Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 33
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-09-19

Az étkezési megszorítások és a fizikai gyakorlatok mellett alkalmazott lorcaserin a placebóhoz képest mérsékelt testsúlycsökkenést okozott, és nem növelte a nagyobb kardiovaszkuláris mellékhatások gyakoriságát. 

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-07-11

Fiatalkori diabeteszben a jelenlegi kezelések nem lassítják a béta-sejtek funkcióromlását.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2018-05-14

Az egészséges étrend és az aktív életmód megelőzheti, késleltetheti a cu­korbetegség megjelenését, segítheti a kialakult betegség gondozását. A jelenlegi irányelvek hosszú távon a testsúly 5−7%-os csökkentése mel­lett legalább heti 150 percnyi, legalább közepes intenzitású testmozgást javasolnak a prediabéteszesek és diabéteszesek többségének. 

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-12-19

Az inzulintermelő sejtekben lévő D-vitamin receptorok hatásosak lehetnek a cukorbetegség prevenciójában – állítja egy most megjelent vizsgálat, melyet a Diabetes & Metabolism című lapban hoztak nyilvánosságra.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-12-11

Az új amerikai ajánlásokban előtérbe kerülnek a szív- érrendszeri halálozást bizonyítottan csökkentő szerek. 

#6
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2017-06-12

A diszlipidémiák kezelésében széles körben alkalmazott sztatinok mellék­hatásaként diabetes mellitus alakulhat ki. Az újonnan jelentkező diabétesz incidenciája a sztatin típusától és dózisától is függ. A veszély nem elhanya­golható, ám a sztatinok primer és szekunder kardiovaszkuláris prevenció­ban kifejtett előnyös hatásai így is felülmúlják a kockázatot.

Postgraduate Medicine, 2017. február

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-12-08

Egy régóta ismert, eddig a malária kezelésre használt gyógyszercsoport segíthet új béta-sejteket előállítani az elpusztult vagy funkcionálisan károsodott inzulintermelő sejtek helyett. 

#8
OTSZ Online >> PR cikkek
2016-10-25

A szerző összefoglalja az mTOR-gátló-, különös tekintettel az everolimus- és temsirolimuskezelés kapcsán jelentkező metabolikus mellékhatásokat, a hiperlipidémia és hiperglikémia kórélettanát, diagnózisát, kezelését, szűrési lehetőségeit a magyarországi viszonyokat is áttekintve.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-08-01

Egy ausztrál kutatás eredményei arra hívják fel a figyelmet, hogy az apa metabolikus állapota nemzedékről nemzedékre átadódik, ezáltal nemcsak a gyermekek, hanem az unokák egészségi állapotára is kihatással van.

#10
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Gyógyszergyári közlemény
2016-07-29

A harmadik generációs, béta- és alfa-litikus, kalciumcsatorna-blokkoló, antioxidáns tulajdonságú, hangsúlyozottan kedvező metabolikus hatású carvedilol a kardio- és vaszkuloprotektív hatásokon túl csökkenti a cirrhosis hepatishoz társuló portális hipertóniát, a varixruptúra veszélyét, továbbá egyes toxikus kardiomiopátiák kialakulását. A carvedilol valóban többet nyújt a hagyományos béta-blokkolóknál.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.