hirdetés

Kiégés, depresszió az orvosoknál

Az USA-ban az orvosok 42%-a kiégésről panaszkodik, némelyek depressziósok.

hirdetés

Egy 2018. január 17.-én online megjelent felmérés szerint az amerikai orvosok 42%-a kiégésről panaszkodik és 15%-uk depressziósnak érzi magát, 14%-uk együttes kiégésről és depresszióról számolt be.

A felmérésre a legtöbb válasz (14-14%) a háziorvosoktól és a belgyógyászoktól érkezett, a válaszok 8%-át a gyermekgyógyászok adták, a nőgyógyászok az altatóorvosok és a neurológusok küldték vissza a válaszok 6-6%-át. Alig jött válasz az urológusoktól, allergológusoktól, tüdőgyógyászoktól, reumatológusoktól.

A 2017 júliusa és októbere között végzett felmérés során az USA-ban praktizáló orvosok közül 29 szakmai területről 15543 értékelhető válasz érkezett. Az orvosok között a legboldogabbak a szemészek (37%), az orthopéd orvosok (35%), a plasztikai sebészek (35%), a pathológusok (34%), valamint a bőrgyógyászok (32%), a kiégésről leginkább a neurológusok (48%), a családorvosok (46%), a sürgősségi orvosok és a radiológusok (45%), a szülész-nőgyógyászok (46%) számolnak be.

A kiégésről panaszkodók 19%-a valódi, klinikailag is értelmezhető depresszióban szenved. (Összehasonlításképpen az amerikai National Institute of Mental Health szerint az összes amerikai állampolgár közül 6,7% szenvedett el valamiféle depressziós epizódot az elmúlt évben). A kiégés és a depresszió leggyakoribb volt a szülész-nőgyógyászok között (20%), őket követik a közegészségügyiek (18%), valamint az urológusok és a neurológusok (17%).

Az előző évekhez képest egyre több orvosnő küzd ezzel a panasszal, míg a férfiaknál 38%-ban, addig a nők 48%-ban fordul elő, az orvosok kb. felénél igen erős, másik felénél mérsékelt, illetve gyenge formában. Okaként 56%-ban az elképesztő bürokráciát, 39%-ban a túlmunkát jelölték meg. A kiégés gyakorisága drámaian emelkedik az életkorral, a csúcsot 45 és 54 éves kor között éri el, majd fokozatosan csökken az 55. és a 69. életévek között. Érdekes módon mind az alkalmazott orvosok, mind a privát orvosok egyaránt 42%-ban panaszkodnak kiégésről.

A kiégés megelőzésére illetve megszüntetésére felsorolt számos tényező közül leggyakrabban a nagyobb anyagi megbecsülést (35%), a rugalmasabb munkabeosztást (31%), és a hivatali szabályozás könnyítését (27%) említették. A kiégéssel való megküzdésre az orvosok a következőket tartják hatásosnak: testmozgás, sport (férfiak 52%-ban, nők 47%-ban), a családdal történő probléma megbeszélések (46%), pihentető alvás (42%), aktív muzsikálás  illetve zenehallgatás (36%-), alkohol (22%), de csak 3%-ban nyúlnának a nikotinhoz, ill. 1%-ban a marijuánához.

A depresszió okaként a férfiak és a nők egyaránt leginkább a munkát, kevésbé az anyagi helyzetet, még kevésbé a családot, a „romantikus kapcsolatokat”, vagy az egészséget tették felelőssé. A depresszióra panaszkodó orvosok 40%-a szerint ez nem befolyásolja a betegekkel való kapcsolatukat, de 33% arról számol be, hogy türelmetlenné vált a betegekkel szemben. A depressziósok 14%-a nem várt hibákat követ el, 5%-ban ezek a hibák veszélyeztethetik a beteget. 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. Medscape 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.