Lipidológia, diabetológia

A 2-es típusú cukorbetegséghez társuló lipideltérések kezelésének új ACP-irányelvei

Az American College of Physicians (ACP) egyik, az orvosi ellátás hatékonyságának javítását segítő albizottsága (Clinical Efficacy Assessment Subcommittee) nemrég új irányelveket fogalmazott meg a 2-es típusú cukorbetegséghez társuló dyslipidaemia – ezen belül elsősorban a hypercholesterinaemia – kezelésére vonatkozóan. Az irányelveket az Annals of Internal Medicine 2004. április 20-ai számában tették közzé; a közlemény a http://www.annals.org internetes honlapon is elérhető.
 A 2-es típusú diabetes mellitus leggyakoribb szövődményei az érrendszeri károsodások, amelyeknek általában két típusát különböztetik meg: a mikrovaszkuláris károsodást (retinopathia, nephropathia és neuropathia, bár ez utóbbi nem kizárólag a kisereket érinti) és a makrovaszkuláris elváltozásokat (koszorúér-betegség, cerebrovaszkuláris betegség, perifériás érbetegség).
 A mikrovaszkuláris szövődmények progressziója lassításának vagy megelőzésének nélkülözhetetlen feltétele a metabolikus folyamatok egyensúlyban tartása és a kardiovaszkuláris kockázati tényezők kezelése.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Monica Preboth
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.