Mometazon-furoát orrspray hatásossága orrtünetekre, életminőségre, nátha okozta alvászavarra és a nazális nitrogén-monoxid szintre perenniális allergiás rinitiszes betegeknél

Efficacy of mometasone furoate nasal spray for nasal symptoms, quality of life, rhinitis-disturbed sleep, and nasal nitric oxide in patients with perennial allergic rhinitis

hirdetés

Bevezetés
Számos korábbi tanulmány igazolta európai és észak amerikai betegeken a mometazon-furoát (MF) hatásosságát allergiás rinitiszes (AR) betegeken. Ázsiában jelenleg az intranazális kortikoszteroid orrspray-k (INS) használata még nem elterjedt, ugyanis a távol-keleti emberek sok esetben eltérően viszonyulnak egyes gyógyszerek alkalmazásához, mint nyugati betegtársaik. A legfrissebb nemzetközi ajánlások első vonalas (elsőként választandó) gyógyszernek javasolják, különösen az orrdugulással járó, középsúlyos és súlyos allergiás rinitisz formákban. Metaanalízis igazolta, hogy az INS-ek hatása meghaladja a második generációs antihisztaminok hatásosságát (egyes tüneteket illetően – a fordító megjegyzése).

A dolgozat japán szerzői hazai betegcsoporton kívánták a MF effektivitását igazolni, ennek céljából készült az alább ismertetendő vizsgálat. Megelőző tanulmányukban az AR prevalenciáját Japánban 44,2%-nak találták 20–49 éves betegcsoporton, 1540 es mintából számolva (ez igen magas érték a nyugat európai mérésekhez képest – a fordító megjegyzése). Tíz év alatt ez közel 10%-os emelkedést jelent. A vizsgáltak között 20%-nak háziporhoz kapcsolódó perenniális tünetei voltak.

Résztvevők és módszerek
A jelen vizsgálat 57 perenniális allergiás rinitiszben (PAR) szenvedő betegnél alkalmazott napi egyszer 2-2 puff (100 µg) MF orrspray-t vagy placebót; kettős vak, randomizált, keresztezett vizsgálat során. A hatásos és hatástalan hatóanyagot azonos adagolószerkezettel alkalmazták 14 napon át, majd 2 hét kiürülési szünet után fordítva kapták a betegek a placebót illetve a MF-ot. Beválogatási kritérium volt a középsúlyos vagy súlyos PAR, a nazális össztüneti pontszám legalább 3-as értéke egy héttel a vizsgálat kezdete előtt, a házipor-atkára specifikus IgE jelenléte a vérben és a pozitív nazális provokáció.

Minden résztvevőnek naplót kellett vezetni a tüneteit illetően. A nazális össztüneti pontszámot a napi tüsszentések és orrfújások számából numerikusan, valamint az orrdugulás, szem- és orrviszketés, könnyezés szubjektív súlyosságából (0-tól 3-ig terjedő skála) kalkuláltan számolták ki. Az életminőséget a rinokonjunktivitisz életminőség kérdôív (Rhinoconjunctivitis Quality-of-Life Questionnaire) japán változata alapján (JRQLQ), az álmosságot az Epworth Sleepiness Scale japán verziója (JESS) szerint értékelték ki, a vizsgálat 0. és 14. napján, illetve a keresztezés után ugyanígy. Az orrüregi nitrogén-monoxid- (NO) szintet egyszeri kilégzésből kemilumineszcenciás módszerrel mérték meg ugyanezeken a napokon, tehát a kezelési periódusok elején és végén.

Eredmények
Az adatokat átlag ± standard hibaérték szerint adták meg, a szignifikanciát Wilcoxon-teszttel számolták ki. Az álmosság és a NO-szint szempontjából az eseteket két részre bontották a súlyosság alapján.

A MF-tal kezelt csoportban a nazális össztüneti pontszám szignifikánsan alacsonyabb a placebóval kezelt csoporttal összehasonlítva a kezelési ciklus végére (p < 0,001). Egyedi tünetekre lebontva, ugyanez igaz az orrfolyásra, a tüsszögésre, az orrdugulásra is (p < 0,001). Az orrviszketés és a könnyezés esetében az összefüggés valamivel kevésbé volt szignifikáns (p < 0,05). Ha az értékeket a kiindulási állapothoz viszonyítjuk, az orrfolyás, orrdugulás és tüsszögés a MF-tal kezelt csoportban jelentősen csökkent (p < 0,01).

