Szívvel a stroke ellen

 

 

Stroke-ról laikusoknakA kéz szorítóereje fordított összefüggést mutat a kardiovaszkuláris (és nem kardiovaszuláris) valamint a stroke halálozással, és ez a szignifikáns fordított arányosság nem függ az egyén gazdasági és szocio-kulturális státuszától. A vizsgálók ezért javasolják a rendszeres erősítő gyakorlatokat.

A koleszterincsökkentő sztatinok vagy fibrátok idősekben egyharmaddal csökkentették a stroke kockázatát, de egy új, megfigyeléses vizsgálat szerint a koronária események kockázatát szedésük nem befolyásolta. 

A folsav elsősorban levélzöldségek útján jut a szervezetbe, s fontos szerepe van a vérsejtképzésben, a terhesség megfelelő lefolyásában. Kínai kutatók szerint a hipertóniások agyi katasztrófáinak kockázata folsav adásával jelentősen csökkenthető.

A stroke, ami világszerte a harmadik leggyakoribb halálozási ok- és a leggyakoribb rokkantsághoz vezető betegség, megelőzhető. Ehhez nem kell más, mint hogy odafigyeljünk magunkra és másokra, minimalizáljuk a kockázati tényezőket és észrevegyük a figyelmeztető jeleket. Az agyi érkatasztrófa évente 40-50 ezer embert érint Magyarországon, ezért is fontos, hogy mindenki tisztában legyen a megelőzési lehetőségekkel, illetve időben felismerje a betegség tüneteit.

Az akut agyi érkatasztrófa, a stroke - a köznyelvben gutaütés, szélütés – az agy vérellátási zavara következtében létrejövő működészavar. A fejlett gazdaságú országokban, így Magyarországon is a szívbetegségek és rosszindulatú daganatok után a harmadik leggyakoribb halálozási ok, és a leggyakoribb rokkantsághoz vezető betegség. 

Stroke-ról orvosoknakÖrömmel tájékoztatjuk, hogy 2014 júniusában az FDA után az európai hatóság is (European Medicines Agency-EMA) törzskönyvezte a Pradaxa®-t új indikációjában:

Mélyvénás trombózis (MVT) és pulmonális embólia (PE) kezelése, és a MVT és PE kiújulásának megelőzése felnőtt betegeknél.

A Blood-ban, az American Society of Hematology hivatalos lapjában megjelent első információk.

Örömmel tájékoztatjuk, hogy a European Journal of Heart Failure szakmai folyóirat 2013 júliusában megjelentette a nemzetközi RE-LY vizsgálat szívelégtelenség alcsoportjának az eredményeit.

Az intravénás trombolízis csak a betegek kb. 40%-ában eredményez klinikai javulást. Kérdés, folytassuk-e az eredménytelen vénás terápiát endovaszkuláris módon, vagy fejezzük be erőfeszítéseinket. A szerzők azt is tanulmányozták, milyen a siker és a szövődmények aránya. A vizsgálat legfontosabb üzenete, hogy az intravénás előkezelés biztonságos és a nagyerek okozta elzáródást is gyakran megnyitja. Az endovaszkuláris folytatás nem jár jelentős időveszteséggel azokban az esetekben sem, amikor az intravénás kezelés nem hozta meg a kívánt eredményt.A rovat támogatója a Boehringer Ingelheim.

 

 

Esemény Ajánló