hirdetés

Irakban dolgozó munkás szemfájdalma

Egy Irakban dolgozó alkalmazott azzal fordult orvoshoz, hogy egyik szeme két napja fájdalmassá vált és kivörösödött. A tünetek akkor kezdődtek, amikor egy régi generátor szerelése közben porfelhő csa­pott az arcába. Munka közben védőkesz­tyűt viselt, védőmaszk azonban nem volt rajta. Kezdetben a szem irritációja nem mutatkozott súlyosnak, ezért a beteg meg­próbálta vízzel kiöblíteni a szemeit, később azonban egyre fájdalmasabb és pirosabb lett a jobb szeme. Tüneteinek enyhítésére vény nélkül kapható szemcseppel kísérlete­zett, eredménytelenül. A kórelőzményből kiemelendő a magas vérnyomás. Korábban a betegnek nem volt látási panasza vagy szemsérülése, és nem használt kontaktlen­csét sem.

hirdetés

A fizikális vizsgálatkor a vitális jelek nem mutattak eltérést. A látásélesség a bal szemen, a jobb szemen és mindkét szemen egyaránt 20/40-nek bizonyult. A szemésze­ti vizsgálat során a jobb szem kötőhártyája temporálisan és alul belövelltnek látszott. A szivárványhártya mentén 1,5 mm nagy­ságú barnás, körkörös lézió volt észlelhető (1. ábra). A beteg arról számolt be, hogy amikor a szemét becsukja, a szemmozgá­sok fájdalmat váltanak ki. A szemhéj alatt nem mutatkozott idegentest vagy más eltérés, a bal szem épnek tűnt. A pupillák egyformák, kerekek voltak, és fényre rea­gáltak mindkét oldalon.

Kb. 1,5 mm-es barnás, körkörös lézió az Irakban dolgozó alkalmazott jobb szemének szivárványhártyája mentén 

A jobb szem fluoreszcens festése után a kötőhártya alsó részén körkörös festődés tűnt elő egy pontszerű festődést mutató lézió körül. Szemből kiinduló szivárgás nem volt észlelhető. A réslámpavizsgálat nem igazolta sejtek jelenlétét az elülső szem­csarnokban. Az orvos vattapálca segítsé­gével 1 mm-es fekete, szabálytalan alakú idegentestet távolított el.

KÉRDÉS

A kórelőzmény és a fizikális vizsgálat alapján melyik a legvalószínűbb diag­nózis az alábbiak közül?
a.
Bitot-folt
b. Korneális rozsdagyűrű
c. Herpeszes keratitisz
d. Hiféma
e. A bulbus perforációja

MEGBESZÉLÉS

A helyes válasz: korneális rozsdagyűrű (b). A szaruhártya epitéliumának rozsdagyű­rűként jelölt defektusa akkor alakul ki, ha vasat tartalmazó idegentest ágyazódik a szaruhártyába. A környező sztrómán belül oxidálódásnak induló vas jellegzetes barnás-narancsos elszíneződést hoz létre a defektus környezetében, mely gyűrűsze­rű rajzolatot ad.1 A rajzolat akár a kiváltó eseményt követő néhány órán belül is kialakulhat. A gyűrű az idegentest eltá­volítását követően is megmarad, később azonban néhány héten belül különösebb beavatkozás nélkül is eltűnik.1

A rozsdagyűrűt az idegentest eltávo­lításával egy időben ki kell tisztítani, hogy elejét vegyük idült gyulladás vagy hegese­dés kialakulásának,3 mely látáskárosodás­sal fenyeget azokban az esetekben, amikor a lézió a látótéren belülre esik. Az idegen­test és a szövettörmelék eltávolítása után lokális antibiotikumkezelést kell kezdeni, hogy a szaruhártya gyógyulásáig megaka­dályozzuk a fertőzéseket.

A Bitot-folt A-vitamin-hiány okozta lézió a kötőhártyán, mely leginkább 3 és 6 év közötti gyermekeknél jelentkezik. A folt a szem temporális régiójában alakul ki, fe­hér „habos” lézió formájában.4

A herpeszes keratitisz a korneális epitélium herpes simplex vírus (HSV) okozta gyulladása. Fluoreszcein festéssel rendszerint klasszikus, elágazó, dendritikus rajzolat észlelhető, ám esetenként durva, pontszerű fekélyek láthatók. A primer HSV-fertőzés ritkán érinti a szaruhártyát, több­nyire a regionális nyirokcsomók gyulladása és hólyagos bőrelváltozások is kísérik.2

A hiféma az elülső szemcsarnok bevér­zése. Jellemzően tompa trauma kapcsán jön létre, de kialakulhat műtétet követően vagy spontán is. A hiféma esetenként csak réslámpa segítségével látható, a nagyobb vérzések azonban szabad szemmel nézve is szembetűnnek, mivel elfedik a szivárvány­hártyát.2,3 Véralvadási zavarok mellett vagy alvadásgátló kezelés kapcsán nagyobb a hiféma kialakulásának kockázata.3

A szemgolyó perforációja akkor követ­kezik be, ha trauma − gyakran penetráló idegentest − következtében a cornea és a sclera teljes vastagságában roncsolódik. A sérülés esetenként olyan kicsiny, hogy minimális beavatkozással helyreállítha­tó. A vizsgálat során perforációra utal, ha a Seidel-teszt okuláris szivárgást jelez, a lá­tásélesség és/vagy a szemnyomás csökken, az elülső csarnok ellapul, illetve az írisz vagy a pupilla kontúrja megváltozik.2,3

A cikkben foglaltak a szerző véleményét tükrö­zik, mely nem feltétlenül egyezik meg az Egyesült Államok hadereje egészségügyi szolgálatá­nak hivatalos állásfoglalásával.

Nyilatkozat. A szerző nem jelzett anyagi érdek- ütközést.

EYE PAIN IN A CONTRACTOR WORKING IN IRAQ • VOL 95 / NO 6 / MARCH 15, 2017 / AMERI­CAN FAMILY PHYSICIAN

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Különlenyomatot a szerző nem küld.

A szerző munkahelye:
Dr. Catherine Gill
Martin Katonai Közösségi Kórház, Fort Benning (Georgia, USA)

Irodalom:
1.
Zuckerman BD, Lieberman TW. Corneal rust ring: etiol­ogy and histology. Arch Ophthalmol 1960;63:254–265

2. Langston DP. Manual of Ocular Diagnosis and Therapy, 6th ed. Philadelphia, Lippincott Williams & Wilkins; 2008
3. Gerstenblith AT, Rabinowitz MP. The Wills Eye Manual: Office and Emergency Room Treatment of Eye Disease, 6th ed. Philadelphia, Lippincott Williams & Wilkins; 2012
4. Gilbert C. The eye signs of vitamin A deficiency. Com­munity Eye Health. 2013; 26(84): 66–67.

Dr. Catherine Gill
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[214898] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.