Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 25
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-11-30

Az elhízás gyógyszeres kezelésére engedélyezett lorcaserin csökkenti az obezitással összefüggő veseműködési zavarokat.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2018-02-26

A májbetegségek többféle kórélettani folyamaton keresztül járulhatnak hozzá a vesék megbetegedéseihez. A krónikus vagy akut májbetegségek mellett fellépő vesefunkció-zavarok gyakran gyorsan progrediálnak, rövid időn belül akár akut veseelégtelenség is kialakulhat. A jelen cikk áttekintést ad e két szerv működésének klinikailag legfontosabb összefüggéseiről.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-02-06

A műtétek alatti személyre szóló vérnyomásszabályozás csökkenti a betegek vesekárosodásának kockázatát.

#4
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXII. évf. 5. szám
OTSZ Online
2017-12-06

Spina bifidával összefüggésben számos veseműködési zavar fordulhat elő. A gerincvelő sérülése kapcsán neurogén hólyagműködési zavar alakulhat ki. A húgyúti infekció a leggyakoribb bakteriális fertőzés csecsemőkorban, melyet az esetek közel egyharmadában bacteriaemia is kísér. Cikkünk a klinikus anamnézisének számbavételét követően terápiás ajánlásokat is megfogalmaz.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2017-06-12

Tisztelt Kolléga! Ön az Orvostovábbképző Szemle gasztroenterológiaihepatológiai tematikájú számát (szimpóziumát) tartja kezében, amely a Magyar Gasztroenterológiai Társaság (MGT) 2017. évi 59. Nagygyűléséhez (Siófok, 2017. június 10–13.) kapcsolódik.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-06-12

A szervátültetést követően hosszú távon az átültetett szervvel összefüggő szövődmény, kísérő betegség, valamint az immungátlással kapcsolatos mel­lékhatás egyaránt kialakulhat.1–3 Főleg a kardiovaszkuláris és a metabolikus megbetegedéseknek, valamint a daganatoknak van jelentős prognosztikai szerepük. A hosszú távú gondozásban központi szerepet tulajdonítunk a szűrővizsgálatoknak, a következményes betegségek korai felismerésének.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Van egy kérdésem
2016-05-18

Bizonyítékon alapuló válasz
A hipertóniások kezelésében az ACE-gátlók választandók, mivel csökkentik a bármilyen okú halálozást, az angiotenzinreceptor-blokkolók (ARB) viszont nem (A szintű ajánlás, metaanalízisen alapul). ARB választása akkor indo­kolt, ha az ACE-gátlónak nemkívánatos hatásai vannak (A szintű ajánlás, metaanalízisen alapul). Az ARB-k ritkábban okoznak köhögést, mint az ACE-gátlók, és a betegek kisebb valószínűséggel szakítják meg az ARB-kezelést nemkívánatos hatások miatt. Mind az ACE-gátlók, mind az ARB-k használ­hatók szervi károsodással járó érbetegség vagy diabétesz fennállásakor, mivel egyformán csökkentik a halálozást és a kórházi felvételek számát (B szintű ajánlás, randomizált, kontrollcsoportos vizsgálaton [RCT] alapul).

#8
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 8. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle >> Stroke Mozaik
2016-04-11

Az artériafal hypertrophiájának nem invazív markerét, a fokozott intima-media vastagságot (IMT, intima-media thickness) a generalizált atherosclerosis indikátorának tekintik. Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a fokozott carotis-IMT kockázati tényezői közé tartozik többek között a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dyslipidaemia és a dohányzás. Nemrégiben arra is fény derült, hogy a krónikus vesebetegség (CKD, chronic kidney disease) nemcsak a kardiovaszkuláris betegségek megbízható prediktora, hanem a fokozott carotis-IMT potenciális kockázati tényezője is. Azonban továbbra sem tisztázott a renális diszfunkció szerepe a normálisnál nagyobb carotis-IMT kockázatának fokozásában, különösen kis kockázatú átlagpopulációban.

#9
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2016-02-28

Az 1980-as és ’90-es évektől a nyugati médiában előtérbe került az idealizált férfiizomzat népszerűsítése, és az androgén szteroid használatot a hiva­tásos sportolóktól fokozatosan átvette a lakosság szabadidősportot űző része is. A számos, hivatalosan tiltott termékhez vagy az interneten lehet hozzájutni, vagy egyes étrend-kiegészítőkbe rejtve forgalmazzák azokat. A szintetikus androgének használata főleg a fiatal férfiak körében terjedt el, ezért fontos az ő tájékoztatásuk a súlyos mellékhatások veszélyéről.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-02-23

Az 1-es típusú glikogéntárolási betegség egy ritka, öröklött anyagcsere rendellenesség. A szerzők egy köszvényes ízületi gyulladás tüneteivel jelentkező esetét mutatják be.  

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.