hirdetés
hirdetés
hirdetés

Egy 39 éves férfi sífutás közben hirtelen elgyengült és csaknem elájult.Tíz perccel később jobban lett, de szívverése igen szapora volt, így a közeli klinikára vitték. 

Egy 48 éves férfi köhögése, láza és rossz közérzete hátterében disszeminált Coccidioides immitis fertőzésre derült fény. 

Egy 18 éves nő gépjármű-balesetet követően, a biztonsági öv okozta sérülések miatt került a sürgősségi osztályra. Nyaki fájdalma és mellkasi horzsolásai voltak. 

hirdetés

Egy 38 éves férfi dyspnoe, orthopnoe és lábdagadás miatt került kórházba. Panaszai két éve kezdődtek és digoxin, furosemid, hidralazin, kálium-klorid és warfarin adása ellenére egyre fokozódtak. 

Egy 69 éves asszony hirtelen fellépett, három órája tartó, retrosternalis, szorító mellkasi fájdalom miatt került a sürgősségi osztályra. 

Egy 62 éves férfit krónikus pangásos szívelégtelensége kiújulása miatt vettek fel a sürgősségi osztályra. Fokozódó orthopnoéról, éjszakai nehézlégzésről panaszkodott. 

Egy 45 éves férfit eszméletlenül találták és sürgősségi osztályra szállították. Az utóbbi napokban tompultnak tűnt. Előző este többször hányt. 

Kardiológia

Egy 72 éves férfi bakteriális endocarditis miatt került kórházba. A diagnózist egy hónapja tartó intermittáló láz, gyengeség, rossz közérzet nyomán, Staphylococcus aureus pozitív hemokultúrák és a mitrális billentyűn vegetációt mutató echokardiográfiás lelet alapján állították fel. A beteg 11 évvel korábban coronaria bypass műtéten esett át: ramus anterior descendensére és jobb coronariájára véna-graftot helyeztek fel. Két éve a bal circumflex ágon ballonplasztikát végeztek.Kezelését gentamicinnel és vankomicinnel kezdték; ezeket három nap múltán nafcillinnel és rifampinnal cserélték fel. Láztalanná vált, és klinikailag javulás mutatkozott. Anaemiája azonban fokozódott, székletében vért találtak.Kolonoszkópia során a colon ascendens carcinomájára derült fény, ami miatt a colon jobb felét eltávolították. A műtétet követő harmadik napon gyors, arrhythmiás szívműködést észleltek.

Egy 19 éves nő fokozódó effort dyspnoe miatt fordult orvoshoz. Születésétől fogva cianotikus volt. Hat hónapos korában az aorta és az a. pulmonális között Waterston-shunt kialakítására került sor. 

Egy 48 éves elhízott asszony telefonálás közben hirtelen intenzív nyomást érzett mellkasában és torkában, és hideg veríték öntötte el. Lefeküdt, a mellkasi fájdalom azonban nem szűnt, végül kihívták a mentőket. 

Egy 73 éves asszony tévénézés közben hirtelen eszméletét vesztette. 10 perccel később, miután magához tért, erős mellkasi fájdalmat és légszomjat érzett. 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

books.medicalonline

 • learn more Gyermeked a személyi edződ - Fitt mama, egészséges baba

  Moccanj gyermekeddel! – Legyen Ő a te személyi edződ! Ha már nap mint nap „rákényszerít” a...

 • learn more Idősgondozási kézikönyv - Geriátriai szolgáltatók kézikönyve. Magyarországi idősotthonok, otthoni ápolók és hospice-ok adatbázisa

  Nélkülözhetetlen információk birtokába jut, aki e könyvet kezébe veszi. Egyedülálló gyűjteményt tartalmaz lapjain, hazánk összes időseket ellátó szociális intézményének adatai megtalálhatók benne. Előző kiadása hasonló céllal készült (Idősgondozás 2007), jelen kötet az adatokat naprakész érvényességgel tartalmazza, sok szempontból szélesítve az intézmények körét. A 2007-es kiadvány is több, az idősellátással kapcsolatos dolgozatot foglalt magába kiváló szakemberek tollából, amelyeket most továbbiakkal egészítettünk ki.A cikkek a szociális kérdéseken felül egészségügyi, pszichológiai, jogi, életmódbeli témákat tárgyalnak megfelelő részletességgel. Így ezen szakmai rész lényegesen meghaladja az adattár egyszerű magyarázó funkcióját, egy önálló szakkönyv igényességével íródott, és lényegében mint ilyen is használható. Ezek alapján a könyv a mindennapi gyakorlatot nagymértékben segíti, ugyanakkor hozzájárul az elméleti felkészültség bővítéséhez is. A humán ellátás minden területén haszonnal forgatható, a szociális és egészségügyi szakellátás elengedhetetlen kézikönyveként lehet használni. Ezt meghaladóan nemcsak a szakemberek számára elengedhetetlen, hogy egy ilyen kötet rendelkezésre álljon, hanem az ellátást, tartós intézeti elhelyezést igénylők, illetve azok hozzátartozói számára is nyújtja a szükséges információkat az igénybevétel lehetőségeiről. Így a könyv mind a szolgáltatók, mind az ellátandók részére alapvető ismeretek tárházát jelenti. A Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság teljes szakmai meggyőződéssel ajánlja a szakemberek és az ellátást igénylők számára ezt a nagyigényű...

 • learn more Hepatocellularis carcinoma - Orvosi Hetilap Kiskönyvtára

  Az elsődleges májrák előfordulási gyakorisága világszerte - hazánkban is - nő, a rosszindulatú...

 • learn more Kardiológiai szófejtő

  Dr. Szauder Ipoly belgyógyász, kardiológus, hypertonológus, osztályvezető főorvos,  egyetemi előadó, számos publikáció, szakkönyv szerzője,...

 • learn more Óceán - versek

  Költőnek születni kell. Senki sem válik költővé a versírás gyakorlása által. „Miközben a verseket – a jó hangzásra ügyelve – válogattam, arra...

 • learn more A gyógyító kommunikáció - Praktikus tanácsok háziorvosoknak

  Az orvosi műhibaperek 70-80 százaléka kommunikációs hibákra, illetve az orvos...

 • learn more Gyógyítók egészsége - A hivatás kihívásai és a változás lehetőségei

  "A kötet képet ad a gyógyító hivatás azon kihívásairól, amelyek...

 • learn more ...ki szépen kimondja a rettenetet, azzal föl is oldja

  A szerzők iránytűt szeretnénk adni az olvasóknak, hogy követhessék a költőket a lélektan ösvényein,...

 • learn more Autism and cognitive architecture - Neurocognitive Development and Impairments

   The present volume attempts to integrate two streams of cognitive research...

 • learn more A víz- és elektrolit-háztartás zavarai

  A könyv átfogó összefoglalást ad a víz- és sóháztartás zavarairól, mely ilyen részletességgel és terjedelemben ez...