hirdetés

Az egészségügy hozzájárulása a klímaváltozáshoz

A globális klímaváltozásban az egészségügy szerepe sem elhanyagolható, így ebben a szektorban is meg kell hozni a Föld légkörét óvó intézkedéseket.

hirdetés

Egy új nemzetközi beszámoló szerint amennyiben az egész világ egészségügye egyetlen országra korlátozódna, az lenne az ötödik legnagyobb üveghatású gázkibocsátó ország a Földön.

Ez az egyik legfontosabb megállapítás a Health Care Without Harm nevű civil szervezet 48 oldalas kiadványában, amelyben az egészségügyi ágazat káros hatásainak ökológiai lábnyomát térképezték fel az (Ove Arup által 1946-ban alapított 34 országban) tevékenykedő független ARUP cég technikai segítségével. A tanulmány szerint az egészségügyi tevékenységek során keletkezik az összes globális klímakárosító hatás 4,4%-a. A kiadvány valóban egyedülálló, mivel az egész egészségügyi szektor minden részét áttekinti, a világban hozzáférhető összes adatot feldolgozza, a széndioxidon kívül az egyéb üvegházhatású gázok (metán, nitrogénoxid) kibocsátását is figyelembe veszi.

A szerzők a World Input-Output Database rendszer alapján a világ 43 országából szereztek részletes információkat a klímát befolyásoló tényezőkről. A beszámoló szerint az egészségügyi szektor klímára gyakorolt hatásának 71%-a az ellátó láncolat (gyógyszerek, orvosi eszközök, táplálékok, kórházi berendezések előállítása, csomagolása, szállítása, elhelyezése) kibocsátásaiból ered. Nem meglepően a szektorból eredő klímakárosítás lényeges eleme az energiafelhasználás és ezen belül is a fosszilis tüzelőanyagok égetése, amelyek kibocsátása a szerzők szerint egyenértékű 514 széntüzelésű erőmű évenkénti üvegházhatást okozó gázkibocsátásával.

A legnagyobb szennyezők az Egyesült Államok, Kína és az Európai Unió államai, együttesen a világ egészségügyi szektorai által termelt káros anyagok több mint felét, 56%-át bocsátják ki. Josh Karliner, a Health Care Without Harm mozgalom programjának és stratégiájának nemzetközi igazgatója azt nyilatkozta, hogy tanulmányukkal a kórházakat és a teljes egész egészségügyi szektort szeretnék a globális éghajlatváltozást okozó hatásokat csökkentő (climate smart) megoldások keresésének irányába elmozdítani.”

Gary Cohen, a Health Care Without Harm alapítója elmondta, hogy az egészségügyi szektornak csökkentenie kell a fosszilis tüzelőanyagok és a toxikus kemikáliák használatát, hiszen a káros anyagok kibocsátása világszerte milliók halálát okozza, és a szennyezés miatt kialakuló asztmás -, szív- érrendszeri és daganatos betegségek kezelésének óriási költségei is rendkívül nagy terhet rónak a társadalmakra. Az USA-ban jelenleg 74 orvosi és civil szervezet tervez együttes és sürgős fellépést a lakosság egészségét veszélyeztető klímaváltozások megfékezésére. A fosszilis tüzelőanyagok egyébként nem csak az emberek egészségét érintik, de negatívan befolyásolják az egész Föld éghajlatát is.

A nemzetközi párizsi megállapodás – melyet Trump elnök nem írt alá – minden azt elfogadó ország számára 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentését írta elő. A független Climate Action Tracker adatai szerint viszont csak néhány ország (Európai Únió, Kína, India) csökkentette a gázok emisszióját a megállapodásnak megfelelően. A tanulmány szerzői szerint a Föld egészségügyi szektora a világ GDP-jének megközelítőleg 10%-át termeli. A Párizsi Szerződés végül felhívja az egészségügyi szektor figyelmét, hogy 2050-re nullára kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását és egyben javasolja a megújuló energiák használatát a fosszilis tüzelőanyagok teljes kizárásával.

Jessica Wolf (a Health Care Without Harm és a Practice Greenhealth amerikai igazgatója) elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy komolyan hisz a mozgalom mielőbbi sikerében. A kórházak ezrei máris keresik a megoldást a megújuló energiák felhasználására, a felhasznált energiák hatásosságának növelésére, a szállítás megújulására, többek között a kevésbé káros altatógázok használatára.

Források:

1. Pathak N. Healthcare sector major contributor to global climate crisis: study. Medscape Medical News, September 11, 2019.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.