két spontán görcsroham között eltelő >24 órás időköz, epileptiform eltérések az EEG-n, kóros agyi képalkotási eltérés, éjszakai görcsrohamok vagy epilepsziás tünetegyüttes. Gyermekkorban kulcsfaktor a kóros EEG, az epilepsziás tünetegyüttes, a súlyos koponyasérülés és a központi idegrendszeri bé­nulás. Az antiepileptikumok befolyásolhatják a kognitív teljesítményt és a viselkedést. Elhagyásuk 2–5 éves rohammentesség után megfontolha­tó. Ha a görcsrohamok nem kontrollálhatók velük, szóba jöhet a görcsro­ham gócának kimetszése, ketogén diéta, a n. vagus ingerlése vagy agyi neurostimulátor beültetése.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> E-medicina
2017-12-21

Az elmúlt 5 évtizedben a pitvarfibrilláció prevalenciája ötszörösre nőtt, és 2050-re a jelenlegi szám is meg fog duplázódni. A nem megfelelő antikoagulálás miatt a pitvarfibrilláció okozta stroke előfordulása pusztító, sokan cunamihoz hasonlítják. Kimutatták, hogy pitvarfibrillációban gyakori az orális antikoagulánsok nem megfelelő használata vagy az alulkezelés. A helyzet javításában segíthet a mobile health technológia.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-10-30

Egy most megjelent új vizsgálat szerint a magzati életben jelentős fluoridexpozíciónak kitett gyermekek kevésbé intelligensek.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-10-04

Az oxitocin általánosságban erősíti érzelmeinket, blokkolása segíthet a stressz leküzdésében.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-09-06

Minél magasabb a gyermek intelligenciaszintje, annál kisebb az esélye számos betegség kialakulására.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-08-08

Részben az orvoshiány, részben az orvosi tévedések elkerülése az ami a mesterséges intelligencia egyre szélesebb körű orvosi kipróbálását motiválja.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-04-24

A nem súlyos terhességi hipotireózis kezelésének elmaradása nem vezet semmilyen hátrányhoz sem anyai, sem magzati szinten.

#10
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Olvasói levél
2017-04-10

Átolvastam a lapban Dr. Oberfrank Ferenc „Útkeresés: az orvoslás céljai és az orvosi autonómia” és Dr. Kincses Gyula „Útkeresés II: az egészség és gyógyulás célszerű irányai” című írását. A két nagy ívű és a súlypontokat igen jól kiemelő munkához nem kívánok korrekciókat, megjegyzéseket fűzni – ha az alkotók ezeket a gondolataikat kívánták közzétenni, akkor ez szuverén joguk és felelősségük, ezt illik tiszteletben tartani. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.