hirdetés

Az intravénás alteplase-zal végzett trombolízis hatásossága akut ischaemiás stroke-ban a napi gyakorlatban

A hollandiai PRACTISE projekt részvizsgálata

Általánosan elfogadott, hogy az intravénás alteplase hatásos kezelés akut ischaemiás stroke-ban, feltéve hogy a stroke kezdetét követő 4,5 órán belül alkalmazzák. A randomizált klinikai vizsgálatokban megfigyelt hatások azonban kifejezettebbek lehetnek, mint a mindennapi gyakorlatban észleltek. Ennek többféle oka is lehet. A való életben a betegek idősebbek lehetnek és több kísérőbetegségtől szenvedhetnek. Az orvosok esetleg kevésbé tapasztaltak, és nem tartják magukat olyan szigo-rúan az irányelvekhez és az instrukciókhoz, mint egy kísérleti helyzetben. Ezek a tényezők a szövődmények előfordulását is befolyásolhatják. Mégis, mindeddig csak randomizált klinikai vizsgálatokban hasonlították össze az alteplase-zal kezelt és nem kezelt betegek esetében a kimeneteleket, a mindennapi gyakorlatban nem.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
M. Dirks, L. W. Niessen, J. van Wijngaarden, P. J. Koudstaal, C. L. Franke, R. J. van Oostenbrugge, D. W. J. Dippel
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.