Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 4
#1
Orvostovábbképző Szemle Különszámok Valdoxan a depresszió kezelésében - 2. rész
OTSZ Online
2012-09-15

A Magyar Pszichiátriai Társaság XVI. Vándorgyűlésén, 2011. január 28-án a Servier fenti című, Bitter István elnökletével zajló szimpóziumán Bánki M. Csaba arról tartott előadást, minek alapján döntünk a terápiáról abban a néhány percben, ami rendelkezésünkre áll a depresszió diagnózisának felállításakor, Siegfried Kasper pedig a depresszió terápiájának fontosabb állomásaira visszatekintve a Valdoxan előnyeit, adásának indikációit és az aktív szerekkel zajló közvetlen összehasonlítások újabb eredményeit ismertette.

#2
Orvostovábbképző Szemle Különszámok Valdoxan a depresszió kezelésében - 2. rész
OTSZ Online
2012-09-14

Adepressziók széles körben elterjedt monoamin-hipotézise a depressziós tüneteket biokémiailag a centrális monoamin (szerotonerg, noradrenerg, dopaminerg) neurotranszmisszió egyensúlyzavarára vezeti vissza. Évtizedeken át ezen a feltételezésen alapult az antidepresszív gyógyszerek egymást követő generációinak fejlesztése: a régi MAO-gátlók, a triciklusos szerek, majd az SSRI és SNRI szerek, illetve a specifikus szerotonin-/noradrenalinreceptor-antagonisták egyaránt a szinaptikus neurotranszmitter-koncentrációkat növelik, és ezen át az egyes monoamin rendszerek aktivitását fokozzák.

#3
Orvostovábbképző Szemle Különszámok Valdoxan a depresszió kezelésében - 2. rész
OTSZ Online
2012-09-14

Az első melatonerg antidepresszívum, az agomelatin hatásmechanizmusa gyökeresen eltér az összes többi ma használatos szerétől: nem a szinap­ti­kus monoamin-visszavételt gátolja, hanem a melatonin-receptorok agonistája és a szerotonin 5HT2C receptor anta­gonistája. Ez a neurokémiai hatáskombináció eredményezi a cirkadián ritmusok reszinkronizációját és a depressziós tünetek csökkenését. Major depressziós betegek kontrollált vizsgálataiban az agomelatin antidepresszív hatásossága elérte a venlafaxinét és felülmúlta a sertralinét, az al­vás-ébrenléti ciklus javításában pedig mindkettőnél előnyösebbnek bizonyult. Az is kiderült, hogy az agomelatin a legsúlyosabb betegek alcsoportjaiban ugyanolyan hatásos, ami nemcsak az antidepresszív hatás „valódiságát” igazolja, hanem az ilyen betegek fokozott funkcióképtelensége és öngyilkossági rizikója miatt a gyakorlatban is kritikusan fontos tényező.

#4
Orvostovábbképző Szemle Különszámok Valdoxan a depresszió kezelésében - 2. rész
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Esettanulmány
2011-01-01

Az 54 éves férfi ismételten jelentkezett a szakrendelésen.
Elmondja, hogy hetek óta nem érzi jól magát, indokolatlanul pesszimista, számos olyan tünete van, amelyekkel már régebben is találkozott. Fiatal kora óta kb. 5 depressziós epizódot diagnosztizáltak nála, bár szerinte több is volt, de nem fordult minden esetben pszichiáterhez.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.