Az életminőség a MF-ot használók esetében a teljes életminőségi pontszám alapján szignifikánsan javulta placebocsoporthoz képest (p < 0,001). A placebocsoportban a napi aktivitást, a szabadban végzett tevékenységeket és a szociális funkciókat jelző pontszámok romlottak az utolsó napi értékelés eredménye szerint. Nem észleltek szignifikáns különbséget a két vizsgálati kar között az alvászavar, álmosság tekintetében. Abban az esetben viszont, ha elkülönítették az enyhe és súlyos-középsúlyos alvászavarban szenvedőket, akkor a súlyos-középsúlyos tünetekkel bírók csoportjában szignifikáns javulást eredményezett a MF-kezelés (p < 0,01).

A nazális NO-érték jelentősen csökkent a MF-ot használók esetében a 14. napon (p < 0,01); változása leginkább a nazális össztüneti pontszámmal korrelált: legalább 4-es érték esetén volt igaz ez az összefüggés, 4 alatt nem változott a NO-szint a MF-ot használók között, akárcsak a placebo esetében.

Megbeszélés
MF alkalmazásának hatására a szubjektív nazális tünetek, az életminőség és a közepes-súlyos alvászavar jelentős javulást mutatott. Egyedi tünetekre lebontva a változások hasonlóak, csak a szignifikancia szintjében észlelhetô eltérés. A szemtünetek együtt változtak az orrtünetekkel, megerősítve azt a korábbi észlelést, miszerint a nazálisan alkalmazott hatóanyag a szemtünetekre is jó hatású. A japán betegeknél észlelt életminőség-javulás egyezik a korábban, más nemzetiségek esetében leírtakkal.

A NO-szint az AR objektív indikátorának tekinthető; változásának iránya és nagysága jól korrelált a szubjektív nazális tünetek súlyosságával és változásával. Korábbi vizsgálatok is – a jelen eredményekhez hasonlóan – a nazális nitrogén-monoxid-szint csökkenését tapasztalták INS alkalmazása esetén, szemben az antihisztaminokkal és antileukotriénekkel, amikor a NO-szint nem változott.

A referáló megjegyzései:
Az INS-ok használata világszerte terjed, párhuzamosan az AR prevalenciájának ismert növekedésével. Bizonyított effektivitásuk miatt az utóbbi évek guideline-jai egyre inkább javasolják alkalmazásukat, sőt a szokásos antihisztamin–INS párosból még inkább az utóbbi került előtérbe. Hangsúlyozzák megelőző hatásukat is, szezonális (intermittáló) AR tüneteinek profilaktikus alkalmazására, a tünetmentes időszakban is jelenlévő látens lokális gyulladás csökkentése útján.

Köztudottan jó hatású, sőt elengedhetetlen eszközei az orrpolipózis kezelésének és a recidívák megelőzésének az INS-ok. Kevésbé közismert, és hazánkban csak a MF esetében törzskönyvezett indikációs terület az utóbbi években szintén a nemzetközi és hazai szakmai ajánlások által javasolt adjuváns alkalmazás akut, bakteriális rinoszinuszitiszben, antibiotikum mellé.

Az említett széles indikáció mellett (AR megelőzése és kezelése, akut szinuszitisz adjuváns kezelése, orrpolipózis) a MF jól tolerálható, alkalmazásának 15 éves időszakában a mellékhatások összesítése alapján nem okozott súlyos, nem várt mellékhatást a több mint 6 milliárd kezelési nap alatt. (Meltzer és mtsai. Allergy and Asthma Proceedings 2011; 32 [2]:159–167).

Referáló: Dr. Helfferich Frigyes PhD
(MH Honvédkórház, Fül-orr-gégészet, Fej-nyaksebészet Osztály)

A cikk megjelenését az MSD Pharma Hungary Kft. tette lehetővé.
Az itt közölt információk a szerző véleményét tükrözik, amelyek eltérhetnek az MSD álláspontjától. Az említett termék felírásakor minden esetben az alkalmazási előírás az irányadó.

2012. augusztus 16.

A megjelenést az MSD Pharma Hungary Kft. támogatta


Takechiyo Yamada, MD, Hideyuki Yamamoto, MD, Seita Kubo, MD, Masafumi Sakashita, MD, Takahiro Tokunaga, MD, Dai Susuki, MD, Norihiko Narita, MD, Kazuhiro Ogi, MD, Masafumi Kanno, MD, Shinji Yamashita, BS, Yuko Terasawa, BS, Yuichiro Kayano, MS, Mikio Masa
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.