Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 25
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-12-03

A daganatos betegségek kezeléséhez társuló szájüregi gyulladás és fájdalom kezelésére szolgáló szájöblítőknek vannak veszélyei és vitatott a hasznuk.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-11-05

A kombinált immunterápiás kezelések a rákterápia eddigi legígéretesebb eszközei, de a hatásossággal együtt a kezelések ára is folyamatosan, nagyjából az elérhetetlenségig nő.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2018-09-19

A daganatos betegség és a daganatellenes kezelések miatt sok beteg kor­látozza a fizikai aktivitását, pedig a betegség és a számos mellékhatás ellen vívott harcban a sport és a mozgásterápiás programok hatékony szupportív módszerek, ráadásul páratlan lehetőséget kínálnak a betegeknek arra, hogy a gyógyulási folyamatban aktívan közreműködjenek.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-11-27

A mikrobiom kutatása során felfedezték, hogy egyes baktériumok gátolhatják a gyógyszerek hatásait, ami különösen a rákterápia esetén járhat igen súlyos következményekkel.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-07-05

A Proceedings of the National Academy of Science-ben közzétett beszámoló szerint amerikai kutatóknak a molekulastruktúra módosításával sikerült fokozni a vankomicin hatékonyságát.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-03-02

Koreai tudósok újfajta rákterápia kifejlesztésén dolgoznak. Genetikailag módosított Salmonella baktériumok segítségével próbálják elpusztítani állatokban a rákos sejteket.

#7
Immunonkológiai Mozaik Immunonkológiai Mozaik 1. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle >> Immunonkológiai Mozaik
2017-01-23

A sejtközvetített immunválaszban központi szerepet játszó T-sejtek antigénspecificitását meghatározó receptor (T cell receptor, TCR) a sejtmembránban helyezkedik el heterodimer formájában, a CD3 jelátvivő komplexummal kapcsoltan. A TCR-ek patogénekből, malignus, illetve normális sejtekből származó, a fő hisztokompatibilitási komplexum (major histocompatibility complex, MHC) molekulák által bemutatott peptideket ismernek fel. A T- limfociták tumorsejtölő képességének kiaknázását célzó stratégiák egyike az adoptív sejttranszfer (ACT), mely ex vivo aktivált és felszaporított tumorantigén-specifikus, vagy genetikailag átprogramozott antigénreaktivitású T-sejteket alkalmaz.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-12-21

A Nature című szaklapban megjelent tanulmány szerint a táplálékban lévő zsírsav idézi elő az újabb tumorok kialakulását.

#9
Immunonkológiai Mozaik Immunonkológiai Mozaik 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle >> Immunonkológiai Mozaik
2016-10-24

Az immunválasz egyes negatív szabályozó mechanizmusait, az ún. ellenőrzőpontokat célzó ellenanyag-terápiával jelentős sikert értek el többféle daganattípus esetén. Az összefoglaló fókuszában a citotoxikus T-limfocita-asszociált antigén-4-et (cytotoxic T lymphocyte-associated antigen 4, CTLA-4), valamint a programozott sejthalál protein-1-et (programmed cell death protein 1, PD-1), illetve ligandumát (PD-L1) gátló antitestek állnak, az ezekkel kapcsolatos preklinikai és klinikai tapasztalatokat tárgyalják a szerzők.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-10-21

Új molekuláris módszerekkel végzett vizsgálatok szerint a PD-1 nem csak egyes tumortípusokban, hanem az asztma és más autoimmun kórképek eseteiben is terápiás célpont lehet.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.