Genetika, onkológia

Epigenetikai változások rosszindulatú daganatos sejtekben

A DNS-t vagy a hisztonokat érintő epigenetikai változások a génszekvencia megváltoztatása nélkül befolyásolják az érintett gének kifejeződését, s ezáltal szerepet játszhatnak a leukémia kialakulásában. Az epigenetikai kezelés – mindenekelőtt az 5-azacitidin és az 5-aza-2’deoxicitidin (decitabin) – bevezetésével ígéretes terápiás lehetőség nyílt meg a mielodiszpláziás szindrómában vagy korai akut mieloid leukémiában szenvedő idősebb, intenzív kezelésre nem alkalmas betegek számára. Az epigenetikai kezelés önmagában nem kuratív, de szignifikánsan késlelteti a progressziót, jól tolerálható, meghosszabbíthatja a túlélési időt és javíthatja az életminőséget is. Az idősebb betegek általános állapota esetenként olyan mértékben javítható az epigenetikai kezeléssel, hogy alkalmassá válnak az allogén őssejt-transzplantációra.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
B. Hackanson
a szerző cikkei

M. Lübbert
a szerző cikkei

Prof. dr. Kopper László, , kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.