hirdetés

professor emeritus, főszerkesztő, Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb Prof. dr. Papp Zoltán cikkei

  #1
2018-03-19 15:57:00

Ez évi első számunk Előszavát egy köszöntéssel kezdem. 2018. február 26-án ünnepelte 80. születésnapját Dr. Csapó Zsolt tanár úr, a nőgyógyászati patológia és hisztológia szakavatott hazai tekintélye. Útja 1938-ban Kecskeméten indult, és a tehetséges és szorgalmas diák Szegeden szerzett orvosdoktori diplomát, majd 10 évig az Egyetem Patológiai Intézetében dolgozott. Az elméleti intézeti megalapozás után klinikusként, szülész-nőgyógyászként a budapesti I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, egészen az egyetemi docensségig folytatta pályafutását. Eredményesen ötvözte a morfológiai és nőgyógyászati elméleti tudását és gyakorlati jártasságát, így a szülészet-nőgyógyászat és embriópatológia lett hosszú éveken át a kedvenc témája, szakmai hobbija. Kitűnő patológiai leleteinek és megbízható diagnózisainak köszönhettük eredményes terápiás tevékenységünket a klinikán. Mint a Baross utcai Női Klinika korábbi igazgatója, nagyon sokat köszönhettem neki: szakmai együttműködést, hűséges igazgatóhelyettesi helytállást és őszinte barátságot. Ő volt az, akit kivétel nélkül mindenki szeretett a klinikán. Kedves Zsolt! Mindent köszönünk, Isten éltessen sokáig!

  #2
2016-04-27 16:41:00

Ez a rovat olyan eseteket mutat be, amelyek különböző peres ügyekben tárgyalt orvosjogi alapelvekre hívják fel a figyelmet.
Nem szándékozik jogi tanácsokat adni. Az esetek végén a magyar kiadás főszerkesztője tesz észrevételeket.

1. Kedvezőtlen kórelőzménnyel társult vállelőesés
2. Megsérült a magzat füle a császármetszés során
3. Bélperforáció adhaesiolysis során
4. Emlőrák késői felismerése
5. Császármetszés során sérült az ureter
6. A szülő nő nem akarta, hogy férfi orvos vezesse a szülését

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.