hirdetés
hirdetés

Pszichiátria

Enyhe kognitív károsodás a gyors leépülés előjeleivel

A képalkotó eljárások elsősorban a kognitív zavarok specifikusan kezelhető okainak kizárására szolgálnak, de a neurodegeneratív és vaszkuláris agyi elváltozások tipikus strukturális és funkcionális korrelátumait is kimutathatják. Neuropatológiai vizsgálatokban módszertani okok miatt elsősorban Alzheimer-plakkokat és neurofibrillumokat mutattak ki az enyhe kognitív zavarokkal (mild cognitive impairment, MCI) összefüggésben. A plakkok és neurofibrillumok molekuláris alkotóelemeinek koncentrációja megnő a korai stádiumban levő Alzheimer-betegek liquorában, és ezek a típusos elváltozások gyorsan progrediáló MCI-ben is kimutathatók. A demencia elleni tüneti szerekkel kapcsolatos vizsgálatok eredményei alapján nem lehet általános ajánlást tenni e szerek MCI-ben való alkalmazásával kapcsolatban, de az úgynevezett MCI-pluszban szenvedő betegek számára – tekintetbe véve a kifejezett neurodegeneratív és vaszkuláris agyi elváltozásokra utaló jeleket – egyes esetekben előnyös lehet a demencia elleni tüneti kezelés. A személyes odafordulás egy sor kezelési formában a tünetek javulásához vezethet.


A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
H. Forstl
a szerző cikkei

H. Bickel
a szerző cikkei

L. Frolich
a szerző cikkei

H. J. Gertz
a szerző cikkei

A. Kurz
a szerző cikkei

J. Marksteiner
a szerző cikkei

A. U. Monsch
a szerző cikkei

J. Pantel
a szerző cikkei

R. Schmidt
a szerző cikkei

P. Schonknecht
a szerző cikkei

Dr. Páskándi Magdolna, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.