Lipidológia

A HDL és a CETP szerepe az aterogenezisben

A HDL-koleszterin (HDL-K) alacsony plazmakoncentrációja független kardiovaszkuláris kockázati tényező. A HDL-K gyógyszeres emelése vonzó lehetőségnek tűnik az irányelvek szerinti LDL-K-csökkentés ellenére fennmaradó kockázat mérséklésére. A magas HDL-K plazmaszint azonban nem feltétlenül jelent egyet a hatékony reverz koleszterintranszporttal. Különböző strukturális változások hatására gyulladáskeltő HDL-részecskék keletkezhetnek. Jelenleg a HDL-K-szintet életmódbeli változtatásokkal, fibrátokkal és nikotinsav-származékokkal tudjuk befolyásolni. A HDL-K-szint gyógyszeres emelésével kapcsolatos intervenciós vizsgálatok eddigi eredményei ellentmondásosak. A koleszterinészter-transzferprotein (CETP) gátlása új terápiás lehetőség a HDL-K növelésére. A CETP közvetíti a trigliceridek és a koleszterinészterek kicserélődését a lipoprotein-frakciók között, gátlása növeli a HDL-K-koncentrációt. A folyamatban lévő vizsgálatok eredményeiből következtethetünk majd arra, hogy a betegek számára hasznos-e a CETP gyógyszeres gátlása.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
J. Pöss
a szerző cikkei

M. Böhm
a szerző cikkei

U. Laufs
a szerző cikkei

Dr. Reiber István, kommentár
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.