hirdetés
hirdetés

Irakban dolgozó munkás szemfájdalma

Egy Irakban dolgozó alkalmazott azzal fordult orvoshoz, hogy egyik szeme két napja fájdalmassá vált és kivörösödött. A tünetek akkor kezdődtek, amikor egy régi generátor szerelése közben porfelhő csa­pott az arcába. Munka közben védőkesz­tyűt viselt, védőmaszk azonban nem volt rajta. Kezdetben a szem irritációja nem mutatkozott súlyosnak, ezért a beteg meg­próbálta vízzel kiöblíteni a szemeit, később azonban egyre fájdalmasabb és pirosabb lett a jobb szeme. Tüneteinek enyhítésére vény nélkül kapható szemcseppel kísérlete­zett, eredménytelenül. A kórelőzményből kiemelendő a magas vérnyomás. Korábban a betegnek nem volt látási panasza vagy szemsérülése, és nem használt kontaktlen­csét sem.

hirdetés

A fizikális vizsgálatkor a vitális jelek nem mutattak eltérést. A látásélesség a bal szemen, a jobb szemen és mindkét szemen egyaránt 20/40-nek bizonyult. A szemésze­ti vizsgálat során a jobb szem kötőhártyája temporálisan és alul belövelltnek látszott. A szivárványhártya mentén 1,5 mm nagy­ságú barnás, körkörös lézió volt észlelhető (1. ábra). A beteg arról számolt be, hogy amikor a szemét becsukja, a szemmozgá­sok fájdalmat váltanak ki. A szemhéj alatt nem mutatkozott idegentest vagy más eltérés, a bal szem épnek tűnt. A pupillák egyformák, kerekek voltak, és fényre rea­gáltak mindkét oldalon.

Kb. 1,5 mm-es barnás, körkörös lézió az Irakban dolgozó alkalmazott jobb szemének szivárványhártyája mentén 

A jobb szem fluoreszcens festése után a kötőhártya alsó részén körkörös festődés tűnt elő egy pontszerű festődést mutató lézió körül. Szemből kiinduló szivárgás nem volt észlelhető. A réslámpavizsgálat nem igazolta sejtek jelenlétét az elülső szem­csarnokban. Az orvos vattapálca segítsé­gével 1 mm-es fekete, szabálytalan alakú idegentestet távolított el.

KÉRDÉS

A kórelőzmény és a fizikális vizsgálat alapján melyik a legvalószínűbb diag­nózis az alábbiak közül?
a.
Bitot-folt
b. Korneális rozsdagyűrű
c. Herpeszes keratitisz
d. Hiféma
e. A bulbus perforációja

MEGBESZÉLÉS

A helyes válasz: korneális rozsdagyűrű (b). A szaruhártya epitéliumának rozsdagyű­rűként jelölt defektusa akkor alakul ki, ha vasat tartalmazó idegentest ágyazódik a szaruhártyába. A környező sztrómán belül oxidálódásnak induló vas jellegzetes barnás-narancsos elszíneződést hoz létre a defektus környezetében, mely gyűrűsze­rű rajzolatot ad.1 A rajzolat akár a kiváltó eseményt követő néhány órán belül is kialakulhat. A gyűrű az idegentest eltá­volítását követően is megmarad, később azonban néhány héten belül különösebb beavatkozás nélkül is eltűnik.1

A rozsdagyűrűt az idegentest eltávo­lításával egy időben ki kell tisztítani, hogy elejét vegyük idült gyulladás vagy hegese­dés kialakulásának,3 mely látáskárosodás­sal fenyeget azokban az esetekben, amikor a lézió a látótéren belülre esik. Az idegen­test és a szövettörmelék eltávolítása után lokális antibiotikumkezelést kell kezdeni, hogy a szaruhártya gyógyulásáig megaka­dályozzuk a fertőzéseket.

A Bitot-folt A-vitamin-hiány okozta lézió a kötőhártyán, mely leginkább 3 és 6 év közötti gyermekeknél jelentkezik. A folt a szem temporális régiójában alakul ki, fe­hér „habos” lézió formájában.4

A herpeszes keratitisz a korneális epitélium herpes simplex vírus (HSV) okozta gyulladása. Fluoreszcein festéssel rendszerint klasszikus, elágazó, dendritikus rajzolat észlelhető, ám esetenként durva, pontszerű fekélyek láthatók. A primer HSV-fertőzés ritkán érinti a szaruhártyát, több­nyire a regionális nyirokcsomók gyulladása és hólyagos bőrelváltozások is kísérik.2

A hiféma az elülső szemcsarnok bevér­zése. Jellemzően tompa trauma kapcsán jön létre, de kialakulhat műtétet követően vagy spontán is. A hiféma esetenként csak réslámpa segítségével látható, a nagyobb vérzések azonban szabad szemmel nézve is szembetűnnek, mivel elfedik a szivárvány­hártyát.2,3 Véralvadási zavarok mellett vagy alvadásgátló kezelés kapcsán nagyobb a hiféma kialakulásának kockázata.3

A szemgolyó perforációja akkor követ­kezik be, ha trauma − gyakran penetráló idegentest − következtében a cornea és a sclera teljes vastagságában roncsolódik. A sérülés esetenként olyan kicsiny, hogy minimális beavatkozással helyreállítha­tó. A vizsgálat során perforációra utal, ha a Seidel-teszt okuláris szivárgást jelez, a lá­tásélesség és/vagy a szemnyomás csökken, az elülső csarnok ellapul, illetve az írisz vagy a pupilla kontúrja megváltozik.2,3

A cikkben foglaltak a szerző véleményét tükrö­zik, mely nem feltétlenül egyezik meg az Egyesült Államok hadereje egészségügyi szolgálatá­nak hivatalos állásfoglalásával.

Nyilatkozat. A szerző nem jelzett anyagi érdek- ütközést.

EYE PAIN IN A CONTRACTOR WORKING IN IRAQ • VOL 95 / NO 6 / MARCH 15, 2017 / AMERI­CAN FAMILY PHYSICIAN

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Különlenyomatot a szerző nem küld.

A szerző munkahelye:
Dr. Catherine Gill
Martin Katonai Közösségi Kórház, Fort Benning (Georgia, USA)

Irodalom:
1.
Zuckerman BD, Lieberman TW. Corneal rust ring: etiol­ogy and histology. Arch Ophthalmol 1960;63:254–265

2. Langston DP. Manual of Ocular Diagnosis and Therapy, 6th ed. Philadelphia, Lippincott Williams & Wilkins; 2008
3. Gerstenblith AT, Rabinowitz MP. The Wills Eye Manual: Office and Emergency Room Treatment of Eye Disease, 6th ed. Philadelphia, Lippincott Williams & Wilkins; 2012
4. Gilbert C. The eye signs of vitamin A deficiency. Com­munity Eye Health. 2013; 26(84): 66–67.

Dr. Catherine Gill
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[214898] galéria
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.