hirdetés

Kétoldali alsó végtagi ödémához társuló nyelési nehézség

A 70 éves férfi beteg egy hete folyamatosan rosszabbodó kétoldali, fáj­dalmas lábduzzadás miatt kereste fel a rendelést, lábfájása azonban csak a jéghegy csúcsa volt. A kórelőzményben jelentős műtéti vagy egyéb ese­mény nem szerepelt. A beteg napi egy tabletta acetil-szalicilsavat szedett, nem dohányzott, nem fogyasztott alkoholt, és nem utazott a közelmúlt­ban. Mellkasi fájdalomra, általános vagy testhelyzettel összefüggő nehéz­légzésre nem panaszkodott, viszont elmondta, hogy az elmúlt egy hónap­ban nehezen tudta lenyelni a táplálékot.
A cachexiás beteg fizikális vizsgálata során gyengült légzési hangokat, a jobb középső és alsó tüdőlebeny felett kopogtatási tompulatot, továb­bá mindkét lábon térdmagasságig ujjbenyomatot megtartó ödémát ta­láltunk. Laboratóriumi eredményeiből: agyi nátriuretikus peptid (BNP-) szint – 16 pg/ml, normocitás anémia (hemoglobin: 95 g/l; hematokrit: 29,6%, átlagos vörösvérsejt-térfogat [MCV]: 82,6 fl), kálium – 2,4 mekv/l, kalcium – 54 mg/l, albumin – 14 g/l. Az EKG bifaszcikuláris blokkot mu­tatott, amelyről azonban a régebbi EKG-kal való összevetés alapján bebi­zonyosodott, hogy nem új keletű. Egyszerű mellkasröntgen készült (1.a és 1.b ábra).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Drew C. Baird, MD
a szerző cikkei

Kapcsolódó fájlok

Cikk[104306] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.