hirdetés

Az akut és krónikus gyulladásos neuropathiák kezelése

Az akut Guillain–Barré-szindróma (GBS) és a krónikus inflammatorikus demyelinisatiós polyneuropathia (CIDP) patogenezisében a perifériás idegek pontosan még nem azonosított epitópjai ellen irányuló kóros humorális és celluláris immunreakciók játszhatnak szerepet. A kórfolyamat elsősorban a perifériás idegek disztális részét és az ideggyököket érinti. Ebből következik, hogy a GBS akut fázisában és a CIDP gyakran schubszerű rosszabbodásakor a kezelés a gyulladásos reakciók megfékezésére irányul. A GBS és a CIDP immunterápiáját az elmúlt években számos kontrollos vizsgálatban értékelték, ezek eredményeit tekintjük át az alábbiakban.

A GBS kezelése

A GBS kezelésével kapcsolatos vizsgálatokba többnyire súlyos állapotú, járásképtelen betegeket vontak be. Ez a Hughes-féle rokkantsági skálán 3-as vagy annál súlyosabb fokú rokkantságot jelent (1. táblázat23). Tisztázatlan még, hogy a GBS enyhébb formájában szenvedő (az 1. táblázatban az 1–3. csoportba tartozó), járóképes betegek állapotát javítja-e a kezelés. A kórkép természetes lefolyását vizsgálva azt látjuk, hogy e betegek 38%-a 3, illetve 6 hónap elteltével is reziduális járászavarról és károsodott felső végtagi motoros funkciókról számol be.22 A betegség során gépi lélegeztetésre szoruló, a GBS 5. súlyossági csoportjába tartozó betegek halálozási aránya a mai terápiás lehetőségek mellett is igen nagy: 20%.9 Ebben a csoportban a végső kimenetelt döntően a légzési elégtelenség, illetve a vegetatív zavarok, a bradyarrhythmiák és az asystolia intenzív ellátásának minősége határozza meg.23 A lélegeztetés javallatán kívül mérlegelni kell, nincs-e szükség ideiglenes transzkután pacemaker behelyezésére (lásd a diagnosztikai részt, 52. oldal). Egy év elteltével a kezdetben lélegeztetésre szoruló betegek mintegy 50%-a már segédeszköz nélkül járóképes, ugyanakkor 7%-uk még mindig lélegeztetésre szorul. A hosszú távú követés adatai szerint az esetek körülbelül egyharmadában még 3–6 év elteltével is jelentős funkcionális károsodás áll fenn, pszichoszociális hátrányokról pedig a betegek 50%-a számol be (pl. munkahelyi vagy szabadidős tevékenységekkel kapcsolatban).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
H. Köller - B. C. Kieseier - S. Jander - H. P. Hartung
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.