A tüdőben talált szoliter gócok kivizsgálása

A radiológiai vizsgálatok során gyakran derül fény szoliter pulmonális gócra, többnyire mellkasi röntgenvizsgálat, illetve nyaki, mellkasi vagy hasi CT véletlen mellékleleteként. Az ilyen gócok elkülönítő diagnosztikája során jó- és rosszindulatú kórállapotokat egyaránt mérlegre kell tenni. Rosszindulatú elváltozásra utal, ha a góc átmérője legalább 8 mm vagy szélei szabálytalanok, tejüvegszerű fedettség látható, illetve a góc nagysága 1 hónap–1 év alatt megkétszereződik. Az American College of Chest Physicians nemrég hozta nyilvánosságra a szoliter pulmonális nodulusok kivizsgálására vonatkozó irányelveit, eszerint a kivizsgálásról elsősorban a góc nagysága, valamint a rákbetegségre hajlamosító kockázati tényezők megléte alapján kell dönteni. A diagnosztikai algoritmusok különböző képalkotó vizsgálatokat javasolnak attól függően, hogy a tüdőben talált elváltozás nagyobb vagy kisebb 8 mm-nél. A fluoro-dezoxiglükóz adásával végzett pozitronemissziós tomográfia hasznos segítség a döntéshozatalban, ha a kivizsgálás előtti valószínűségszámítás és a képalkotó vizsgálatok lelete nem fedi egymást. Biopsziával kell azonosítani minden olyan elváltozást, amely a követési időszakban észrevehetően növekszik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Ross H. Albert, MD, PhD
a szerző cikkei

John J. Russell, MD
a szerző cikkei

Dr. Szondy Klára, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[14096] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.