hirdetés

Az angiotenzinreceptor-blokkolók és a célszervekre kifejtett védő hatásaik

A renin–angiotenzin–aldoszteron rendszer (RAAS) és a hypertonia kialakulása, illetve fennmaradása közti kapcsolat felismerése komoly lendületet adott a RAAS működését gátló gyógyszerek, nevezetesen az angiotenzin-konvertáz enzimet gátló készítmények, majd az angiotenzin II receptor blokkolók (ARB-k) kifejlesztésének. E közlemény témája az utóbbi gyógyszercsoport alkalmazása a magasvérnyomás-betegség kezelésében. Ezen belül áttekintjük azokat a klinikai vizsgálati eredményeket, amelyek szerint az ARB-k vérnyomáscsökkentő hatásukon túlmenő védő hatást is kifejtenek a célszervekre.

 Jelenleg hét angiotenzinreceptorblokkoló van forgalomban a hypertonia kezelésére: a candesartan- cilexetil, az eprosartan-mezilát,  az irbesartan, a losartan-kálium, az olmesartan-medoxomil, a telmisartan és a valsartan.Mindegyik vegyületnek létezik tiazid diuretikummal (hydrochlorothiaziddal) alkotott fix kombinációja is. Az ARB-k csoportjába tartozó vegyületek mind igen jól tolerálhatók. Placebokontrollos klinikai vizsgálatokban mellékhatásprofiljuk gyakorlatilag azonos a placebóéval. Száraz köhögést az ACE-gátlóknál ritkábban okoznak.Érdekes módon enyhe vagy középsúlyos hypertoniában szenvedő betegek körében az irbesartan a fejfájás incidenciáját is csökkenti,  ami megkérdőjelezi azt a nézetet, hogy a hypertonia tünetmentes betegség.
 Az egyes ARB készítmények elsősorban farmakokinetikai tulajdonságaikban különböznek egymástól (1. táblázat). A megfelelő antihipertenzív szer kiválasztásakor fontos szempont a vegyület hatástartama, amely a plazmában mért felezési idő ismeretében kiszámítható. A 24 órán át hatékony hosszú hatástartamú vegyületek több okból is előnyösebbek a rövid hatástartamú gyógyszereknél: a betegek együttműködési készségét javítja a napi egyszeri gyógyszerbevétel, a kevesebb tabletta sok esetben olcsóbb, a vérnyomás-szabályozás tartós és egyenletes, a vérnyomásértékek alig ingadoznak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Russell L. Silverstein, MD és Andrew Z. Fenves, MD és C. Venkata S. Ram, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.