Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 15
#1
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2016-09-20

Számos elemzés mutat rá a növényi alapú étrendek egészségi és környezeti előnyeire. A közlemény régióspecifikus globális modellben számszerűsí­ti néhány hipotetikus étrendi változás táplálkozási kockázati tényezőkre gyakorolt és karbonemissziós hatásait. Az elmozdulás a növényi étrend felé a mortalitásban 6–10%-os, a mezőgazdasági üvegházgáz-kibocsátásban 29–70%-os csökkenést hozhatna a referencia-forgatókönyvhöz képest 2050-ig.

Proc Natl Acad Sci USA, 2016. március

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> E-medicina
2016-09-20

Az okostelefonra letölthető menstruációs naptárak segítenek követni a cik­lust, kiszámolják, mikor van peteérés, mely napok termékenyek és melyek biztonságosak. Feljegyezhető bennük sok adat, tünet, hangulat, feltüntet­hetők a szexuális együttlétek, a fogamzásgátlással kapcsolatos információk. Ez nagyon praktikusan hangzik, nem is igényel a forgalmazásuk hatósági engedélyt. A helyzet azonban egy friss közlemény szerint borzasztó.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás
2016-09-20

Harminc közül 14 vizsgálatban a szerzők inverz összefüggést találtak a 60 évesnél idősebb vizsgálati alanyok kiindulási magas koleszterinszintje és teljes halálozása között, és két vizsgálatban a legalacsonyabb LDL-K-kvartilisben volt a legnagyobb a kardiovaszkuláris mortalitás. A BMJ Open cikke megkérdőjelezi a koleszterinhipotézist, és a magas koleszterinszint patofiziológiai előnyeit taglalja.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2016-09-19

Bár Európában több mint 40 éve ismert a trimetazidin antianginás haté­konysága, a European Society of Cardiologists csak a 2013-as ajánlásában emelte be ezt a szert a stabil angina pectoris kezelésének második vonalába. A szerzők szerint szívelégtelenségben, perifériás érbetegségben, kontraszt­anyag indukálta nefropátiában, reperfúziós károsodás okozta anginában a trimetazidinnek kulcsszerepe van.

European Heart Journal, 2015. december 

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> PR cikkek
2016-09-19

A dózistudatosság mint munkahelyi gyakorlat elsajátításával a CT-vizsgá­latok sugárdózisa, a betegek veszélyeztetettsége csökkenthető. A modern szoftverekkel biztosítható a CT vizsgálatok robusztus adatmennyiségei alapján végzett optimalizáció, melyhez elengedhetetlen a protokollok harmonizálása. Megfelelően végrehajtott optimalizációval jelentős dózis csökkentés érhető el, de ehhez a klinikus és radiológus megfelelő együtt­működése létfontosságú. Az eredményes dóziscsökkentéshez változtatni kell a rögzült gyakorlatokon. Ha a diagnózis felállítását nem veszélyezteti, a képminőség romlása is megengedhető.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2016-09-19

A fertőzések növelik a gyulladásos bélbetegségek (IBD) morbiditását és mor talitását. Az IBD-ben fellépő opportunista fertőzések fő kockázati tényezői az alultápláltság, a kísérő betegségek, az idős kor és az immunszuppresszió. A kortikoszteroidok, tiopurinok és anti-TNF-α ellenanyagok infekciókra hajlamosító hatása egyértelműen tisztázódott, a szelektíven a bélre ható anti integrin ellenanyagoké kevésbé. A klinikai gyakorlatban igen fontos a fertőzések szűrése immunszuppresszív kezelés előtt és az IBD fellángo­lásainak elkülönítése a fertőzéses szövődményektől. 

#7
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2016-09-12

A pikkelysömör (latinul pszoriázis) az életet nem fenyegető, de az életmi­nőséget nagymértékben rontó bőrbetegség. Kezelése az utóbbi években nagy fejlődésen ment és megy át. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2016-09-12

Az EINSTEIN-EXTENSION vizsgálat elemzése azt mutatta, hogy rivaroxaban (vs. placebo) tartós adása mellett a tromboembóliás események gyakori­ságának klinikailag jelentős csökkenése mellett a haszon-kockázat profil is kedvezően alakul.

Chest, 2016. június 

#9
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Egészségügyeink
2016-09-12

Nemzetközi összehasonlító kutatássorozat hazai állomásának tekinthető kutatás eredményei szerint Magyarországon a lakosság egészségértése tendenciájában hasonlít az Európában másutt tapasztaltakhoz, de mértéke valamelyest alacsonyabb, mint a legtöbb vizsgált uniós országban. 

#10
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászat
2016-09-12

Régóta tudjuk, hogy a peri- és posztmenopauzális hormonkezelés kedvezőtlenül befolyásolja a tromboembóliás és az emlőrákkockázatot. A cikk áttekinti a biztonságosság követelményének leginkább megfelelő indiká­ciókat, készítményeket és adagolási módokat. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.