hirdetés

Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti központ, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály, Budapest Dr. Magyar Zoltán PhD, osztályvezető főorvos cikkei

  #1
2017-03-28 11:44:00

Mindennapi életünkben számos ösztrogén hatású anyag vesz körül bennünket (gyógyszerek, környezeti ösztrogének). E vegyületek jelentős része a szervezetben található természetes ösztrogénhez, a 17-béta ösztradiolhoz hasonlóan a „klasszikus utat követve” sejtmagi és citoplazmatikus ösztrogénreceptorokon keresztül szabályozza az ösztrogénérzékeny gének átíródását. A női nemi hormon változókorban kialakuló hiánya így szerepelhet kóroki tényezőként különböző betegségek kialakulásában. Az időben elkezdett ösztrogénkezelés jótékony hatásai mellett bizonyítást nyert, hogy a progeszteron adagolása csak az endometrium-hyperplasia kivédésére elengedhetetlen a hormonkezelésben. 

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.