Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 17
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-11-30

Az Egyesült Államokban javaslatokat dolgoztak ki arra, hogy az egészségtelen mértékű alkoholfogyasztás csökkentése érdekében a háziorvosok szűrjék betegeiket.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2017-06-12

Májelégtelenség akkor alakul ki, ha a májállomány jelentős részének súlyos károsodása miatt a szerv többé nem tudja ellátni feladatát. A májelégtelen­ség életveszélyes állapot, azonnali orvosi beavatkozást tesz szükségessé. A májelégtelenség kialakulhat minden átmenet nélkül, rövid időn belül (heveny forma), de gyakoribb, hogy a végállapot fokozatosan előrehaladó, éveken át tartó folyamat eredménye (idült forma).

#3
Sclerosis multiplex lapszemle Sclerosis multiplex lapszemle 1. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle >> Sclerosis multiplex lapszemle
2017-04-07

A cikkben a szerzők a sclerosis multiplex (SM) kialakulásával és a betegség aktivitásával (relapszusok és progresszió) összefüggésbe hozható kockázati tényezőket tekintik át és összegzik, elsősorban a befolyásolható rizikótényezőkre fókuszálva.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-04-05

Egy most megjelent tanulmány azt vizsgálta, segíti-e a későbbi felelősségteljes alkoholfogyasztást, ha a serdülőt itallal kínáljuk.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-03-30

Spanyol szerzők első ízben alkottak olyan prediktív rizikómodellt vastagbél- és végbélrákban, mely ötvözi az életmódra és a genetikai háttérre vonatkozó információkat. 

#6
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2015-08-28

Mind a hipertónia, mind az alkoholfogyasztás a betegségterhek első öt koc­kázati tényezője közé tartozik Nyugat-Európában, és a háziorvosok nagy átfedést látnak az előfordulásuk között. A hipertóniás betegek alkoholszűrése az alapellátásban és az ezt követő rövid intervenció (problémás alkoholfo­gyasztás esetén) vagy terápia (alkoholfüggőség esetén) fontos eszköz lehet a WHO által a nem fertőző betegségek megelőzésére és kontrollálására ki­dolgozott akcióterv céljainak elérésében, és az ilyen intervenciók javíthatják a hipertónia kezelésének eredményeit is. A cikket jegyző szakértői munka­csoport számba vette az intervenciók elvi alapjait és lehetséges akadályait, kidolgozta az alapellátásban való bevezetésük lépéseit.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-04-09

Egyes adatok szerint úgy tűnik, hogy a  felnőttkori napozás kockázatosabb, mint a gyermekkori, legalábbis egy amerikai adatbázis elemzése során több nem melanómás bőrrákot találtak a felnőttkorukban sok időt napon töltő nőknél. 

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-12-29

A genetikai hajlamtól függ a zaj okozta halláskárosodás kockázata, állítja egy kínai tanulmány a protokadherin 15 genetikai variánsát és ezek interakcióját vizsgálva.

#9
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-03-25

Ha az alkoholfüggő beteg hirtelen abbahagyja az alkoholfogyasztást, alkoholelvonási szindróma alakulhat ki, az első tünetek (tremor, izgatottság, hallucinációk, álmatlanság stb.) 6–24 órával az utolsó alkoholfogyasztás után lépnek fel. Enyhe vagy mérsékelt tünetek esetén ambulánsan történhet a kezelés, benzodiazepin adásával. 

#10
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-03-25

Az alkoholproblémát hazánkban többnyire bagatellizálják. Általában úgy tekintjük, hogy ez csak másokat érint. Mindenki ért hozzá, akárcsak a labdarúgáshoz és az ország pénzügyeihez. Tehát nem nagyon.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.