Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 225
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-01-11

Az intelligenciaszint és a képzettség olyan rizikófaktorok, amelyek egyes genetikai variánsok esetén egyértelműen befolyásolják az Alzheimer kór kialakulását, magasabb szintjük védő hatású. 

#2
Sclerosis multiplex lapszemle Sclerosis multiplex lapszemle 2. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Sclerosis multiplex lapszemle
2018-01-08

Az elmúlt két évtizedben több betegségmódosító terápiáról bizonyosodott be, hogy relapszáló sclerosis multiplexben csökkentik a relapszusok számát, az MR-aktivitást és valamelyest a rokkantság progresszióját is. Progresszív SM-ben azonban az eredmények korlátozottak. A betegek általában a meglévő, vagy a lehetséges mellékhatások kockázata, valamint a hatástalanság miatt döntenek a terápia befejezése mellett. A terápia megszakítását egyébként is meg kell fontolni a szekunder progresszív formába történő átmenetnél. A betegség természetes lefolyásából adódóan a gyulladásos folyamat aktivitása idővel lecsökken, így hosszas stabil időszakot követően az orvosokban is felmerülhet a kezelés megszakításának gondolata. Természetesen a megerősítő adatok hiányosak, és a terápia idő előtti megszakítása relapszushoz és újabb maradványtünetekhez vezethet. A vizsgálat célja az volt, hogy meghatározza a betegek állapotát a betegségmódosító kezelés felfüggesztését követően, illetve meghatározza azokat a tényezőket, amelyek ezt befolyásolják.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-12-21

A visszatérő epilepsziás rohamok fő kockázati tényezői a két spontán görcsroham között eltelő >24 órás időköz, epileptiform eltérések az EEG-n, kóros agyi képalkotási eltérés, éjszakai görcsrohamok vagy epilepsziás tünetegyüttes. Gyermekkorban kulcsfaktor a kóros EEG, az epilepsziás tünetegyüttes, a súlyos koponyasérülés és a központi idegrendszeri bé­nulás. Az antiepileptikumok befolyásolhatják a kognitív teljesítményt és a viselkedést. Elhagyásuk 2–5 éves rohammentesség után megfontolha­tó. Ha a görcsrohamok nem kontrollálhatók velük, szóba jöhet a görcsro­ham gócának kimetszése, ketogén diéta, a n. vagus ingerlése vagy agyi neurostimulátor beültetése.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> E-medicina
2017-12-21

Az elmúlt 5 évtizedben a pitvarfibrilláció prevalenciája ötszörösre nőtt, és 2050-re a jelenlegi szám is meg fog duplázódni. A nem megfelelő antikoagulálás miatt a pitvarfibrilláció okozta stroke előfordulása pusztító, sokan cunamihoz hasonlítják. Kimutatták, hogy pitvarfibrillációban gyakori az orális antikoagulánsok nem megfelelő használata vagy az alulkezelés. A helyzet javításában segíthet a mobile health technológia.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2017-12-21

Az eozinofil nyelőcsőgyulladás növekvő incidenciájú betegség, és a kezelé­se a mai napig kihívást jelent. Egy új összefoglaló tanulmány a betegséggel kapcsolatos legújabb ismereteket összegzi.

BMJ, 2017. november

#6
Antikoaguláns Továbbképző Szemle 1. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Antikoaguláns Továbbképző Szemle
2017-11-27

Számos független összehasonlító obszervációs vizsgálat történt az új típusú orális antikoagulánsok (NOAC) biztonságosságának és hatékonyságának megítélésére. E helyütt a Mayo klinika munkatársainak retrospektív vizsgálatának eredményeit foglaljuk össze arról, hogy az apixaban, dabigatran és rivaroxaban készítmények közül a gasztrointesztinális (GI) vérzések szempontjából az apixaban bizonyult a legbiztonságosabbnak.

Gastroenterology, 2017

#7
Hematológia Mozaik Hematológiai Mozaik 8. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Hematológia Mozaik
2017-11-13

BEVEZETÉS
A myeloma multiplex (MM ) a második leggyakoribb hematológiai malignitás, ami legtöbbször számos tünettel, csontfájdalommal, patológiás csonttöréssel, fáradtsággal, infekciókkal jár. Az elmúlt évek során, a proteaszóma-inhibitorok (PI), az immunmoduláns készítmények (IMiDek) és a monoklonális antitestek (MoAt) bevezetésével az MM akut betegségből krónikus, relapszusokkal és remissziókkal tarkított betegséggé vált, amivel a betegek jelentős része évekig él. A hosszú távú kezelés térnyerésével a betegek életminősége is előtérbe került, ami miatt szükséges, hogy a kezelőorvos ismerje és megfelelően kezelje az új gyógyszerek mellékhatásait. A szerzők az alábbiakban öt myelomás beteg ismertetésén keresztül mutatják be a nem kemoterápia alapú myelomaellenes kezelés leggyakoribb és legsúlyosabb mellékhatásait és azok kezelését.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-11-07

A prosztatarák kezelésében széles körben alkalmazott androgéndeprivációs terápia a kardiovaszkuláris betegségek fokozott kockázatával társul – olvasható egy most nyilvánosságra hozott tanulmányban. 

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-10-27

A renin-angiotenzin rendszeren keresztül ható vérnyomáscsökkentők a depresszió új kezelési irányát képviselhetik – derül ki egy nemrég megjelent metaanalízisből.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-10-23

A gyermekkorban kialakuló gyulladásos bélbetegségek növelik a rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét – függetlenül azok típusától és lokalizációjától.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.